Mevsimin ilk karı o tarihte geliyor! Odunları kömürleri depolayın: Bu kış soğuktan kirpiklerimiz bile donacak

Mevsimin ilk karı o tarihte geliyor! Odunları kömürleri depolayın: Bu  kış soğuktan kirpiklerimiz bile donacak

Havalar soğurken kar yağışlarının ne zaman başlayacağı akıllarda soru işareti oluşturuyor. Uzman isim o tarihi işaret ederek lapa lapa kar yağacağını söyledi. Bu sene soğuktan kirpikleriniz bile donacak. Şimdiden hazırlıklara başlayın o tarihte geliyor. İşte tüm detaylar…

Sonbahar ile birlikte beklenen yağışların gelmemesi de barajları da vatandaşları da tedirgin ediyor. Özellikle İstanbul'daki su seviyesi gitgide düşerken şiddetli yağışlarda kuraklığa çözüm olamıyor. Oldukça kurak bir Eylül ayını geride bırakırken vatandaşların umudu da Ekim ve Kasım ayları oldu. İstanbul Aydın Üniversitesi’nden Meteoroloji Uzmanı Dr. Güven Özdemir, TRT Haber'de merak edilen soruların yanıtını verdi. İşte tüm detaylar…

KURAK BİR DÖNEM GEÇİRİYORUZ

Eylül ayında kurak bir dönem yaşandığını belirten Özdemir, 2022 yılı Eylül ayından bugüne kadar Türkiye'de ciddi bir yağış olmadığını söyledi. Yerel olarak görülen yağışların sele neden olduğunu belirterek barajlara faydası olmadığını vurguladı. Doğu Karadeniz haricinde Türkiye'nin hiçbir bölgesine Eylül ayında yağış görünmediğine değinen Dr. Özdemir, “Belki yerel ufak tefek yağışlar olabilir. Onun da barajlarımıza bir etkisi olacağını tahmin etmiyoruz. Tabii ki ekim ve kasım aylarında mevsim itibarıyla havalar soğuduğu için gerekli yağışları alma ihtimalimiz yüksek." dedi.

kuraklik-1.jpg

Kuzey kutbunda buzlanmada artış olduğunu ifade eden Özdemir, gelen yağışların vatandaşın yüzünü güldüreceğini aktardı. Sibirya'da Ekim ayında kar yağışının görülmesi ve kar örtüsündeki fazlalığı işaret eden Dr. Özdemir, bu durumun Türkiye içinde olumlu sonuçlar getireceğini söyledi. Kış aylarına kar yağışı alma ihtimalinin artacağını vurgulayan uzman isim, kuvvetli yağışların felakete neden olup olmayacağı sorusunun yanıtını da verdi.

TÜRKİYE FELAKET YAŞAYACAK MI?

Geçtiğimiz süreçte Libya'da yaşanan sel felaketinin ardından benzer görüntülerin Türkiye'de de olup olmayacağı soruları akıllarda yer ediniyor. Dr. Özdemir, Türkiye'de Libya'da olduğu gibi büyük bir afet görülme ihtimalinin olmadığını vurguladı. Libya'da Akdeniz üzerinden giren derin tropikal siklon yağışlarının olduğunu ifade eden Özdemir, yağışların gitgide etkisini arttırdığını karaya ulaştığında ise bütün kapasitesindeki suyu bıraktığını dile getirdi. Barajların yıkılması ile birlikte büyük bir afet sorununun ortaya çıktığını aktaran Dr. Özdemir, Türkiye'de hortum ya da sel olaylarının görülebileceğini işaret ederek eskiden olduğu gibi saatlerce süren yağışların görülmeyeceğini ancak kuvvetli yağışlar olacağını vurguladı.

kar-yagisi-geldi.jpg

TÜRKİYE'DE KIŞ NASIL GEÇECEK?

Özellikle Kışın kar yağışının olup olmayacağı merak edilirken Dr. Özdemir, “Hiç kimse kışın çok şiddetli geçeceğini veya karsız geçeceğini söyleyemez. Çünkü şu anda okyanuslarımız, denizlerimiz çok sıcak. 4-5 derece bir sıcaklık farklılığı var. Karadeniz 30 dereceyi buldu, Ege ve Marmara da aynı şekilde. Akdeniz ise zaten sıcak" sözlerini dile getirdi.

kar-yagisi-2.jpg

Akdeniz'den gelen soğuk hava dalgasının kuvvetli nem ve buharlaşmaya neden olacağını belirten Özdemir, bölgede görülecek siklon ile birlikte karaya ulaştığında yağışların görülebileceğini vurguladı. Yağışların şiddetli olması durumunda yıkım şeklinde bir afete neden olabileceğini aktaran uzman isim kuvvetli bir şekilde olmaması durumunda her yağışın görülebileceğini söyleyerek Karadeniz ve Marmara Bölgesi'ndeki yağışları işaret etti.

EKİM VE KASIM AYLARINA DİKKAT

Herkesin aklındaki soru kar yağışları olurken yağışların Karadeniz'in yüksek kesimlerinde Ekim ayından itibaren görülmeye başladığını belirten Dr. Özdemir, Kasım ayından itibaren diğer bölgelerde de yağış yaşanabileceğini dile getirdi. Yağmur'un hızlı bir şekilde yağdığını ifade eden Özdemir, yağışların yavaş olması gerektiğine değindi. Dr. Özdemir, “Yağmur hızlı bir şekilde yağıyor, akıp gidiyor. Halbuki yavaş yağması lazım ki toprak çeksin. Ancak kar yağdığı zaman ilk önce toprağın üzerini örtüyor. Sonra güneş vurdukça yavaş yavaş eriyerek yeraltı sularını oluşturuyor. Bunun da toprağa çok faydası var." sözlerini dile getirdi.

siddetli-yagis.jpg

TOPRAKTAKİ VERİMİ GÖTÜRÜYOR

Kar yağışlarının önemine değinen uzman isim toprağın üzerinde yorgan gibi bir örtü oluşturduğunu ifade etti. Kuvvetli yağışların görünmesi durumunda tarım alanlarındaki kaymak tabakasının yani verimli kısmın ortadan kalktığını söyleyen Özdemir, toprağa verimsizleştirdiğini söyleyerek tuzlanma meydana geldiğini aktardı. Bu tür yağışların ardından topraktaki verimin kaybolması ile birlikte tarım alanlarında da verimin düştüğünü söyleyen Dr. Özdemir, açıklamalarını şu sözlerle sonlandırdığı:

kar-yagisi-3.jpg

“Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün radar meteorolojisi kısmı var. Burada anlık havadaki bulutların hareketi, yağışları veriliyor. Vatandaşlarımızın bunu takip etmesi gerekiyor. Kuvvetli yağış ihtimali olduğu zaman da araçlarını yüksek yerlere park edip korunaklı yerlerde kendilerini emniyete almaları lazım.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN