İki bölgede kuraklık kritik seviyede: Yağışlar azalınca alarm zilleri çalmaya başladı

İki bölgede kuraklık kritik seviyede: Yağışlar azalınca alarm zilleri çalmaya başladı

Ülkemizde gerçekleşen yağışların son üç ayda, uzun yıl verilerine göre; yüzde 40,6, geçtiğimiz yıla göre; yüzde 31 azalma göstermesi ile birlikte kuraklık riski arttı. Tehlike çanları ise Marmara ve İç Ege için çalıyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye'de mevsimsel yağır tablosunu açıkladı. Müdürlüğün paylaşmış olduğu verilerinden derlenen bilgilere göre; Türkiye'de sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyrini göstermesi sebebi ile yağışlar azaldığından kuraklık belirgin hale gelmiş oldu.

Türkiye'de 2 bin 57 gözlem sisteminden sağlanan en az 30 senelik kesintisiz yağış ve sıcaklık verileri ile üçer aylık zaman dilimlerinde halinde aylık meteorolojik kuraklık analizleri hazırlanıyor.

Açıklanan rapora göre; Marmara Bölgesi'nin tamamında, Ege Bölgesi’nin Muğla'nın Bodrum ve Milas ilçeleri hariç diğer kesimlerinde, Akdeniz Bölgesi’nin batısı ile doğu kesimlerinde, İç Anadolu Bölgesi’nin ortası ile batısında, Karadeniz Bölgesi’nin yer yer batı, orta ve doğu kesimlerinde, Doğu Anadolu Bölgesi’nin ortası ile kuzey kesimlerinde değişen şiddetlerde kuraklık etkili oldu.

Kuraklık Marmara ile İç Ege'de ileri düzeylerde önemli ölçülerde hissedildi. Diğer illerde ise kuraklık, orta, hafif ve normal değerlerde verilere yansıdı.

MARMARA VE EGE TEHLİKE ALTINDA

Verilen analiz göre, 'olağanüstü kuraklık', 'çok şiddetli kuraklık' ve 'şiddetli kuraklık' diye tanımlanan ileri düzey kuraklık, Marmara ve Ege'de Tekirdağ ve Çanakkale'nin kıyı kesimleri, İstanbul ve Yalova kıyıları, Edirne ile Burdur ve Uşak çevreleri, Balıkesir, Kütahya ve Bilecik'te, İç Anadolu'da Kırşehir, Çankırı, Konya, Kırıkkale'de, Karadeniz'de de Sinop ve Trabzon'un iç kesimlerinde etkisini gösterdi.

whatsapp-image-2023-01-05-at-15-06-33.jpeg

KARADENİZ DE ETKİLENDİ

Türkiye'de su yılı yağışları, her sene 1 Ekim'den bir sonraki yılın 30 Eylül tarihine kadar olan dönemi kapsıyor ve bu dönemde Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından takip edilerek hesaplanıyor.

2023 su yılının 1 Ekim 2022-3 Ocak 2023 döneminde Türkiye genelinde kaydedilen yağışlar, "normali" olarak adlandırılan ve 1991-2021 dönemini kapsayan uzun yıl verilerine göre yüzde 40,6, geçen yıla göre yüzde 31 azalma gösterdi. Bölgesel olarak en fazla azalma yüzde 54 ile Marmara Bölgesi’nde gerçekleşti.

whatsapp-image-2023-01-05-at-15-06-23.jpeg

Türkiye'nin en yağışlı bölgesi Karadeniz'de de yağış geçen yıla göre yüzde 17,6 azaldı.

1 Ekim 2022-3 Ocak 2023 tarihleri arasında üç büyük şehirde yağışların azaldığı verilere yansıdı. Ankara'da yağışlarda normaline göre yüzde 36,4, İstanbul’da yüzde 51,8, İzmir’de yüzde 41,7 düşüş ölçülürken, Türkiye'nin buğday ambarı olarak nitelendirilen Konya'da da yüzde 50,3 azalma kaydedildi.

Bu dönemde tüm havzalarda yağışlarda da normaline göre azalma gerçekleşti. Yağışlarda en fazla azalma yüzde 64,6 ile Asi havzasında görüldü. Bu azalmayı yüzde 50,5 ile Marmara havzası, yüzde 47,7 ile Susurluk, yüzde 57,7 ile Kuzey Ege, yüzde 43,5 ile Gediz takip etti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN