Alman Havacılık Birliği (BDL), İstanbul Havalimanı'nın 2024 yılında gösterdiği güçlü performansla Frankfurt Havalimanı’nı geride bırakarak Avrupa’nın en büyük hava kargo merkezi haline geldiğini açıkladı. BDL’nin verilerine göre İstanbul, yıllık bazda yüzde 39,6’lık bir artışla zirveye otururken, Frankfurt’un taşıma hacmi yüzde 2,5 oranında geriledi.
Açıklamada, Almanya’nın hava taşımacılığındaki gerilemesinin başlıca nedenleri arasında yüksek yer maliyetleri, ağır bürokrasi ve yavaş ilerleyen süreçler gösterildi. BDL, rekabet gücünü yeniden kazanmak amacıyla dijitalleşmeden çalışma saatlerinin esnetilmesine kadar uzanan beş maddelik bir reform paketi sundu.
Fraport Yönetim Kurulu Üyesi Pierre Dominique Prümm, Alman havalimanlarının çevre ülkeler karşısında ciddi baskı altında olduğuna dikkat çekerken, BDL Genel Müdürü Dr. Joachim Lang da, hava taşımacılığındaki zayıflamanın Almanya’nın ihracat gücünü tehdit ettiğini belirtti. Lang, yeni hükümetle acilen masaya oturmak istediklerini söyleyerek, “Lojistiği göz ardı eden bir ekonomi ileriye gidemez” dedi.
Hava kargosunun, Almanya’dan AB dışına yapılan ihracatın dörtte birini taşıdığı hatırlatılırken, makine mühendisliği ve ilaç gibi stratejik sektörlerin bu alana duyduğu bağımlılığın altı çizildi.
