Metin Lokumcu davasında tanık polislerin dikkat çeken ifadesi: Orada değildim ama tutanağı imzalattılar

Metin Lokumcu davasında tanık polislerin dikkat çeken ifadesi: Orada değildim ama tutanağı imzalattılar

Metin Lokumcu'nun ölümü ile ilgili davanın 7. duruşması Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Olay tutanağında imzası bulunan polisler sorulan sorulara verdikleri cevaplar dikkat çekti. Bir polis, olay günü orada olmadığını ancak olay yerinde olanların tutanağını imzaladığını söyledi. Başka bir polis ise sesleri uzaktan duyduğunu ancak bir şey görmediğini iddia etti. Avukatın “Görmediğiniz şeye mi imza attınız?” sorusu üzerine Derici 'Hayır' dedi. Duruşma yarın saat 10.00’a kadar ertelendi.

Hopa'da dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 31 Mayıs 2011 tarihindeki mitingi öncesinde polisin sıktığı biber gazı sebebiyle fenalaşıp kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren emekli öğretmen Metin Lokumcu'nun ölümüne ilişkin davanın 7'inci duruşması bugün görüldü. Duruşmaya yarın sabah 10.00’a kadar ara verildi.

Bugünkü duruşmaya Lokumcu'nun ailesi, avukatları ve sanık avukatları katılırken, HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu ve TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve Trabzon Emek ve Demokrasi Platformu da davayı takip etti.

TANIK POLİS: TUTANAĞI İMZALADIM AMA ORADA DEĞİLDİM

Duruşmaya yargılanan polislerin dinlenmesiyle başlandı. İlk olarak Ankara'dan SEGBİS ile bağlanan polis Şener Özdemir dinlendi. Özdemir, olay yerinde olanların tutanağını imzaladığını fakat orada bulunmadığını söyledi.

Avukat O. Meriç Eyüboğlu'nun “Olayda ismini tuttuğunuz kişileri tanımıyor musunuz? Görgünüze bilginize dayanmayan bir tutanağı niye imzaladınız?” diye sorusunu Tanık Şener Özdemir, “Tutanakta ismi geçen göstericileri tanımıyorum. Görev tutanağı olduğundan imzaladım, usulen bu şekilde imzalanır” diye yanıtladı.

EMRİ KAYMAKAM VERDİ

Tanıklardan Cevat Aksoy ifadesinde “Olay zamanında Hopa’da Trafik Şubede görevliydim, takviye olarak görevlendirildim. Telsizden duyduğum kadarıyla Kaymakam müdahale emri verdi” dedi. Bir diğer tanık polis Ramazan Ceylan ise olayları görmediğini fakat imza için evine ekip geldiğini söyledi.

Ceylan, "'Müdürlerin hepsi imzaladı sen neden sorun çıkarıyorsun?’"' dediler, ben de imzaladım. İbrahim Atakol olabilir imzalatmaya gelen. Terörden sorumlu büro amiriydi. Ben de imzaladım" sözlerini kullandı.

Daha sonra tanık polis Kemal Bayraktar konuştu. Tutanakta yazılanların sorulduğu Bayraktar, "Hep birlikte yazdık. Kısmen benim de yazılanlardan şahit olduğum var şahit olmadığım var. Yıllar geçti, bir çoğunu hatırlamıyorum. Metin Lokumcu’yu hatırlıyorum. Tutanağa gönül rahatlığıyla imza attım. Gördüğüm için rahatlıkla imza attım şüphe duymuyorum. Rahmetlinin elinde taş vardı. Polisleri engelliyordu. Bana hastaneye gitmemi, bir şahsın öldüğünü söylediler. O ara kimin öldüğünü öğrendim.

Daha sonra tanık polislerden olan ve başka bir suçtan Eskişehir L Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan İbrahim Atakol'a SEGBİS ile bağlanıldı. Olay zamanında mitingde görevli olduğunu kaydeden Atakol, "Hopa meydanında 70 civarında insan toplandı. Pankart ve megafonla eylem Yaptılar. Miting ile aralarında sahil yolu ve iç yol vardı. Mitingin güvenliği açısından uygun değildi. Kaymakam, vali ve il müdürü uygun görmedi" dedi.

'LOKUMCU'NUN BİRİNE TAŞ ATTIĞINI GÖRMEDİM'

Olayın gelişimini anlatan Atakol şöyle devam etti:

"Olaylar başlamadan topluluğa uyarı yapıldı. Gaz sıkılacağı bu yüzden rahatsızlıkları bulunanların alandan ayrılması istendi. Olaylar başlamadan grubun ellerinde taş ve sopaları gördük. Taş yağmuruna tutulduk. Çok defa uyarıda bulunduk. Sandalyeler bile fırlatıldı. Ellerine ne geçtiyse fırlattılar. Daha sonra olay alanı genişledi. Olayın başlarında Metin Lokumcu'yu gördüm. Bağırıyordu. Metin Lokumcu'nun birine taş attığını görmedim ama çok agresif ve hareketliydi. Metin Lokumcu'nun bizi alenen tehdit ettiğini gördüm."

Tutanak altında imzası olan İbrahim Derici ise sesleri uzaktan duyduğunu ancak bir şey görmediğini iddia etti. Av. Eyüboğlu’nun “Görmediğiniz şeye mi imza attınız?” sorusu üzerine Derici “Hayır” dedi.

Daha sonra araya giren mahkeme başkanı “Bu salonda olay çıksa, ben tutanak tutsam ‘Duruşmada hazır bulunan derim’ çünkü kimseyi tanımıyorum. Siz tutanakta isim isim vermişsiniz, künye vermişsiniz. Nasıl oluyor bu? Tanıyor muydunuz kişileri?” diye sordu. Derici “Tanımıyorduk” yanıtını verdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN