İki kardeş tam 198 saat direndi, enkazdan birlikte çıktı: İdrarımızı ve protein tozu içtik

Türkiye'yi yasa boğan depremin ardından kurtarma çalışmaları sürüyor. Kahramanmaraş'ta da süren çalışmalarda 2 kardeş enkaz altından depremin 198'inci saatinde sağ kurtarıldı. Yakınları enkazın etrafında sevinç gözyaşlarına boğuldu. Muhammed Enes ve ağabeyi Abdülbaki'nin, enkaz altından Türkiye'ye el salladığı görüntüler de ortaya çıktı.

Türkiye'yi sarsan iki depremin ardından enkazda kalanları kurtarma çalışmaları felaketin 9. gününde devam ediyor. Uzmanlar ise enkazdan çok sayıda insanın sağ çıkabileceğini enkaz kaldırma çalışmaları yapılmaması gerektiğini söylüyor. Enkazdan sağ çıkanların mucize olmadığını insan bedeninin bu sürede halen hayatta kalmayı başarabileceğini belirten uzmanlar 2 hafta boyunca kurtarma çalışmalarının yoğunlaştırılması gerektiğini vurguluyor.

Bugün depremin 9. gününde de kurtarma ekipleri yine Türkiye'yi mutlu bir habere kavuşturdu. Kahramanmaraş'ın merkez Dulkadiroğlu ilçesinde depremin 198'inci saatinde 2 kardeş mahsur kaldığı binanın enkazından çıkarıldı.

İki kardeşin çıkartılması için saatlerce adeta iğne ile kuyu kazarak mücadele eden AFAD, JAK, madenciler, Gölcük Donanma Kurtarma ekibi ve Azerbaycan ekipleri, o anları kendi kameralarıyla kaydetti. Oluşturulan koridorda kayıt yapan telefonu elden ele dolaştırarak enkaz altındaki kardeşlere ulaştıran ekipler, "sizi kurtaracağız" diyerek moral verdi. Göçük altındaki kardeşler ise Türkiye'ye el sallayarak, sağlıklı olduklarının mesajını verdi. O anlar kameraya saniye saniye yansıdı.

a.jpg

6 GÜN ÖNCE DİNLENMİŞTİ

Sütçü İmam Mahallesi Salman Zülkadiroğlu Bulvarı'nda yıkılan Pınar Apartmanı'nın enkazında çalışma yapan çok sayıda arama kurtarma ekibi, geçen perşembe ısı taraması ve dinleme yaptı.

Gölcük Tersanesi ile JAK timleri ve Ankara 3. Hava İstihkam Hava İnşaat Taburu o günden bu yana enkazda arama çalışması yürüttü. Binadan ses duyulması üzerine belirlenen noktada yaklaşık 5 metre tünel açıldı. Ekiplerin 2 kişiyle sesli temas kurmasının ardından JAK timindeki 2 arama köpeği çalışmalara katıldı.

b.jpg

2 KARDEŞ 198. SAATTE KURTARILDI

Geceden bu yana sürdürülen yoğun çalışmalar hiç durmadan sabaha kadar devam etti. Gün aydınlanınca depremin 198. saatinde önce 17 yaşındaki Muhammed Enes Yeninar'a, ardından da ağabeyi 21 yaşındaki Baki Yeninar'a ulaşıldı.

Tünelden içeri alınan sağlık ekiplerinin müdahalesinin ardından enkazdan çıkarılan kardeşler, ambulansla hastaneye kaldırıldı. Kardeşlerin enkazdan çıkarılması sırasında yakınları gözyaşı döktü, kurtarma ekipleri de birbirine sarıldı.

d.jpg

Gölcük Tersanesinden gönüllü olarak kurtarma çalışmasına katılan Arif Morkan, "İçeriden duvara vurma sesleri geldi. Daha sonra JAK timleri köpekleri sırayla içeriye girdirdi. Günlerdir uğraşıyorduk, 2 kişiyi kurtardığımız için mutluyuz" diye konuştu.

Enkazdan sağ çıkarılan kardeşlerin dayısı Fatih Alkış ise "Ne diyeceğimi bilemiyorum. Yeğenlerim sağ salim çıktı, Allah bize bağışladı. Allah kimseye böyle acı göstermesin. Vatanımız milletimiz var olsun. Devletimizden Allah razı olsun. Tayyip Erdoğan var olsun" diye konuştu.

'PROTEİN TOZU İÇTİK'

Öte yandan kardeşlerin annesinin de 2 gün önce enkazdan kurtarıldığı öğrenildi.

Enkazdan kurtarılan kardeşler yaptıkları açıklamalarla Türkiye'nin yüreğini yaktı. Ağabeyi ile birkaç gün ağladıklarını, annesi ve ailesi hakkında konuştuklarını sonra da diğer günler ağabey kardeş nasıl günler geçirdiklerini konuştuklarını ifade eden Muhammed Enes, “Yanımızda erzak da vardı. Onlar kayboldu. Suyumu bulamadım ama yiyeceklerimi buldum. Ancak protein tozu içtik. Bir asker ağabeyimiz var. Mehmet abi onun geleceğini de biliyordum. Askerler yanımıza gelince sesleri gelince ferahladık. Daha sonra önce beni sonra ağabeyimi çıkardılar” dedi.

'İÇİM ÇOK RAHATTI'

21 yaşındaki Abdülbaki Yeninar da inancını kaybetmediğini, kurtulacağını bildiğini vurgulayarak, “Kardeşim vücut yapıyor, sporla ilgileniyor. Onun protein tozları vardı. İdrarımızı içtik protein tozuyla. Onu kullandık. İçim çok rahattı. Kurtarılacağımı biliyordum. Dua ettik enkaz altınayken. Orada içeriye hava geliyordu. Dışarıda oradaki kadar iyi nefes almadım. İçime çektikçe çekesim geliyordu. Oksijen problemi hiç yaşamadık” diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN