Rus ulusal enerji şirketi Gazprom: Türkiye ile TürkAkım müzakerelerine başlıyoruz

Rus ulusal enerji şirketi Gazprom: Türkiye ile TürkAkım müzakerelerine başlıyoruz

Gazprom'un başkanı Aleksey Miller, "Önümüzdeki hafta görüşmelere başlıyoruz. Türkiye ile çok hızlı bir diyalog yürütme konusunda anlaşmaya vardık" dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen Rusya lideri Vladimir Putin, düzenlenen ortak basın toplantısında, "Türkiye'yi dünyanın en büyük gaz merkezi yapmak istiyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

Rusya'nın ulusal enerji şirketi Gazprom, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in talimatıyla TürkAkım'ın kapasitesinin artırılması konusunda Türkiye ile müzakerelere başlanacağını açıkladı.

Rusya resmi TV kanalı Kanal 1'e konuşan Gazprom'un başkanı Aleksey Miller, Rusya'nın Türkiye'de enerji dağıtım merkezi kurma teklifine Ankara'nın büyük ilgi gösterdiğini söyledi.

Miller, şunları söyledi:

"Biz de Türkiye Enerji Bakanı olmak üzere Türk meslektaşlarımızla kurumsal düzeyde, önümüzdeki hafta başından itibaren diyaloğu kelimenin tam anlamıyla çok hızlı bir şekilde başlatacağız. Teklif edilen projenin hacmi ve zamanlaması konusunda masaya oturacağız."

Miller, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki sınırda, tüketici ülkelerin pazarlarına gaz arzı için bir fiyat göstergesi haline gelebilecek bir ticaret platformu içerecek gaz dağıtım merkezi oluşturmayı düşündüklerini sözlerine ekledi.

PUTİN: TÜRKİYE'Yİ DÜNYANIN EN BÜYÜK GAZ MERKEZİ YAPMAK İSTİYORUZ

Kazakistan'da düzenlenen Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı'nın (CICA) 6. Zirvesi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelen Rusya lideri Vladimir Putin, "Bu (TürkAkım) gaz boru hattını daha yoğun bir şekilde kullanmayı hedefliyoruz. Türkiye'yi dünyanın en büyük gaz merkezi yapmak istiyoruz" demişti.

TÜRKAKIM NEDİR?

Rusya'dan başlayıp Karadeniz üzerinden Türkiye'ye aktarılması planlanan doğal gaz boru hattı TürkAkım projesi, ilk kez 2014 yılında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından önerildi.

Daha önceden yapılması planlanan Güney Akım Projesi'nin yerini alan TürkAkım projesi, 10 Ekim 2016 tarihinde imzalanan Hükümetlerarası Anlaşma ile resmiyet kazandı.

turkakim-haritasi.jpg
TürkAkım doğal gaz boru hattı haritası

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN