Orta gelirliye konut projesinde 'örnek daire' ilk kez görüntülendi! İşte 'Yeni Evim' kampanyası aylık ödeme tablosu

Orta gelirli vatandaşlara yüzde 0,69 faizle 15 yıl vadeyle ev sahibi olma imkanı sunan 'Yeni Evim Kampanyası' resmen açıklandı. 1 milyon TL'lik finansman alan bir kişinin aylık taksit ödemesi 4 bin 410 TL olacak. Kredi alan vatandaşlar sadece anlaşmalı inşaat şirketleri ya da kriterleri sağlayan müteahhitlerin yaptığı sıfır daireleri satın alabilecek. Öte yandan kampanya kapsamında inşa edilecek dairelerin nasıl olacağı da ortaya çıktı. İşte, 'Yeni Evim' kampanyası örnek daire...

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 'Yeni Evim Konut Finansman Programı' kampanyasının detaylarını ortak basın toplantısıyla duyurdu.

16 Ocak 2023 itibarıyla açılacak internet sitesinde 'Yeni Evim Kampanyası' dair tüm gelişmeler ve detaylar açıklanacak.

YENİ EVİM KAMPANYASI BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

Proje kapsamında faizler 0,69'dan başlayacak ve konut kredilerindeki vade 15 yıl olacak.

15 yıl boyunca enflasyon oranı veya gelirdeki değişimler ne olursa olsun, taksitler hane gelirinin yüzde 40'ını geçmeyecek.

81 ilde geçerli olacak olan projeye başvurular 16 Ocak 2023'ten itibaren başlayacak. Tüm bölgelerde asgari peşinat oranı yüzde 10 olarak belirlendi.

Vatandaşların ilk üç yılda ödeyecekleri aylık taksit tutarının belirli bir kısmını, kredinin toplam vadesi bitmeden geri ödenmek şartıyla, Hazine ve Maliye Bakanlığı üstlenecek.

Kampanyadan yararlanmak için ailede herhangi bir konut olmaması gerekiyor. Eşlerden birin, birlikte yaşayan ebeveynlerden herhangi birisinin de ev sahibi olmaması gerekiyor.

Alınan konutlar 5 yıl boyunca satılamayacak.

Kırsalda arazisi, tarlası, evi olan ya da devremülk sahibi olanlar da kampanyaya başvurabilecek.

Birinci bölgede azami geliri 80 bin TL olan, ikinci bölgede azami geliri 65 bin lira olan ve üçüncü bölgede 45 bin TL olanlar başvurabilecek.

Kampanyadan yararlanacak kişinin son iki ayda SGK priminin ödenmiş olması şartı aranıyor. Ev kadınları eşinin kefaleti ile konut sahibi olabilir. Eşlerden birinin kayıtlı olarak çalışması şartı aranacak.

Kampanyadan yararlanmak için yaş sınırı aranmayacak ancak ekonomik hayata girmiş olması ve bankadan kredi alabilecek durumda olması gerekiyor.

2 BÖLGEDE 1 YIL OTURMA ŞARTI

Programdan yararlanabilmek için hane halkı toplam gelirini dikkate alınacak.

Programdan yararlanacak kişilerin halihazırda bir konutunun olmaması ve son 1 yıl içinde konut alacağı (1. bölge (İstanbul) ve 2. bölgelerdeki (Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Mersin, Muğla) ) illerde konut satışı yapmamış olması gerekiyor.

3. bölgedeki illerdeyse ikamet şartı aranmayacak.

VATANDAŞ HANGİ PROJELERDEN FAYDALANACAKLAR?

1) Vatandaşlar ülkenin her yerinden bitmiş konutlardan alabilecek.

2) Belirli bir oranda tamamlanmış ve devam eden konutlardan faydalanabilecek.

3) Bankalarla garantörlük sözleşmesini imzalamış yeni başlayacak projelerden istifade edebilecek. Bankalarla imzalanacak bu garantörlük nedir? Banka ve müteahhit anlaşması sonucu proje imzalanacak. Sözleşme sonrasında müteahhidin ilerlemesine göre satış yapılan konuttan hak ediş ödemesi yapılacak. Bu sayede vatandaşın projesinin kontrolü sağlanmış olacak.

YENİ EVİM KAMPANYASI SIFIR KONUTLARI KAPSIYOR

Program kapsamında İstanbul 1. Bölge; Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Muğla 2. bölge, diğer tüm iller de 3. bölge olarak belirlendi.

Program çerçevesinde bankalar ve katılım finans kurumları tarafından sağlanacak finansman tutarları; 1. bölge olan İstanbul'a en çok 5 milyon TL, 2. bölgedeki illerde en çok 3 milyon TL, 3. bölgedeki iller için ise en çok 2 milyon TL olarak belirlendi

Program kapsamında sağlanacak finansman sadece sıfır konutlara yönelik.

KAMPANYAYA HANGİ PROJELER DAHİL OLACAK?

1) Emlak Konut'un ürettiği projeler

2) GYODER, İNDER, Konutder, İmkon ile Türkiye Müteahhitleri Birliği'ne bağlı olan şirketlerin projeleri

3) 81 ilin tamamındaki firmaların ürettiği büyük ve küçük ölçekli tüm konut projeleri; teknik ve mali kriterleri karşıladıkları taktirde bu sürece dahil olacak.

'Yeni Evim' kampanyasında yüklenici firmalar, satacakları konutların bedelinin yüzde 5'i kadar vatandaşa destek sağlayacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN