Şubatta nisan havası: Önce yalancı bahar kapıda sonra fırtına ve kar yolda

Şubatta nisan havası: Önce yalancı bahar kapıda sonra fırtına ve kar yolda

Türkiye, Libya üzerinden gelen lodosla şubat ortasında nisan sıcaklarını yaşıyor. Termometrelerin 25 dereceye kadar yükseleceği "yalancı bahar" yerini yeni haftada sert soğuşa, fırtınaya ve kar yağışına bırakacak. MGM, fırtına ve çöl tozu uyarısı yaparak 9 il için sarı kod yayınladı.

Türkiye, kutup soğukları ve yoğun yağışlı periyodun ardından rotasını güneyden gelen sıcak hava dalgasına çevirdi. Libya üzerinden sokulan lodosla birlikte ülke genelinde şubat ortasında nisan ve mayıs aylarını andıran "yalancı bahar" yaşanıyor. Ancak Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), bu ısınmanın geçici olduğu ve yeni haftayla birlikte sıcaklıkların yerini sert bir soğuma ve yağışlı havaya bırakacağı konusunda uyardı.

BUGÜN SICAKLIKLAR ZİRVE YAPACAK

Hafta sonunun son gününde sıcaklık değerleri mevsim normallerinin çok üzerine çıkıyor. MGM tahminlerine göre, özellikle batı illerinde termometreler bahar değerlerini gösterecek.

  • İstanbul ve Ankara: 20 dereceye kadar yükselecek.

  • Sakarya, Kocaeli ve Bursa: 25 dereceyi görerek bölge ortalamasının üzerine çıkacak.

  • Ege ve Akdeniz Kıyıları: 22-23 derecelik sıcaklıklarla günü geçirecek.

Sıcak hava dalgasına eşlik eden Libya kaynaklı lodos, özellikle Ege, Marmara, Batı Akdeniz, Karadeniz’in iç kesimleri ve İç Anadolu’nun kuzeybatısında etkili olacak. Rüzgarın hızının saatte 70 kilometreye ulaşması bekleniyor.

9 İL İÇİN "SARI KODLU" FIRTINA UYARISI

Kuvvetli fırtına beklentisi nedeniyle Meteoroloji, 9 il için sarı kodlu uyarı yayınladı. Uyarılan iller şunlar:

Aydın, Balıkesir, Çanakkale, Edirne, İzmir, Kırklareli, Manisa, Muğla ve Tekirdağ.

Bu bölgelerde yaşayan vatandaşların; ulaşımda aksamalar, çatı uçması, ağaç veya direk devrilmesi ile soba ve doğalgaz kaynaklı zehirlenmelere karşı azami dikkat göstermesi isteniyor. Ayrıca lodosun, batı ve güneydoğu bölgelerinde çöl tozu taşıması da öngörülüyor.

YENİ HAFTADA KESKİN DÖNÜŞ: ÖNCE YAĞMUR SONRA KAR

Yalancı bahar etkisini yeni haftanın ilk gününden itibaren kaybediyor. Pazartesi günü Marmara ve İstanbul başta olmak üzere batıdan başlayan kademeli sıcaklık düşüşü, tüm yurda yayılacak.

Salı günü yağışlı sistem tüm yurda yayılıyor; Akdeniz ve Ege'de şiddetli yağışlar bekleniyor. Çarşamba günü ise hava iyice soğuyor; iç ve doğu kesimlerde kar yağışının başlaması öngörülüyor.

ŞEHİR ŞEHİR BEKLENEN SICAKLIK DEĞERLERİ

Bugün bazı önemli merkezlerde termometrelerin şu aralıklarda seyretmesi bekleniyor:

  • Batı ve Marmara: İstanbul 11/18, Kırklareli 9/17, İzmir 13/22, Denizli 7/23 derece.

  • İç Anadolu ve Karadeniz: Ankara 2/18, Samsun 8/21 derece.

  • Güney ve Güneydoğu: Adana 11/21, Gaziantep 5/17, Diyarbakır 5/16 derece.

  • Doğu Anadolu: Malatya 3/15, Erzurum -2/6, Kars -15/1 derece.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN