Kanlımezra 4 yılda böyle yok edildi: İkizdere'de de aynısı olacak

Kanlımezra 4 yılda böyle yok edildi: İkizdere'de de aynısı olacak

İkizdere'de taş ocağına karşı direniş sürerken, Kanlımezra bölgesi Rize-Artvin Havalimanı inşaatı için yok edildi. Sol Parti PM üyesi Alper Taş, Kanlımezra'daki doğa katliamı için " 24 saat durmaksızın damperli kamyonlar gelip gidiyor. Bütün hayatımızı etkiliyor. Esas etki toz. İkizdere'de de olacak olan aynısıdır. Orada da alanı büyütmeye çalışacaklar" yorumunda bulundu.

Rize'nin İkizdere ilçesinde Cengiz Holding tarafından yapılmak istenen taş ocağına karşı mücadele sürerken, şehrin doğusundaki Kanlımezra bölgesi Rize-Artvin Havalimanı inşaatı için yok edildi.

İyidere'deki lojistik liman ihalesinde olduğu gibi Rize-Artvin Havalimanı'nın yapımı da Mehmet Cengiz'e ait Cengiz Holding'e verildi.

Sözcü'den İsmail Saymaz'ın haberine göre, Rize-Artvin Havalimanı'nın mevkisi olarak Pazar ilçesi sahili seçildi. Denizin doldurulmasında kullanılmak üzere 7 kilometre mesafede bulunan Subaşı, Yavuz ve Tektaş köylerindeki 3 ayrı alandan taş çıkarılması kararlaştırıldı.

DEFALARCA GÖZALTINA ALINDILAR

Prof. Dr. Mehmet Haberal, MHP'li Erkan Haberal, Sol Partili Alper Taş, şair İbrahim Karaca ve müzisyen Gökhan Birben'in de köyü olan Subaşı halkı, taş ocağı yapımına karşı çıktı. Vadinin girişine 'Köyümüze, suyumuza, toprağımıza, yaşam alanlarımıza sahip çıkıyoruz' yazılı pankart asan köylüler, defalarca gözaltına alındı. Köylüler, taş ocağı aleyhine dava da açtı.

Bu mücadele sonunda 3 projeden 2'si iptal edildi. Subaşı'na üç kilometre uzaklıktaki Kanlımezra'da taş ocağı faaliyete geçti. 4 yılın sonunda bir dağın iki yamacı ortadan kalktı. Taş ocağına gitmek için dere yolu kullanıldığı için dere de küçüldü.

"İKİZDERE'DE DE AYNISI OLACAK"

Sol Parti PM üyesi Alper Taş, köylerinin yaşam alanlarının daraldığını belirterek şunları kaydetti:

"Köyde her taraf toz toprak. Her gün patlatma sesinden ötürü gürültü var. 24 saat durmaksızın damperli kamyonlar gelip gidiyor. Bütün hayatımızı etkiliyor. Esas etki toz. İkizdere'de de olacak olan aynısıdır. Orada da alanı büyütmeye çalışacaklar."

Taş, şehirde Gündoğu'da bir şehir hastanesi yapımının planlandığını, hem pazar, hem İkizdere'deki taş ocaklarından çıkarılan taşların bu inşaatta da kullanılabileceğini iddia etti.

"KÖYÜMÜZÜN MERKEZİNİ KURTARABİLDİK"

Şair İbrahim Karaca ise Kanlımezra'da tarihi kilise ve mezar kalıntılarının olmasına rağmen dinamitlerle bu eserlerin yıkıldığını ileri sürdü. Karaca "Biz direniş sonucunda ancak köyümüzün merkezini kurtarabildik" dedi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN