Klima çalıştıranlar aklını peynir ekmekle yemiş olmalı! Prof. Dr. Gemicioğlu'ndan korkutan uyarı

Klima çalıştıranlar aklını peynir ekmekle yemiş olmalı! Prof. Dr. Gemicioğlu'ndan korkutan uyarı

Artan sıcaklıklar ile birlikte Doç. Dr. Emin Gemcioğlu, klima kullanımının doğru pratiğinin önemini vurgulamaktadır. Klimanın yanlış uygulanmasının çeşitli sağlık risklerini beraberinde getirdiğini ifade eden Doç. Dr. Gemcioğlu, "Yüz ile soğuk hava arasındaki direkt temas durumunda ani ısı dalgalanmaları bazı bireylerde yüz felcine yol açabiliyor" ifadesini kullandı.

Ankara Etlik Şehir Hastanesi'nde İç Hastalıkları Uzmanı olarak görev yapan Gemcioğlu, klimanın yanlış kullanılması nedeniyle oluşabilecek sağlık sorunlarına işaret etti. Halk dilinde 'klima çarpması' olarak bilinen bir durumun olduğunu belirten Doç. Dr. Gemcioğlu, durumu şöyle ifade etti:

Bu, özellikle baş ağrısı, boyun ağrısı, genel kas ağrısı, eklem ağrıları ve ateş gibi belirtilerle karşımıza çıkıyor. Burada klimaların yanlış kullanımı söz konusu. Ortamda ani ısı değişimleri, özellikle ısının hızla düşürülmesi ve klimanın doğrudan vücuda hava akışı sağlaması sonucunda kaslarda ani ısı değişimlerine bağlı kas ağrıları meydana geliyor.

Yanlış klima kullanımı nedeniyle ortamdaki nem seviyesi düşüyor. Nem seviyesi düştüğünde üst solunum yollarında kuruma meydana gelir. Bu da üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı daha yatkın hale getirir. Aynı şekilde, klimaların düzenli bakımının yapılmaması ve filtrelerinin değiştirilmemesi klimaların adeta bir bakteri üreticisine dönüşmesine neden olabiliyor.

1-027.jpg

"ANTİBİYOTİK TEDAVİSİ ZORUNLU OLABİLİR"

Hastaları değerlendirirken, belirgin bir viral ya da bakteriyel enfeksiyon düşünmüyorsak ve hastaların yakın zamanda bir klima etkileşimi olduğu durumlarda, 'klima çarpması' tanısını düşünebiliriz. Bunun yanı sıra, klimanın direkt yüze veya vücuda hava akışı sinüzit, farenjit gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarını beraberinde getirebilir. Şu anda nadir görülse de, 'lejyoner hastalığı' dediğimiz bir durum var.

Bu, genellikle toplu yaşadığımız, büyük klimaların kullanıldığı ve klimaların düzenli bakımının yapılmadığı yerlerde görülen bir durum. Hasta, titreme, yüksek ateş, öksürük, nefes darlığı, bilinç bulanıklığı ve baş ağrısı gibi belirtilerle başvurduğunda, bu hastalık aklımıza gelebiliyor. Bu ciddi bir durum. Bu tanıyı hastadan alınan kan ve idrar testleriyle ve akciğer grafisiyle koyabiliyoruz. Ve hastaya antibiyotik tedavisi uygulamamız gerekiyor. Çünkü bu bir bakteriyel enfeksiyon. Bu konuda, eğer bu semptomlar görülürse, bireylerin mutlaka bir doktora başvurması gerekmektedir.

2-011.jpg

"ORTAM ISISI 23-24 DERECE OLMALI"

Yüz felci genellikle geçici olabilir, ancak bu kişilerde ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. İlk olarak, ortam sıcaklığı 23 ile 24 derece olmalıdır. İç ve dış ortam arasındaki sıcaklık farkı 10 derecenin üzerinde olduğunda, bu rahatsızlık ortaya çıkabilir. Özellikle kronik hastalığı olanlar; yüksek tansiyon, kalp hastalığı, diyabet, kanser hastalığı olanlar özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarına daha duyarlı olduğu için bu enfeksiyonlarla karşılaşabilirler. Bu grup hastalar, bu konuda daha dikkatli olmalı. Bu aylarda klima kullanımı önemli. Klimanın bakımı kesinlikle yapılmalı. Ani ve çok sert ısı değişikliklerinden kaçınılmalı. Tüm vatandaşlarımıza önerimiz, bol sıvı almalı, dengeli beslenmeli ve yeterli uykularını almalılar.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN