O iki gıda kanında karıştı alkol almadan sarhoş oldu! Türkiye'de böylesi ilk kez görüldü: Herkes şaşkın

O iki gıda kanında karıştı alkol almadan sarhoş oldu! Türkiye'de böylesi ilk kez görüldü: Herkes şaşkın

Bir vatandaş o iki gıdayı tüketince kanında karıştı ve alkol almadan resmen sarhoş oldu! Türkiye böyle bir olaya ilk defa şahit oldu. Görenler, duyanlar şaşkınlıklarını gizleyemiyor… İşte konuya ilişkin detaylar…

Tıp literatüründe 'Auto-Brewery Sendromu' olarak bilinen hastalıkta 'içmeden sarhoş olmak' dediğimiz durum Türkiye'de ilk kez gözlemlendi. O iki gıdanın vücutta alkole dönüşmesine neden olan bu vaka Türkiye’de ilk kez o ilimizde görüldü. Duyanlar kulaklarına inanamadı...

Hastaların alkol tüketmeden, karbonhidrat ve şekerli gıdalar aldıktan sonra vücutlarında alkol ürettiğini belirten Uzunoğlu, bu durumun vücuttaki mikroorganizmaların neden olduğunu açıkladı. Hastalığın belirtilerinin, vücuttaki alkol seviyesine göre değiştiğini ve bulantı, kusma gibi alkol zehirlenmesi semptomlarını içerdiğini ifade etti.

1-010.jpg

ATAKLARI KONTROL ETMEK İÇİN: PROBİYOTİK

Ayrıca, hastalığın diyabet hastalarında, bilinçsiz antibiyotik kullanımının ardından ve bağırsak operasyonlarının sonrasında ortaya çıkabileceğini vurguladı. Hastalığın tedavi edilebilir olduğunu belirten Uzunoğlu, probiyotikler, beslenme düzeni, yardımcı ilaçlar ve alkolün etkisini azaltacak ilaçlar gibi yöntemlerle atakları kontrol altına alabileceklerini ifade etti.

2-005.jpg

Bu hastalığın Türkiye'de ilk kez tespit edilen bir vaka olduğunu kaydeden İç Hastalıkları Dr. Öğr. Üyesi Kubilay İşsever ise bu hastalığın daha fazla tanınması gerektiğini ve alkol kullanmadan vücutta alkol tespit edilen kişilerin bu sendrom açısından değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

'BELİRTİLERİ KENDİM FARKEDEMEDİM'

Auto-Brewery Sendromu'na yakalanan bir hastanın yaşadıklarını anlatan Verda Güniz Atış Azrak, belirtilerin kendisi tarafından fark edilmediğini ancak çevresindekiler tarafından fark edildiğini söyledi. Atakların özellikle karbonhidrat ve şekerli gıdaların tüketilmesinden sonra ortaya çıktığını ifade etti ve tedavi sürecinin ardından kendini daha iyi hissettiğini belirtti.

3-002.jpg

Hastanın eşi Sami Azrak, uzun bir süre boyunca tedavi aradıklarını ve bu hastalığı Giresun'da çözebildiklerini söyledi. Artık hastanın diyet ve tedavi önerilerine uyacaklarını ve yeni bir yaşamın kendilerini beklediğini ifade etti.

Auto-Brewery Sendromu, Türkiye'de daha fazla farkındalık yaratılması ve tanının daha kolay konulabilmesi için önemli bir gelişme olarak kabul ediliyor. Bu sendromun daha fazla vaka tespit edilmesine ve tedavi edilmesine yardımcı olması bekleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN