Kimlik ve ehliyetler için son dakika açıklaması yapıldı! Karar Resmi Gazete’de yayımlandı! Yeni tarih belli oldu

Kimlik ve ehliyetler için son dakika açıklaması yapıldı! Karar Resmi Gazete’de yayımlandı! Yeni tarih belli oldu

Kimlik ve ehliyetler için son tarih açıklandı. Resmi Gazete’de yayımlandı. Sertifika ayrımı yapılmaksızın bütün sürücü adayları emniyet kemeri simülasyon eğitimi alacak. İşte Resmi Gazate’de yayımlanan o karar…

Kimlik ve ehliyetler ile ilgili son dakika açıklaması yapıldı. Sürücü adayları için yeni dönem başlıyor. Karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Sertifika ayrımı yapılmadan sürücü adaylarına emniyet kemeri simülasyon eğitimi verilecek. 2016 yılında önce alınan ehliyetlerin değişim süresi uzatıldı. Son tarih 31 Aralık 2024 olarak belirlendi. Ehliyet özelliği bulunan yeni çipli kimlik kartı kullananların sayısı 3 milyonun üzerine çıktı. Kimlik kartı kullananların sayısı artarken yeni karar doğrultusunda kimlik kartlarının kredi kartı olarak kullanılabileceği açıklandı. Kimlik kartlarına entegre edilen ödeme sistemi özelliği ile kimlik kartlarında yeni dönem başlıyor. Vatandaşlar kimlik kartlarıyla alışveriş ve çeşitli işlemler yapabilecek. İşte Resmi Gazate’de yayımlanan o karar…

KİMLİK VE EHLİYETLER DE YENİ DÖNEM BAŞLIYOR

Sürücü adayları için sertifika ayrımı yapılmaksızın herkese uygulanacak olan emniyet kemeri simülasyon eğitimine geçiliyor. Sürücülerin emniyet kemeri takma alışkanlığı kazanması için yapılan yeni uygulama Resmi Gazete'de yayımlandı. Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde değişiklik yapıldı.Bununla birlikte eski ehliyetlerin kullanım süresi de uzatıldı.

2016 yılı öncesinde alınan eski sürücü belgelerini değiştirmek için verilen tarih 2 yıl uzatıldı. Bu kapsamda eski sürücü belgesi bulunan vatandaşlar 31 Aralık 2024 tarihine kadar sürücü belgelerini yenileyebilir. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklama şu şekildedir:

Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 01.01.2016 tarihinde yürürlüğe giren Geçici 10 uncu maddesi “…

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce verilmiş olan ve 2918 sayılı Kanuna göre değiştirilmesi zorunlu olan sürücü belgelerinin değiştirme işlemleri beş yıl içerisinde tamamlanır. Gerekmesi halinde bu süre İçişleri Bakanlığınca uzatılabilir.” hükmündedir.

Kimlik ve ehliyetlerde yeni dönem

2020-2022 yılları arasında pandemi nedeniyle nüfus müdürlüklerine müracaat edemeyen vatandaşların oluşturduğu yoğunluğun azaltılması amacıyla sürücü belgeleri için geçerli olan tarihi 2 yıl uzatıldı.

Resmi Gazete'de yayımlanan karar doğrultusunda sürücü adayları için sertifika ayrımı yapılmadan emniyet kemeri simülasyon eğitimine tabi tutulacak. Adaylar direksiyon eğitiminde önce simülasyon eğitimine katılacak. Emniyet kemeri takmanın öneminin anlatılması için yapılan bu uygulama yönetmeliğe geçici madde olarak eklendi.

29 Mayıs 2013'ten önce motorlu taşıt sürücü eğitimi sınav sorumlusu belgesi bulunan kişiler istenen şartları sağlaması durumunda hizmet içi eğitime alınacak.

Bununla birlikte ehliyet özelliği bulunan kimlik kartlarını kullananların sayısı da 3.031.930’a yükseldi. 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren yeni tip sürücü belgesi uygulaması başladı. Bu tarihten itibaren ilk kez ehliyet alan 19.635.692 kişi için yeni tip sürücü belgesi verildi. Nisan 2022 tarihi itibariyle Türkiye'de ehliyet sahibi olan vatandaş sayısı 32 milyonu aştı. Ehliyet sahibi olan sürücülerin yüzde 60’ı yeni tip sürücü belgesi kullanıyor.

ÇİPLİ KİMLİK KARTLARINA GEÇİŞ SÜRECİ DEVAM EDİYOR

14 Mart 2016 tarihi itibariyle yeni çipli kimlik kartı kullanımına geçildi. 84 milyonu aşan Türkiye nüfusunda 66 milyon vatandaş yeni çipli kimlik kartı kullanıyor.

Bunun yanı sıra ehliyet bulundurma zorunluluğunu ortadan kaldıran yeni uygulama kapsamında çipli kimlik kartlarına sürücü belgesi de tanımlanıyor. ‘Hayat Kimliğinle Kolay’ projesi 21 Eylül 2020 tarihinde hayata geçti. Şimdiye kadar toplam 3.031.930 kişi ehliyetini kimlik kartına tanımlattı. Nüfus müdürlüklerinden ücretsiz olarak yapılan işleme vatandaşların yoğun ilgisi devam ediyor.

PASAPORTLARDA YENİ DÖNEM BAŞLADI

2 Nisan 2018 tarihinden itibaren uygulamaya koyulan yeni nesil pasaport kullanımı 7.639.957 kişiye ulaştı. İkinci nesil pasaport kullananların sayısı %57 oldu.

KİMLİKLER KREDİ KARTI OLARAK KULLANILABİLECEK

Çipli kimlik kartlarına kullanım alanları da genişletildi. Bu kapsamda yeni kimlik kartlarına ehliyet tanımlaması yapılırken yeni bir açıklama daha yapıldı. Kimlik kartlarını kredi kartı olarak kullanılabileceği söylendi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yapılan açıklama doğrultusunda kimlik kartlarının artık kredi kartı olarak kullanılabileceği belirtildi.

Kimlik kartı başvurusu nasıl alınır

KARTLARI ÖDEME SİSTEMİ YÜKLENİYOR

Maliye Bakanlığı ile ortak çalışma yürütüldüğünü belirten Süleyman Soylu, yeni sistem için kredi kartı tanımlamasının yüzde 80 tamamlandığını vurguladı. Yeni uygulamanın devreye girmesi ile birlikte yeni kimlik kartları hem alışveriş hem de kredi işlemleri için kullanılabilecek. Kimlik kartları ile birlikte para transfer işlemi de yapılabilecek.

KİMLİK YENİLEME RANDEVUSU NASIL ALINIR?

Kimliklerini yenilemek isteyen vatandaşlar Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden başvuru alabilmektedir. Eski nüfus cüzdanını yenilemek isteyen vatandaşlar randevu.nvi.gov.tr web adresi üzerinden randevu alabilirler. Bunun yanı sıra Alo 199 numarası ile de kimlik randevusu alabilirsiniz.

Randevu almak için randevu.nvi.gov.tr internet adresini tercih eden vatandaşların sisteme giriş yaptıktan sonra 'T.C. Kimlik Kartı' başlığına tıklaması gerekir.

Ekrana gelen uyarıyı okuduktan sonra kabul ediyorum seçeneğini seçiniz. Karşınıza gelen ekranda gerekli bilgileri doldurunuz.

Bilgilerinizi tamamladıktan sonra randevu almak istediğiniz Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü seçiniz.

KİMLİK BAŞVURUSU İÇİN HANGİ BELGELER İSTENİR?

Kimlik başvurusu için randevuya gidecek olan vatandaşlar yanında nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport, aile cüzdanı, geçici kimlik belgesi gibi üzerinde TC kimlik numarası yer alan resmi bir belge bulundurmalıdır. Bununla birlikte 1 adet biyometrik fotoğrafta istenmektedir. Vatandaşların son 6 ay içerisinde çekilmiş 1 adet biyometrik fotoğrafını bulunması gerekiyor.

KİMLİK YENİLEME ÜCRETİ NE KADAR 2022?

Yeni çipli kimlik kartı almak için vatandaşların 37,5 TL ödemesi gerekmektedir. Ödeme işlemleri online olarak yapılırken Nüfus Müdürlüğü sisteminde görülüyor. Ancak nüfus müdürlüğüne giderken ödemenin yapıldığını gösteren makbuzu yanınızda bulundurmanız oluşabilecek problemlerin önüne geçmektedir.

2022 yılında kimlik ücretleri şu şekildedir:

Doğum nedeniyle verilen kimlik kartı fiyatı:37,50TL

Değiştirme nedeniyle verilen kimlik kartı fiyatı:37,50TL

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN