Meclise gelecek torba yasada hangi maddeler var? Torba yasa teklifi maddeleri ve içeriği

Meclise gelecek torba yasada hangi maddeler var? Torba yasa teklifi maddeleri ve içeriği

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, üç aylık bir aradan sonra 1 Ekim Cumartesi günü yeniden çalışmayı sürdürecek. 2023 bütçe kanunu 17 Ekim'e kadar meclise sunulacak. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı'na sunulan bütçe, ilk olarak TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, ardından sonrasında Genel Kurul'da tartışılacak. Bütçe görüşmelerinin sona ermesinin ardından EYT olmak üzere vatandaşları ilgilendiren torba kanunu içeren düzenlemeler meclis gündeminde yer alacak. Torba yasası neleri içerecek? Sorusu merak içerisinde araştırılmaya başlandı. Soruların cevabına ve konuyla ilgili daha fazla detaya haberimizden ulaşabilirsiniz…

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, 1 Ekim Cumartesi günü başlayan 27’nci dönemin 6. Yasama yılı öncesi sorulara cevap verdi. Torba yasası maddeleri nelerdir? İşte detaylar…

EYT NE ZAMAN ÇIKACAK?

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Elitaş, emeklilikte yaşa takılanlar hakkında şunları söyledi: "Sayın Vedat Bilgin hocamız çalışmasını çok kapsamlı, hassas şekilde gerçekleştirdi. 2022 bitmeden bu konu yasalaşacak ve 2023'ten itibaren hayata geçecek".

Yeni torba yasası neleri içeriyor? AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, AK Parti'li milletvekillerinin TBMM Başkanlığı'na sunacağı ekonomiyle ilgili hükümlerin yer aldığı "torba kanun" önerisinin ayrıntılarını açıkladı. Teklifte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve bakanların açıkladığı yasal düzenleme gerektiren hususlar da yer alacak. İşte torba kanunun yeni maddelerinde yer alan hükümler…

KYK borç faizi kaldırılacak, çalışanlara elektrik ve doğalgaz yardımı sağlanacak

Elitaş, bunlardan birinin de gençlerin kredi ve konut kurumlarına borçlarını ödemek için yasal bir düzenleme olduğunu kaydetti. Kararnamenin işverenlerin çalışanlarına ödediği bin liralık elektrik ve doğalgaz desteğinin vergilendirdiğini, sigorta primi kesintisinden muaf tutulacağına parmak bastı.

AK Parti hükümeti zamanında doğalgazın kullanılmadığı bölgelere yaklaşık 20 yıldır kesintisiz kömür yardımı yapıldığını hatırlatan Elitaş, "Kömür yardımı yaptığımız dar gelirli ve sabit gelirli vatandaşlarımızın, çalışanlarımızın doğal gaz ihtiyaçları da varsa, devlet onlara katkı sağlayarak işverenleri de bu işe ortak etmeye uğraşıyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı bununla ilgili çalışmalarını yapıyor" dedi.

Elitaş, işverenlerin çalışanlarına gıda yardımı yapması durumunda bu maaşın vergiden muaf olduğunu açıkladı.

YEŞİL PASAPORT KİMLERE VERİLECEK?

Son 3 takvim yılında yıllık ortalama 500.000 ila 10 milyon dolar ihracat gerçekleştiren firmalardan son 3 takvim yılında bir yetkilinin özel damgalı (yeşil) pasaport aldığını hatırlatan Elitaş, "Düzenlemeyle ihracatı 500 bin doların üzerinde olan ihracatçı firma temsilcilerine iki yeşil pasaport vereceğiz" dedi.

 Elitaş, ihracatçıların yeşil pasaportla yurt dışına daha kolay çıkabileceğini kaydetti. İhracatçıların yeşil pasaportla ilgili olduğunu söyleyen Elitaş, "Ticaret Bakanımız ihracata büyük önem veriyor" dedi.

GÜNEŞ ENERJİSİYLE ELEKTRİK ÜRETİMİ İÇİN TEŞVİKLER OLACAK MI?

Evin çatısında güneş enerjisinden üretilen 25 kilovatlık elektriğin vergiden muaf olduğunu hatırlatan Elitaş, "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, EPDK, diğer kurum ve kuruluşlarla görüştük. Vergi mükellefiyeti, defter tutma mecburiyeti olmayanlar için 25 kilovatlık kısmı 50 kilovata kadar Hazine ve Maliye Bakanlığı ile yükseltmeye çalışacağız" dedi. Güneşin önemli bir enerji kaynağı olduğunu belirten Elitaş şunlara değindi, "Daha önce konutların çatılarındaki güneş panelleri kendisini 17-18 yılda amorti ederken bu süre şu anda güneşin verimliliğine bağlı olarak 4-5 yıla kadar düştü. 50 kilovatlık bir güneş panelinin yıllık maksimum elde edeceği gelir yaklaşık 200-250 bin lira. 240 bin liralık hasılatın vergiden muaf olması çatılarda güneş enerjisinden elektrik üretimini teşvik edecek. Bildiğim kadarıyla bir kurum, çatılardaki elektrik üretimini destekleyebilmek için 1-2 yıllık ön ödemesiz program düzenlemeye çalışıyor. Çatılarda güneş enerjisini teşvik edersek önemli bir gelişme, katkı sağlamış olacağız."

İCRA BORCU AFFININ ŞARTLARI

15 Ağustos 2022 tarihinden önce icra süreci başlayan 2000 TL ve daha küçük alacaklarının olduğunu belirten Elitaş. "GSM kuruluşları, doğal gaz ve elektrik dağıtım şirketleri, asıl alacak ve ferilerinin 2 bin liranın altında olan kısımlarını sildikleri takdirde doğrudan doğruya değersiz alacak yazacaklar, vergiden indirilecek" ifadelerine yer verdi.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN