PISA sınavı nedir, neleri ölçüyor? PISA sınavı ne zaman yapılır?

PISA sınavı nedir, neleri ölçüyor? PISA sınavı ne zaman yapılır?

Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı'nın (PISA) temel amacı, öğrencilerin okulda öğrendikleri bilgi ve becerileri günlük yaşamda kullanma becerisini ölçmektir. PISA'nın açılımı ise Programme for International Student Assessment'tır. İşte, PISA sınavı hakkında bilgiler...

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) üye ülkeleri arasında yapılan PISA sınavı, 15 yaş grubu öğrencileri daha iyi tanımak, onların öğrenme isteklerini, derslerdeki performanslarını ve öğrenme ortamları ile ilgili tercihlerini ölçmek amacıyla düzenleniyor.

PISA NEDİR?

Açılımı 'Programme for International Student Assessment' olan PISA, zorunlu eğitimin sonunda örgün eğitime devam eden 15 yaş grubundaki öğrencilerin; matematik okuryazarlığı, fen bilimleri okuryazarlığı ve okuma becerileri konu alanlarının dışında, öğrencilerin motivasyonları, kendileri hakkındaki görüşleri, öğrenme biçimleri, okul ortamları ve aileleri ile ilgili veriler toplayan 'Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı'dır.

PISA'NIN AMACI NE, NEYİ ÖLÇER?

PISA'nın temel amacı, öğrencilerin okulda öğrendikleri bilgi ve becerileri günlük yaşamda kullanma becerisini ölçmektir.

PISA araştırmasında kullanılan 'okuryazarlık' kavramı, öğrencinin bilgi ve potansiyelini geliştirip, topluma daha etkili bir şekilde katılmasını ve katkıda bulunmasını sağlamak için yazılı kaynakları bulma, kullanma, kabul etme ve değerlendirmesi olarak tanımlanır.

PISA SINAVINI KİM YAPIYOR?

PISA, 'Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) bir eğitim araştırmasıdır. Bu araştırma, OECD Eğitim Direktörlüğü'ne bağlı olan PISA Yönetim Kurulu tarafından yürütülür.

Araştırmada kullanılan testlerin ve anketlerin geliştirilmesi, analizlerinin yapılması, uluslararası raporun hazırlanması gibi işlemler, PISA Yönetim Kurulu gözetiminde belirlenen bir konsorsiyum tarafından yapılmaktadır.

PISA'nın ulusal düzeyde çeviri ve uyarlama işlemlerinin yapılması, araştırmanın uygulanması, analizlerin yapılması ve ulusal raporun hazırlanması gibi işlemler ise araştırmaya katılan her ülkede belirlenen ulusal merkezler tarafından gerçekleştirilmektedir.

PISA HANGİ OKULLARDA UYGULANIR?

PISA araştırması kapsamında geliştirilen başarı testleri ve anketleri, ülkemizde nisan ayı içerisinde uygulanmaktadır. Araştırmaya katılan ülkelerde; örgün öğretimde kayıtlı olan 15 yaş grubu öğrencilerin bulunduğu tüm okullar (Ortaokul, Anadolu Lisesi, Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi, Spor Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Çok Programlı Anadolu Lisesi) bu araştırma katılabilir.

PISA SINAVI NASIL YAPILIR?

Öğrenciler, Bilgisayar Tabanlı Değerlendirme uygulamasının ardından anket uygulamasına katılmaktadırlar.

PISA araştırmasından elde edilen sonuçlar ulusal bir rapor halinde düzenlenmektedir. Bu sonuçlar, eğitim-öğretim programlarının geliştirilmesinde karşılaşılan eksiklerin giderilmesinde ve eğitim alanında yapılan araştırmalara kaynak olarak kullanılır.

PISA sonuçları, OECD sekreterliği tarafından www.pisa.oecd.org adresinde yayınlanıyor. Ayrıca Türkiye'ye ait sonuçlara ilişkin tüm PISA raporları Milli Eğitim Bakanlığı'nın pisa.meb.gov.tr internet adresinde 'Raporlar' başlığından ulaşabilirsiniz.

PISA SIRALAMASINDA TÜRKİYE KAÇINCI SIRADA?

OECD tarafından 79 ülkeden 15 yaş grubu 10 milyondan fazla öğrencinin katılımıyla yapılan PISA 2018 test sonuçları 2019 Aralık ayında açıklanmıştı.

Okuma becerileri alanında ortalama puan 453, 37 OECD ülkesinin ortalama puanı ise 487 olarak hesaplanmıştı.

Fende ortalama puan 458, 37 OECD ülkesinin ortalama puanı ise 489 olarak belirlenirken, matematik alanında ortalama puan 459, 37 OECD ülkesinin ortalama puanı 489 olmuştu.

Okuduğunu anlamada 555 puanla, matematikte 591 puanla ve fen bilimlerinde 590 puanla Çin birinci olmuştu.. Onu sırasıyla Singapur, Hong Kong ve Estonya izlemişti.

Türkiye okuduğunu anlamada 466 puan, matematikte 454 puan ve fen bilimlerinde 468 puan alarak OECD ortalamasının altında kalmıştı.

2021-10-31-173833.jpg
2015 PISA sınavı sonucuna göre ülkelerin dağılımı

Araştırmalara göre yukarıdaki haritada ülkelerin genel sıralaması verilmiştir. 76 ülkenin katıldığı PISA 2015 sınavında, ilk üçe girenler sırasıyla Singapur, Hong Kong ve Güney Kore olurken, Türkiye 41. sırada yer almıştır.

PISA sınavında ilk 10'a giren ülkelerin sıralaması ise şu şekildedir:

* Singapur
* Hong Kong
* Güney Kore
* Japonya
* Tayvan
* Finlandiya
* Estonya
* İsviçre
* Hollanda
* Kanada

PISA Testi araştırmasından elde edilen sonuçlar ulusal bir rapor hâlinde düzenlenmektedir. Bu sonuçlar, eğitim-öğretim programlarının geliştirilmesinde karşılaşılan eksiklerin giderilmesinde ve eğitim alanında yapılan araştırmalara kaynak olarak kullanılmaktadır.

TÜRKİYE PISA RAPORU İÇİN TIKLAYIN

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN