Kavcıoğlu'nun BDDK'nın başına getirilmesine uzmanlardan tepki

Kavcıoğlu'nun BDDK'nın başına getirilmesine uzmanlardan tepki

Türkiye'de gözler ekonomide atılacak yeni adımlara çevrildi. Hazine ve Maliye Bakanı olarak Mehmet Şimşek'in getirilmesiyle yeni döneme başlandı. Şimşek'in ardından kritik iki atama daha yapılarak Merkez Bankası ve BDDK'da değişikliğe gidildi. Eski Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, BDDK'nın başına getirildi. Uzmanlar, Kavcıoğlu'nun önceki çalışmalarına işaret ederek görev değişikliğine tepki gösterdi.

MURATHAN DEMİRCİOĞLU | KARAR

İktidarın bir süredir sürdürdüğü heteredoks ekonomi politikaları hem muhalefetin hem de uzmanların tepkilerine neden oluyordu. Seçimin geride bırakılması ve yeni bakanların da atanmasıyla gözler yeni atılacak adımlara çevrildi. Bakanların ardından kurumlarda atamalar devam ediyor. Bir süredir gündemde yer edinen Hafize Gaye Erkan, gece yayımlanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı Resmi Gazete ile Merkez Bankası Başkanlığı'na atandı. Eski Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanlığı’na getirildi.

UZMANLARDAN TEPKİ

Kavcıoğlu'nun Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığı dönemi boyunca gösterdiği performansını hatırlatan uzmanlar, bu değişikliklere sosyal medya hesaplarından tepki gösterdi.

'ÜSTÜN BAŞARILARI ÖDÜLLENDİRİLDİ'

Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan, "İktidar işe, Şahap Kavcıoğlu’nun Merkez Bankası’ndaki “üstün başarılarını!” ödüllendirerek başlamış. Merkez Bankası’nı ihya eden Kavcıoğlu şimdi de BDDK’yı ihya edecek! Hala iyi niyetle umudunu koruyan var mı yeni ekonomi yönetiminden??" ifadelerini kullandı.

'ORTODOKS U-DÖNÜŞÜ NE KADAR UZUN SOLUKLU OLUR?'

Ekonomist Selva Demiralp, "Şahap Kavcıoğlu'nun BDDK başkanı olarak atanması eski modelin ölmediği, muhtemelen dinlenmeye çekildiğine işaret. Bu durumda Gaye Erkan'ın TCMB başkanlığı ile beklenen ortodoks U-dönüşü ne kadar uzun soluklu olur?" dedi.

'GÖREV SÜRESİNDE TL'Yİ 7.26'DAN 23.30'A DÜŞÜRDÜ'

Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota ise şu paylaşımda bulundu: Şahap Kavcıoğlu yaklaşık 2 yıllık görev süresinde Türk Lirasının $'a karşı değerini 7.26'dan 23.30'a düşüren politikalara imza attı. Performansı sayesinde TCMB ve BDDK gibi en tepe ekonomi kurumlarının her ikisinin de başkanlığını yapan tek kişi olacak. Dünkü @politikyol söyleşimden bir paragraf;

"- Merkez Bankası Başkanlığı gibi önemli yerlerde de bir değişiklik bekliyor musunuz?

Başta TCMB olmak üzere BDDK, SPK, Kamu bankaları, TMSF gibi kurumların tüm üst düzey pozisyonları baştan aşağı değişmek zorunda.

Vatandaşın 5 yıldır uygulanan bu politikalar için ödediği ve ödeyeceği bedeller yanında bu bürokratların görevden alınmaları küçük bir bedel olsa da önemli mesaj içerir.

Aksi takdirde piyasalar sayın Şimşek’e sayın Naci Ağbal’ın akibetini ve ömrünü biçmeye başlayacaklardır."

''GÖLGE BAKAN' GİBİ OYUNDA TUTULUYOR'

Ekonomi yazarı Uğur Gürses, "Kavcıoğlu siyasi bir kişilik aynı zamanda. Cumhurbaşkanınca BDDK'ya atanarak 'gölge bakan' gibi oyunda tutuluyor. Şimşek 'oyunun başında' markaj altına alınıyor... Ankara'da oyun bitmez" dedi.

'YÖNETİMİN BASKISI ZAMANLA ARTACAK'

Kavcıoğlu'nun BDDK Başkanlığı'na atanmasına karşı çıkanlardan biri de Prof. Dr. Burak Arzova oldu. Arzova, sosyal medya hesabından yaptığı yorumda, "TCMB Eski Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun BDDK Başkanlığı'na atanması, yeni bir teknik direktörün takımına yönetimin oyuncusunun eklenmesi gibi bir şey. Sezon ilerledikçe teknik direktör üzerinde yönetimin baskısını daha fazla göreceğiz gibi" ifadelerini kullandı.

'MB'DE YAPTIĞI İŞTEN MEMNUN DEĞİLLERSE...'

Bilkent Üniversitesi İktisat Fakültesi Bölüm Başkanı İktisatçı Prof. Dr. Refet Gürkaynak, “Sabık MB başkanının görevden alınma nedenini (alındıysa, o da belli değil) söyleyen oldu mu? Kendi başına ne karar almış da beğenmemişler? Ne demişler de yapmamış? MB'de yaptığı işten memnun değillerse BDDK'da farklı bir şey yapacağını neden düşünmüşler? Bize müstahak, o ayrı” dedi.

Gürkaynak, ayrıca mevcut ekonomik sisteme de dikkat çekerek "Para politikası bankalar üzerinden reel ekonomiye aktarılır. Soru: Bankaların emir komuta ile doğrudan siyasi kontrol altında oldukları bir sistemde MB mi, BDDK mı stabilizasyon politikası için daha önemlidir? Cevap: Fark etmez, bu şekilde yapılan işten zaten hayır gelmez" ifadelerine yer verdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN