Toprak taşa döndü: Kuraklık pahalılık getirecek

Toprak taşa döndü: Kuraklık pahalılık getirecek

Şiddetli kuraklık yaşayan Kırıkkale'de nem kaybından kuruyan toprak taşlaştı ve ekilen tahılın çimlenmesini de geciktirdi. Kuraklıktan dolayı rekoltede düşüş yaşanabileceğini ifade eden çiftçiler "Kuraklık olursa millet biter çiftçi biter. Çiftçi bitince de her şey pahalı olur." dedi.

Ülke genelinde son üç ayda yağışların, uzun yıl verilerine göre yüzde 40,6 geçtiğimiz yıla göre yüzde 31 azalma göstermesi 'kuraklık' riskini gündeme getirdi. Kırıkkale'de de yağışların önceki yıllara nazaran olmaması toprağı taşlaştırdı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün "Standart Yağış İndeksi" metoduna göre 3 aylık kuraklık analizi sonuçları yayımlandı. Analize göre Kırıkkale’de şiddetli kuraklık yaşanıyor. Yağışların önceki yıllara göre az olması sebebiyle yaşanan kuraklık, tarımsal üretimi olumsuz yönde etkiledi. Nem kaybından dolayı kuruyan toprak, ekilen tahılın çimlenmesini de geciktirdi.

6156897.jpg

Keskin ilçesine bağlı Köprü köyde çiftçilik yapan Ahmet Doğan, tarım arazilerinin kuraklıktan etkilendiğini söyledi. Kuraklıktan dolayı rekoltede düşüş yaşayacaklarını ifade eden Doğan, geçen yıla göre bu kış yağışların çok az olduğunu belirtti.

6156892.jpg

'KURAKLIK OLURSA ÇİFTÇİ BİTER'

Çimlenmede gecikme yaşandığını anlatan Doğan, "Kuraklık olursa millet biter çiftçi biter. Çiftçi bitince de her şey pahalı olur. Unumuz, şekerimiz, sebzemiz her şeyimiz pahalı olur. Allah’a dua edelim ki rahmet versin. 10’uncu ayda ekinleri ektik. 3 ay oldu daha yeni yeni çıkanlar var. Neden? rahmet olmadığından. Bunlar hiç büyümez, büyümediği zamanda biçilmez. Allah yardım etsin devletimize milletimize. Çiftçinin işi çok zor. Geçen sene bu zamanlar çok güzel kar vardı. 2021 gibi olursa işimiz bitik. Allah, rahmetini verirse çiftçi de köylü de şehirli de rahat olur" dedi.

6156893.jpg

'ALTINCI AYDAN BERİ RAHMET YOK"

Uzun süredir yağışların olmamasından kurak geçtiğini belirten Doğan, "Çiftçide olmayınca şehirde her şey pahalı olur. Neden pahalı olur? Olmayan şey pahalı olur. Allah’ın rahmetini bereketini bekliyoruz. Milletten bir isteğim var; yağmur duasına çıksın rahmet duasına çıksın. İnşallah bizim dualarımız kabul olur. Rahmet yağar bizde rahatlarız. Şu güneşe bak. Kaç gündür de burada sis var. Geçen sene 6’ıncı aydan beri rahmet yok. Ekinlerimiz kuru, çıkmadı. Milletimize çiftçimize, Allah yardım etsin" diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN