Kurbanlık satın alacaklar dikkat! Bakanlık uyardı: Bunları bilmeden almayın

Kurbanlık satın alacaklar dikkat! Bakanlık uyardı: Bunları bilmeden almayın

Tarım ve Orman Bakanlığı, yaklaşmakta olan Kurban Bayramı'nın eşiğinde, "Kurban Rehberi" başlıklı bir açıklama paylaştı. İşte, kurban almak üzere olan bireylerin göz önünde bulundurması gereken unsurlar...

Yayınlanan rehberde, kurbanların aşırı zayıf veya çevreye karşı ilgisiz olmamasına, şap hastalığı belirtisini gözlemlemeye, kurbanların ağırlığını artırmak adına hormon enjeksiyonu yapılmamasına, kesilen canlıların organlarının kesinlikle evcil veya yabanı hayvanlara sunulmamasına dair uyarılar bulunuyor. Rehber ayrıca, park ve sokakta kesim yapılmaması ve çevrenin kirletilmemesi konularında dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor. İşte rehberde yer alan detaylar:

DIŞ GÖRÜNÜMÜ ESTETİK OLMALI

Bir koyun veya keçinin yaşının bir, bir sığır veya manda'nın yaşının iki, bir devenin ise yaşının beş olması gereklidir. Ancak, altı ayını doldurmuş bir koyun, bir yaşında bir hayvan kadar görkemliyse kurban olarak seçilebilir. Sığır, manda, koyun ve keçinin kulaklarında küpe olup olmadığına bakmak önemlidir.

Aşırı zayıf, hamile ya da yeni doğum yapmış hayvanlar olmamalıdır. Hayvanın tüyleri düzgün ve parlak, gözleri ve dış görünümü enerjik olmalıdır.

Yüksek ateş, tükürük ve göz akıntısı olmamalıdır. İtici kokulu ishali ve burun akıntısı olmamalıdır. Öksürük ve nefes darlığı yaşamamalıdır. Çevreye karşı aşırı reaktif veya çok duyarsız olmamalıdır. Yarası, şişliği ve ödemi olmamalıdır. Cinsel organları ve memesinde hoş olmayan akıntı bulunmamalıdır. Hayvan popülasyonunun sürekliliği açısından öncelikle erkek hayvanlar kurban olarak seçilmelidir. Hayvanlarda şap hastalığının belirtileri olmamalıdır.

1-011.jpg

HORMON VERİLMEMELİ

Hayvanlara bol miktarda temiz su ve yem sağlanmalı, bulundukları ahır ve ağıllar iyi aydınlatılmalı ve havalandırılmalıdır. Verilen yemler, bozuk, küflü veya yabancı maddelerle bulaşık olmamalıdır.

Canlı ağırlığın artması için veya hastalık sebebiyle kurbanlık hayvanlara rastgele ilaç, aşı, vitamin, hormon ve hormon benzeri maddeler verilmemelidir. Zorunlu olarak bu maddelerin bir veya birkaçı uygulanmış olan kurbanlık hayvanlar, ilaç arındırma süreci içinde kesilmemelidir.

KURBAN ATIKLARINA DİKKAT

Hayvanlar, bu düzenlemelere uygun araçlar ve koşullar altında taşınmalıdır. Taşıma araçlarının temizliği ve dezenfeksiyonu hayvanlar bindirilmeden önce yapılmalı ve araçlarının üstü kapalı, zeminleri ve havalandırmaları uygun olmalıdır. Araçların zeminlerine yeterli miktarda altlık serilmelidir. Kurbanlar, insanların geçiş yaptığı, dinlendiği sokaklar, parklar, bahçeler ve meydanlarda, su kenarlarında kesilmemeli. Kurban atıkları rastgele çevreye atılmamalı, çevre kirliliği oluşturmamalı ve insanları rahatsız etmemeli. Kurban konusunda olumsuz düşünceler oluşmamasına dikkat edilmelidir.

2-006.jpg

ÇEVRE KİRLETİLMEMELİ

İç organların çıkarılması esnasında, işkembe ve bağırsak içeriklerinin ete bulaşmamasına dikkat edilmelidir. İçerikler kesim alanından ayrı bir yerde poşete, çöp kutusuna, konteynıra veya çukurlara boşaltılmalı, çevre kirletilmemelidir. Kesilen hayvanların organları kesinlikle evcil ve yabani hayvanlara sunulmamalı, hayvanların ulaşamayacağı derinlikte çukurlara gömülerek bertaraf edilmelidir.

Taze etler buzdolabında bir hafta boyunca bozulmadan tazeliğini koruyabilir. Uygun boyutlarda paketlenip buzlukta bir ay, -18 derecede şoklandıktan sonra altı ay boyunca saklanabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN