Krizin yıkıcı etkisi: Düğünlerde bile sahteliğe mecbur kaldık! Geleneklerimiz bile krizden nasibini aldı

Krizin yıkıcı etkisi: Düğünlerde bile sahteliğe mecbur kaldık! Geleneklerimiz bile krizden nasibini aldı

Son dönemde artan altın fiyatları, düğün sezonunun gözdesi imitasyon takı sektörünü canlandırdı. Kuyumcuların satışları düşerken, imitasyon takı satan esnafın yüzü gülüyor. Vatandaşlar, ekonomik krizin etkisiyle gerçek altın yerine daha uygun fiyatlı alternatiflere yöneliyor. İşte detaylar...

Türkiye'de yaşanan ekonomik sıkıntılar, evlilik hazırlığı yapan çiftleri ve düğün sahiplerini derinden etkiliyor.

Geleneksel olarak takılan altın takılar, son dönemde yaşanan fahiş fiyat artışları nedeniyle lüks tüketim ürünü haline geldi.

Özellikle düğün takısı olarak bilinen bilezik, Cumhuriyet altını, Ata altını ve altın kemer gibi ürünlerin alım gücünün düşmesi, vatandaşları farklı arayışlara itiyor.

İMİTASYON TAKIYA YOĞUN TALEP

Birgün'de yer alan habere göre, ekonomik krizin düğünlere etkisi olarak öne çıkan bir diğer önemli detay ise imitasyon takılara olan ilginin artması.

Kuyumcuların işlerinin durgunlaştığı bu dönemde, imitasyon takı satan dükkanlarda adeta bir hareketlilik yaşanıyor.

Vatandaşlar, düğünlerde takı takma geleneğini sürdürmek adına sahte altın olarak da bilinen bu ürünleri tercih ediyor.

Özellikle Van gibi şehirlerde bu durumun daha belirgin olduğu gözlemleniyor.

KUYUMCULARIN DÜŞEN SATIŞLARI

Van'daki kuyumcular, altın fiyatlarındaki artışın satışlarını olumsuz etkilediğini dile getiriyor.

Kuyumcu Veysi Kahvecioğlu, yaz dönemiyle birlikte düğün sezonunun açılmasına rağmen altın alım gücünün düştüğünü belirtiyor.

Eskiden altın kemer dahil tüm takıların satılabildiğini ifade eden Kahvecioğlu, artık sadece maddi durumu iyi olanların altın alabildiğini, diğerlerinin ise altın kiralama ya da imitasyon takıya yöneldiğini vurguluyor.

Bir başka kuyumcu Yunus Boytok ise imitasyon takı sektörünün başlı başına bir sektör haline geldiğine dikkat çekiyor.

ALTIN FİYATLARINDAKİ DRAMATİK ARTIŞ

Kuyumcuların verdiği bilgilere göre, altın fiyatları son dört yılda yüzde binin üzerinde bir artış gösterdi.

4 yıl önce gramı 400 TL olan altının günümüzde 4 bin 300 TL seviyelerine ulaşması, alıcılar için ciddi bir engel teşkil ediyor.

Bu astronomik artış, vatandaşların gerçek altın alma hayallerini suya düşürürken, imitasyon takı fiyatlarının çok daha uygun olması, bu ürünlere olan talebi artırıyor.

İMİTASYON SATICILARININ YÜZÜ GÜLÜYOR

İmitasyon takı satıcısı Abdürrahim Kurt, takılarına olan ilginin artmasının temel nedeninin insanların artık gerçek altın alamaması olduğunu belirtiyor.

Abdürrahim Kurt, sattıkları takıların sadece bir süs eşyası olduğunu ve herhangi bir maddi değerinin bulunmadığını ifade ediyor.

15 yıldır imitasyon takı ticaretiyle uğraşan Azat Kaya da, özellikle son iki yılda imitasyon ürünlere olan talebin katlanarak arttığını gözlemliyor.

Bu durum, ekonomik krizin yarattığı tüketici davranışları değişikliğinin somut bir göstergesi olarak kabul ediliyor.

YORUMLAR (1)
1 Yorum
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN