Kaçak işletmelerin yıkım kararında İBB haklı çıktı

Kaçak işletmelerin yıkım kararında İBB haklı çıktı

İBB tarafından yıkımları başlatılan kaçak yapılar hakkında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yıkım yetkisinin kendisinde olduğunu iddia ederek engellemeye çalışmıştı. Mahkeme ise kararını verdiği açıklamada, "Yıkım yetkisi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nindir" ifadelerini kullandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından başlatılan Üsküdar Salacak sahilindeki kaçak işletmelerin yıkımına Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 'yetki bende' ifadeleriyle engel olunmuştu. İstanbul 12. İdare Mahkemesi'nde görülen süreçte sonuç çıktı. Mahkeme, yıkım yetkisinin İBB'de olduğuna karar verdi.

İBB ekipleri, 19 Nisan günü yıkım için sahildeki başka bir kaçak büfe olan İkiyaka Büfe’ye gittiğinde bir kişi ekiplere silah çekmiş, bir kafenin yıkımı sırasında da İBB İmar Müdürü Ramazan Gülten cafe çalışanları tarafından darp edilmişti. İstanbul 12. İdare Mahkemesi’ne dava açan İBB, söz konusu kaçak yapılara ilişkin tüm yetkinin kendisinde olduğunu belirten iki resmi yazısının hukuka aykırı olduğunu belirterek yürütmenin durdurulmasını istedi.

KARAR OY BİRLİĞİ İLE ALINDI

Cumhuriyet'ten Miyase İlknur'un haberine göre, İstanbul 12. İdare Mahkemesi de 18.10.2023 tarihinde oybirliği ile dava konusu taşınmazların yıkım yönünden İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yetkili olduğunu, yıkıma ilişkin encümen kararının hukuka uygun olduğunu, her türlü yetkinin kendisinde olduğunu öne süren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüğü’nün işleminin hukuka aykırı olduğuna karar verdi.

POLİS YIKIMA ENGEL OLMUŞTU

Salacak sahilinde Mimar Sinan’ın eseri Kuşkonmaz Camisi’nin yakınındaki kaçak işletmeler hakkında yıkım kararı alan İBB’ye, “Yapı kayıt belgeleri olan bu yerlerde işlem yapma yetkisi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndadır” şeklinde engel olunmaya çalışılmıştı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İBB’nin yıkım kararı aldığı 431 ada 39 parsel sayılı taşınmaz üzerindeki yapıların yapı kayıt belgesi bulunduğunu ve bu belgenin geçerliliğini koruduğunu, taşınmazın 1/5000 ölçekli koruma amaçlı nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planlarında günübirlik tesis alanı fonksiyonunda olması nedeniyle her türlü yetkinin olduğunu, İBB tarafından herhangi bir işlem yapılamayacağını resmi yazıyla Üsküdar Kaymakamlığı’na yazı göndermişti.

Üsküdar Kaymakamlığı da yıkıma gelen İBB ekiplerine polisle engel çıkarmıştı. Polis ekipleri yıkımı engellemek için kaçak kafelerin önünde nöbet tutmuştu.

İBB ekiplerine Üsküdar Kaymakamlığı tarafından polisle engel olunmak istenmişti. Polis ekipleri kaçak yapıların yıkımını engellemek için önünde nöbet tutmuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN