Prof. Dr. Cem Gazioğlu: Müsilaj yüzeyde azaldı

Prof. Dr. Cem Gazioğlu: Müsilaj yüzeyde azaldı

İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Cem Gazioğlu, Marmara'yı etkisi altına alan müsilajın denizin yüzeyinde 3'te 2 oranında azaldığını söyledi. Müsilajın asıl etkisinin denizin dibinde olduğunun ortaya çıkarıldığı araştırma sonuçları ortadayken, Gazioğlu da deniz dibindeki müsilajın kolay yok olmadığını söyledi.

Marmara Denizi'ni ölüme sürükleyen müsilaj tehlikesi hala ciddiyetini koruyor. Araştırmalar müsilajın deniz yüzeyinde temizlense de deniz dibinden kolay kolay temizlenemeyeceğini ortaya koyuyor.

"YÜZEYDE 3'TE 2 ORANINDA AZALMA VAR"

İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cem Gazioğlu da, müsilajın deniz yüzeyinde hızla azaldığını belirterek, "Marmara Denizi'nde müsilajın azalmasını bizler uydu görüntüleri ile çok rahat bir şekilde tespit edebiliyoruz. Son 4 ayın müsilaj uydu görüntülerine göre Marmara Denizi yüzde 1'i oranında müsilaj ile kaplıyken şu an ise bu ortalama yüzde 0.3 seviyesine kadar geriledi. Şu an alınan önlemlerle ciddi bir şekilde Marmara Denizi'nde müsilajın azaldığı belirgin. Şu an sadece denizin yüzey alanında ölçüm yapabiliyoruz. O yüzden Marmara Denizi'nin yüzey alanında 3'te 2 oranında bir azalma olduğunu söyleyebilirim" dedi.

"DENİZİN DİBİNDEKİ YAPI KOLAY YOK OLMUYOR"

Tedbirlerin artırılarak devam ettirilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Gazioğlu, "Müsilajı doğuran pek çok faktör var. Bu faktörlerden biri besin kaynakları. Müsilajın azalmasında şu an bu besin kaynaklarının azalması neden oldu. Yine müsilaj ile ilgili alınan önlemlerin çok büyük etkisi var. Özellikle Susurluk ve Ergene'de burada çalışmalar daha da artırılmalı. Bu tür çevre felaketleri görülmediği sürece unutulmaya yüz tutar. Şu anda görmüş olduğumuz köpüklü yapıyı yakında unutabiliriz. Ancak müsilajın balıkçılık üzerine etkisi 2 yıl daha sürer. Çünkü denizin dibinde bulunan jelimsi yapı, o kadar kolay yok olmuyor" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN