Tarım ve Orman Bakanlığı, sahte bal markalarını ifşa etti. Glikoz ve fruktoz şurubu tespit edilen ürünler tek tek açıklandı.
Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit ve tağşiş içeren gıda ürünlerine dair yeni bir ifşa listesi yayımladı. Gıda güvenliğini tehdit eden ürünler arasında en dikkat çeken kategori ise bal oldu. Özellikle “süzme çiçek balı” adı altında satılan bazı ürünlerde gerçek bal yerine tatlandırıcı şuruplar kullanıldığı ortaya çıktı.
GLİKOZ VE FRUKTOZLA BAL ALGISI YARATMIŞLAR
Yapılan denetimler sonucunda, bazı firmaların ürünlerinde dışarıdan eklenen glikoz ve fruktoz şuruplarıyla sahte bal üretimi yaptığı tespit edildi. Bu durum, doğal bal tükettiğini düşünen vatandaşlar için büyük bir sağlık riski anlamına geliyor.
TAĞŞİŞ YAPILAN MARKALAR AÇIKLANDI
Bakanlık analiz sonuçlarına göre, Ankara’nın Akyurt ilçesinde faaliyet gösteren Vahit Yıldız Balsu isimli firmaya ait çeşitli bal markalarında sahte içerik bulundu. Raflarda “Haskaymak”, “Erzincan Birlik Bal”, “Pervari Sepeti”, “Köseoğlu Bal”, “Arıcızade”, “Abalı” ve “Vitamel” etiketleriyle yer alan ballarda, tatlandırıcı madde katkısı tespit edildi.
AYDIN'DAN BİR FİRMA DAHA LİSTEDE YER ALDI
Aydın’ın Köşk ilçesinde üretim yapan Öztürk Gıda’nın çiçek balı ürünleri de aynı hile ile gündeme geldi. İncelemelerde, bu markanın da bal ürünlerinde şeker bazlı katkı maddeleri kullandığı belirlendi.
TÜKETİCİLERE UYARI: ETİKET YETERLİ DEĞİL
Yetkililer, tüketicilere yalnızca ürün etiketine değil, aynı zamanda markanın güvenilirliğine ve bakanlık onaylarına da dikkat etmeleri konusunda uyarılarda bulundu. Sahte bal tüketimi, yalnızca aldatmaca değil, sağlık açısından da ciddi sorunlara yol açabiliyor.