Sınavsız üniversite okumak mümkün mü, kimler sınavsız üniversiteye gidebilir? Sınavsız üniversite okuma şartları

Sınavsız üniversite okumak mümkün mü, kimler sınavsız üniversiteye gidebilir? Sınavsız üniversite okuma şartları

Sınavsız üniversite okumak mümkün. Peki kimler girebilir, şartlar nelerdir? Sınavsız üniversiteye girmek için gerekli tüm koşullar bu yazımızda.

Her yıl iki milyonu aşkın genç üniversite okumak için ÖSYM tarafından düzenlenen üniversite sınavına giriyor. Fakat bazı gençlerin hayal ettikleri üniversiteye gitmek için bu sınava girmesine gerek kalmıyor.

2457 Sayılı Yükseköğretim Kanunu'nda bazı gençlere özel koşullar sağlanmıştır. Bilim insanları, sanat ve spor dallarında üstün başarı göstermiş olanlar ile engelli gençlerimiz ayrıcalık tanınanlar arasındadır. Bu kişiler olimpiyat ya da özel olimpiyatlarda başarılı olarak madalya kazandıklarında özel puan alırlar ve sınava girmelerine gerek kalmadan direk üniversiteye gitmeye hak kazanırlar. Fakat bu kişilerin de yine üniversite sınavı için başvuru yapması gerekmektedir.

Kimlere sınavsız üniversite okuma hakkı veriliyor?

ÖSYM'nin özel kontenjan ve ek puan verdiği adaylar şunlardır:

- Genç bilim insanları: TÜBİTAK'ın katıldığı Uluslararası Bilim Olimpiyatları'nda altın, gümüş, bronz gibi madalya alanlarla U.A ISEF Proje Yarışması ile AB Genç Bilim Adamları Yarışması'na katılarak dereceye girenler burslu programlar dışında istedikleri her programa sınava girmeden yerleşebiliyorlar.

U.A Bilim Olimpiyatları'nda altın madalya alanlara 0.10, gümüş madalya alana 0.09, bronz madalya alana 0.08, derece alamayana 0.07, Ulusal Bilim Olimpiyatları ve U.A Proje Yarışmalarında birinci olana 0.07, ikinciye 0.06, üçüncüye 0,05, Ulusal Proje Yarışmasında birinci olana 0.05, ikinciye 0.04, üçüncüye 0.03 katsayı uygulanmaktadır.

- Milli sporculara yetenek sınavı uygulanmıyor: Milli sporcular yetenek sınavına girmelerine gerek kalmadan spor ile ilgili istedikleri bölüme gidebiliyorlar. Aynı zamanda YKS sınav puanlarına da ek puan eklenecek.

- Üstün engelli öğrenci: Dünya Özel Olimpiyat Oyunları'nda ilk 3 dereceye giren sporcular gibi bu gençlere de özel yetenek sınavı uygulanmayacak.

 sınavsız üniversite

- Sanatçılara özel uygulama: 2547 sayılı Kanun doğrultusunda sanatçılara ayrıcalık tanınıyor. Üstün yeteneklerin saptanması amacı ile müzik ve sahne sanatları okumak isteyen öğrenciler başvurularını doğrudan yapacaklar. Karar rektörler tarafından verilecek.

- Okul birincisi öğrenciler: Her bölümde birinci olan öğrencilere sınırlı sayıda ek kontenjan açılacak.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN