Tartışma yaratacak açıklama: Türkiye öncü olmayı kabul etti

Tartışma yaratacak açıklama: Türkiye öncü olmayı kabul etti

ABD'nin yıllar sonra peyderpey Afganistan'dan çekilmesi, bölgedeki dengeleri de tartışmaya açtı. NATO'ya bağlı Türk kuvvetlerinin bölgede kalması için sunulan teklif, muhalefetin tepkisini çekerken son açıklama yeni tartışmalara da gebe. Pentagon Sözcüsü Kirby, Türkiye'nin Kabil Havaalanı'nın güvenliğinde öncü rol oynamayı kabul ettiğini açıkladı.

Pentagon Sözcüsü John Kirby, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevapladı. Kirby'e, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in görüşmesinde Kabil Havaalanı'nın korunması konusunun gündeme gelip gelmediği soruldu.

"DAHA ÇOK İŞ VAR"

Kirby, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın, geçen hafta Brüksel'de ABD Başkanı Joe Biden ve Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında yapılan görüşme ile ilgili açıklamasını hatırlattı.

Kirby, şunları kaydetti: "Türkiye bu görüşmede, havalimanının korunması konusunda öncülük etmeyi kabul etti. Ancak bu konuda hala üzerinde çalışılması gereken detaylar var. Yapılması gereken daha çok iş var" diye konuştu.

pentagon.jpgPentagon Sözcüsü John Kirby

KILIÇDAROĞLU'NDAN TEPKİ

NATO Zirvesi sürerken, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, NATO'nun Türkiye yönelik Afganistan teklifini eleştirmişti.

Kılıçdaroğlu "Kabil'de Mehmetçik Taliban ile baş başa bırakılmamalı. Taliban, 'NATO ülkelerini istemiyoruz' diye rest çekmiş durumda. Amerika'nın çekildiği yerde biz Amerika'nın jandarmalığını yapmamalıyız" demişti.

ERDOĞAN'DAN NATO AÇIKLAMASI

Brüksel'deki NATO Zirvesi'ne katıldıktan sonra gazetecilerin sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Afganistan teklifi ile açıklamalarda bulunmuştu.

Erdoğan, Biden ile görüşmesinde Kabil Havaalanı'nın durumunu görüşüp görüşmediği ile ilgili sorusu üzerine, Afganistan konusundaki düşüncelerini çok açık, net olarak Biden'a ifade ettiğini belirterek "Eğer Afganistan'dan çıkmamız istenmiyorsa, özellikle orada belli bir desteğin verilmesi isteniyorsa diplomatik, lojistik bunun yanında mali konularda Amerika'nın bize vereceği destek büyük önem arz ediyor" demişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (12)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
12 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN