Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor: Bu şekilde sosyal yardım ve yetim maaşı alanlar yandı! Devlet iki koldan geliyor...

Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor: Bu şekilde sosyal yardım ve yetim maaşı alanlar yandı! Devlet iki koldan geliyor...

Haksız yere sosyal yardım ve yetim maaşı alanlar büyük riskler ile karşı karşıya gelecek. Emekli SGK Başmüfettişi İsa Karakaş, SGK'nın ardından Maliye Bakanlığı'nın da denetim sürecine dahil olduğunu açıkladı. Gizli gelir, sahte boşanma ve kayıt dışı çalışma gibi durumlar artık iki koldan mercek altına alınıyor.

Emekli SGK Başmüfettişi İsa Karakaş, yaptığı çarpıcı açıklamalarla gündeme oturdu. Karakaş, haksız yere yetim maaşı veya çeşitli sosyal yardımlar alan vatandaşların artık sadece Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) değil, aynı zamanda Maliye Bakanlığı'nın da sıkı takibinde olduğunu belirtti. Bu durum, usulsüz yollarla devletten gelir elde eden milyonlarca kişiyi büyük bir riskle karşı karşıya bırakıyor.

SGK ZATEN PEŞİNDEYDİ, ŞİMDİ MALİYE DE DEVREDE!

İsa Karakaş, özellikle yetim maaşı alabilmek için "kağıt üzerinde boşanıp" birlikte yaşamaya devam eden kişilere yönelik SGK denetimlerinin yıllardır sürdüğünü hatırlattı. Verdiği rakamlara göre, SGK denetmenleri 2023 yılında 2.979 kişiyi, 2024 yılının ilk aylarında ise 3.000'in üzerinde kişiyi bu şekilde tespit etti. Bu kişilerin sadece maaşları kesilmekle kalmadı, aynı zamanda aldıkları paralar gecikme zammı ve faiziyle birlikte geri istendi ve haklarında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.

Ancak Karakaş'ın asıl dikkat çektiği nokta, sürecin artık sadece SGK ile sınırlı kalmayacağı. Maliye Bakanlığı'nın da devreye girmesiyle denetimlerin çok daha kapsamlı hale geleceğini vurguladı.

dul-maasi-1200x675

MALİYE NEDEN DEVREYE GİRDİ? KAYIT DIŞI GELİRLER MERCEK ALTINDA!

Karakaş, Maliye'nin özellikle şu durumların üzerine gideceğini belirtti:

Gizlenen Gelirler: Sosyal yardım veya devlet destekli GSS primi (Genel Sağlık Sigortası) alabilmek için gelirini düşük gösteren veya hiç göstermeyenler.

Kayıt Dışı Çalışma: Fiilen çalıştığı halde sigortasız görünüp, muhtaçlık durumundan faydalanarak yardım alanlar.

Gerçek Muhtaçlık Durumu: Sosyal yardım alan ailelerin (sayısı son yıllarda 3.2 milyondan 5 milyonun üzerine çıktı) gerçekten muhtaç olup olmadığının Maliye kayıtları ve saha araştırmalarıyla teyit edilmesi.

Maliye'nin tespiti halinde, haksız yere alınan sosyal yardımların ve ödenen GSS primlerinin geri istenmesinin yanı sıra, vergi kaçırma gibi ek yaptırımlar da gündeme gelebilir.

usulsuz-maas-alma-cezaasi-1200x675

DEVLETİN POLİTİKASI DEĞİŞİYOR: YARDIMDAN İSTİHDAMA!

İsa Karakaş, hükümetin politikasının artık sadece yardım dağıtmak değil, çalışabilecek durumda olanları İŞKUR aracılığıyla istihdama yönlendirmek olduğunu da ifade etti. Çalışabilir durumda olup iş teklifini kabul etmeyenlerin sosyal yardımlarının kesilmesi gibi uygulamaların yaygınlaşabileceğine işaret etti.

GERÇEK HAK SAHİPLERİ ENDİŞELENMESİN!

Karakaş, bu sıkı denetimlerin gerçek anlamda muhtaç olan, gerçekten boşanmış ve yasalara uygun şekilde yetim maaşı veya sosyal yardım alan vatandaşları hedef almadığını, onların endişelenmesine gerek olmadığını da sözlerine ekledi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN