Rusya lideri Putin ile görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan: Akkuyu çok çok önemli bir adım

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya lideri Putin, Kazakistan'daki zirvede bir araya geldi. Putin, "Gaz tedariğinde Türkiye güvenli bir güzergah. Türkiye gaz sevkiyatında en güvenilir rota" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise "Akkuyu önemli bir adım" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı'nın (CICA) 6. Zirvesi dolayısıyla Kazakistan'ın başkenti Astana'daki temasları kapsamında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Bağımsızlık Sarayı'nda bir araya geldi. Kritik görüşme 1 buçuk saat sürdü.

erdogan-putin.jpg

"AKKUYU, DÜNYADA FARKLI BİR SES GETİRECEK"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

"Akkuyu ile ilgili olarak birinci türbün önümüzdeki yılın ilk yarısında açılmış olması dünyada farklı bir ses getirecektir.

Rusya tahıl ve gübresini Türkiye üzerinden söylediğiniz gibi az gelişmiş ülkelere naklini yapma konusunda bizler de kararlıyız.

Bu ülkelerin isimlerini dahi belirlemede müşterek bir çalışma içeresinde olabiliriz.

Bunu yapmamız dünyada birçok dengeyi lehte çevirecektir diye düşünüyorum.

Bu adımlar belli çevreleri rahatsız ederken az gelişmiş ülkeleri memnun edecektir."

putin-ile-erdogan.jpg

"TÜRKİYE'Yİ DÜNYANIN EN BÜYÜK GAZ MERKEZİ YAPMAK İSTİYORUZ"

Rusya lideri Putin'in açıklamalarından satır başları ise şöyle:

"Ağustos ayında yapılan bütün anlaşmalar yerine getiriliyor. İlgili arkadaşlar tüm verilen hedefleri yerine getiriyor.

Hem yatırım süreci hem Akkuyu Nükleer Santrali'nin inşaatı ile ilgili çalışmaları yapılıyor. Şu an 22 bin kişi sahada çalışıyor.

Gelecek sene mayıs ayında ilk yakıtı getirmeyi hedefliyoruz böylece yeni bir aşamaya girmiş olacağız. Türkiye en güvenli güzergah haline geldi.

Bu gaz boru hattını daha yoğun bir şekilde kullanmayı hedefliyoruz. Türkiye'yi dünyanın en büyük gaz merkezi yapmak istiyoruz.

Tahılın hala küçük bir kısmı en fakir ülkelere gidiyor. İstanbul anlaşması kapsamında Ukrayna tahılını alan ülkeler, Erdoğan'a minnettar olmalı."

"UKRAYNA GÖRÜŞÜLMEDİ"

Erdoğan ve Putin'in, zirvenin düzenlendiği Bağımsızlık Sarayı'ndaki görüşmesi 1,5 saat sürdü.

Kremlin'den konuya ilişkin yapılan ilk açıklamada, görüşmede Ukrayna meselesinin ele alınmadığı bilgisine yer verildi. Açıklamada liderlerin ikili ilişkilere yoğunlaştığının altı çizildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN