Metin Lokumcu, ölümünün 10. yılında da unutulmadı

Metin Lokumcu, ölümünün 10. yılında da unutulmadı

Artvin'in Hopa ilçesinde miting sırasında, polisin sıktığı biber gazının etkisiyle kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden öğretmen Metin Lokumcu, vefatının 10'uncu yıl dönümünde unutulmadı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde, 31 Mayıs 2011 tarihinde miting yapmak için gittiği Hopa'da protesto gösterileri düzenlendi. Miting öncesi eylem yapanlara polis biber gazıyla ile müdahale etti. Eyleme katılan 54 yaşındaki öğretmen Metin Lokumcu, polisin sıktığı biber gazının etkisiyle kalp krizi geçirdi. Hastaneye kaldırılan Lokumcu, hayatını kaybetti.

DAVA 9 YIL SONRA AÇILDI

Lokumcu'nun ölümüne ilişkin dava, 9 yıl sonra açıldı. Hopa 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek ilk duruşmaya saatler kala, "kamu güvenliği" gerekçesiyle Trabzon'a taşındı. 21 Nisan 2021 tarihinde Trabzon 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davaya, Lokumcu'nun ailesi ve avukatları "ağır ceza mahkemesinde" görülmesi gerektiğini belirterek mahkemenin görevsizlik kararı vermesini istedi.

Duruşmaya, yargılanan 13 polisten kimse katılmazken avukatları müvekkillerinin suçsuz olduğunu ileri sürerek beraat istedi.

Davanın ilk duruşmasını CHP, HDP, Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekiLleri, KESK, Eğitim-Sen, DİSK temsilcileri, İzmir, Bursa, Van, Diyarbakır, Trabzon ve Artvin baro başkanları ve birçok şehrin barosundan gelen temsilciler takip etti. İlk duruşmada tanık olan dinlenen ağabey Mete Lokumcu, Metin Lokumcu'nun hastanedeki son sözlerinin, "Gaz sıktılar beni mahvettiler. Gözlerim yanıyor" olduğunu söyledi.

Davanın ikinci duruşması 28 Haziran 2021 Pazartesi günü Trabzon'da görülecek.

ÖLÜMÜNÜN 10'UNCU YIL DÖNÜMÜNDE UNUTULMADI

Lokumcu'nun ölümünün 10'uncu yıl dönümünde siyasetçiler, meslek örgütleri ve sanatçılardan anma mesajı geldi. Lokumcu için anma mesajı yayımlayanlar şöyle:

CHP Milletvekili Hüseyin Yıldız: "Doğasına sahip çıkmak için Hopa’da yapılan yürüyüşte sıkılan biber gazı sonrası kalp krizi geçirerek yaşamını yitiren Metin Lokumcu'yu saygı ve özlemle anıyorum. Unutmadık, unutturmayacağız..."

CHP Milletvekili Kani Beko: "Dün Hopa bugün İkizdere! Talan ve yağma düzeni devam ediyor, mücadelemiz de devam ediyor... Katledilişinin 10. yılında Metin Lokumcu'yu saygıyla anıyorum!"

Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu: "Metin Lokumcu, 31 Mayıs 2011’de emeğine ve doğasına sahip çıkmak için Hopa’da yapılan yürüyüşte, sıkılan biber gazı sonrası kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi. Metin öğretmenimizi sevgi, saygı ve özlemle anıyorum."

Hopa Belediye Başkanı Taner Ekmekçi: "Aramızdan ayrılışının 10. yılında Metin Lokumcu'yu özlem ve saygıyla anıyorum."

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu: "Emeğimize, doğamıza, kentimize, memleketimize nasıl sahip çıkacağımızı o öğretti. Yoldaşımız, öğretmenimiz Metin Lokumcu'yu unutmayacağız."

Eğitim-Sen Hopa Şubesi: "Senin uyurken dudağında gülümseyen bordo gül benim kalbimi harmanlayan isyan olsun şimdi dingin gövdende uğultuyla büyüyen sessizlik birgün benim elimde patlamaya sabırsız mavzer olsun.' Katledilişinin 10. yılında sevgi, özlem ve inançla anıyoruz."

Tiyatro Sanatçısı Orhan Aydın: "Metin Lokumcu, susmamanın sesidir, direnip hayır diyenlerin, onurlarını birleştirip meydanlara çıkanların ve barışın ve kardeşliğin."

Sol Parti Parti Meclisi Üyesi Alper Taş: "Metin Lokumcu'nun sesi, soluğu tükenmez."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN