"Soyadı tamam, sıra kütükte!" Kadınlardan yeni imza kampanyası...

"Soyadı tamam, sıra kütükte!" Kadınlardan yeni imza kampanyası...

Anayasa Mahkemesi'nin kadının sadece evlenmeden önceki soyadını kullanmasını engelleyen Türk Medeni Kanunu hükmünü iptal etmesinin ardından kadınlardan yeni bir hamle geldi. "Soyadı tamam, sıra kütükte!" diyen kadınlar zorunlu kütük değişiminin iptali için imza kampanyası başlattı.

Türkiye'de tüm kadınlar evlendikleri andan itibaren nereli olurlarsa olsunlar kimliklerinde yazan kütük bilgisi yerine artık eşlerinin kütüğüne kaydoluyorlar. Hiç görmedikleri, kökenleriyle bir ilgisi olmayan bu kütük bilgisi yerine nerelilerse oranın kütük bilgisini taşımak isteyen kadınlar bu amaçla bir imza kampanyası başlattı.

Kütüğün zorunlu değişimini kadının mal olarak görülmesiyle eşdeğer bulan kadınların büyük kısmı bu sorunu soyadı zorunluluğundan da çok önemsiyor.

TBMM'nin dikkatini çekmek üzere Meryem Kocabay tarafından başlatılan kampanyada hedeflenen 2500 imzadan bir günde 1567 imza toplandı. Hedeflenen imza sayısına kısa sürede ulaşılması bekleniyor.

Kadının soyadı yok - Magazin Haberleri

İşte kampanya metni:
"Anayasa Mahkemesi, Türk Medeni Kanunu’nda yer alan ve kadının sadece evlenmeden önceki soyadını kullanmasını engelleyen Türk Medeni Kanunu hükmünü iptal etti. Peki ya zorunlu kütük değişimi?

KADININ KİMLİĞİ VAR!

Evlilik, bir kadının kendi kimliğinden, kendi köklerinden vazgeçip erkeğin kimliğine mahkum olmasını mı gerektirmelidir?

Kadın evlendiğinde kocasının soyadını almakla kalmıyor; kütük kaydı, bağlı olduğu il ve ilçe, mahalle ve köy de kendisinin onayı alınmaksızın eşinin kimlik kaydına geçiriliyor. Tıpkı edinilmiş bir mülk gibi muamele gören kadın, eşini kaybederse yeniden evleninceye kadar ölen kocasının aile kütüğünde kalıyor. Kadın neden evlenip boşandıkça babasının kimliğinden eşinin kimliğine, eşinin kütüğünden yeni eşinin kütüğüne, başka seçenek kalmazsa tekrar babasının kütüğüne taşınıp durmak zorundadır?

Kadınların, evlendiklerinde kayıtlı kütük bilgilerinin değişmesi, açıkça cinsiyete bağlı bir ayrımcılıktır! Kişinin onayı ve izni olmadan nüfus kaydının tek bir harfi bile değiştirilemezken evlilikte kadının görüşü dahi alınmaksızın böyle büyük bir değişiklik nasıl yapılabilir? Kişinin ismi üzerindeki hakkı, şahsa sıkı sıkıya bağlı, devredilemez ve feragat edilemez haklardandır.

Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun 23. maddesinin 2. fıkrasında "Evlenen kadının kaydı kocasının hanesine taşınır. Kocası ölen kadın yeniden evlenmedikçe ölen kocasının aile kütüğünde kalır. Ancak dilerse babasının kütüğüne dönebilir." hükmü yer almaktadır.

Kadınların kimliğini erkeğin mülki bir hakkı gibi gören bu maddenin, kadın-erkek eşitliği gözetilerek ivedilikle yeniden düzenlenmesini talep ediyoruz. Çünkü kadının da bir kimliği var ve yok sayılamaz."

Kampanyaya https://www.change.org/p/soyad%C4%B1-tamam-s%C4%B1ra-k%C3%BCt%C3%BCkte-evlenince-kad%C4%B1n%C4%B1n-k%C3%BCt%C3%BC%C4%9F%C3%BC-de%C4%9Fi%C5%9Fmesin?signed=true adresinden ulaşmak mümkün.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN