The Guardian'dan dikkat çeken Kanal İstanbul analizi: Delice bir fikir

The Guardian'dan dikkat çeken Kanal İstanbul analizi: Delice bir fikir

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "İnadına yapacağız", İBB Başkanı İmamoğlu'nun ise "İstanbul'a ihanettir" dediği Kanal İstanbul projesiyle ilgili The Guardian'ın hazırladığı haberde, "Sanki 19. yüzyıldan fırlamış bir fantezi projesi gibi geliyor kulağa" ifadelerine yer verildi.

Projenin duyurulmasından bu yana tartışmaların odağında olan Kanal İstanbul'da bugün temel atma töreni yapılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İnadına yapacağız" derken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ise "Kanal İstanbul, İstanbul'a ihanettir" diyerek karşı çıkmıştı. tüm Kanal İstanbul tartışmaları boyunca yapılan anketler ise vatandaşın açıkça projeye karşı olduğunu gösteriyordu.

Muhalefetin ve aktivistlerin güçlü itirazlarına Britanya'nın en çok satan yayınlarından The Guardian gazetesi de eklendi. Gazete, Britanya'nın en çok satan yayınlarından The Guardian gazetesi, Kanal İstanbul'un temel atma töreni vesilesiyle çevrecilerin ve anketlere göre halkın büyük bölümünün karşı çıktığı proje ile ilgili bir haber hazırladı.

kanal.jpg

"DELİCE BİR FİKİR"

T24'ün haberine göre, gazetenin Türkiye muhabiri Bethan McKernan, "Türkiye gibi aşırı kutuplaşmış bir toplumda bile insanların çoğunun hemfikir olabildiği nadir konulardan biri şu: Karadeniz'le Marmara'yı birbirine bağlayan bir kanal inşa etmek delice bir fikir" yazdı.

KANAL İSTANBUL'UN MALİYETİ

Haberde Kanal İstanbul'un maliyetinin 15 milyar dolar olduğu iddia edilse de Fransa'da yapılan bir konferansta maliyetin 65 milyar doları bulabileceğinin tespit edildiğine dikkat çekildi.

"MUHALEFET ARTTIKÇA ERDOĞAN DAHA KARARLI HALE GELDİ"

McKernan, projeye muhalefet arttıkça Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "daha kararlı" hale gelmeye başladığını ifade etti.

"MARMARA SU HAVZASINI TAMAMIYLA YOK EDER"

Rusya siyaseti uzmanı da olan gemi gözlemcisi Yörük Işık, haber için yaptığı değerlendirmede, "Bence aslında konuşmamız gereken kanalın kendisi değil; kanal fikri. Çünkü kanalın yapılması imkansız. Yakıtı inşaat çılgınlığı olan böyle bir hükümet için bile yapılması 20 yıl sürer ve süreç Marmara su havzasını tamamıyla yok eder" dedi.

"19. YÜZYILDAN FIRLAMIŞ BİR FANTEZİ PROJESİ"

Işık, "Aynı zamanda finansman bile yok. Türk bankaları bile sürdürülebilirlik ve çevre endişelerini dile getirerek elini sürmüyor. Sanki 19. yüzyıldan fırlamış bir fantezi projesi gibi geliyor kulağa. Artık bu tür inşaatlara gerek yok" değerlendirmesinde bulundu.

İMAMOĞLU'NUN SÖZLERİNE YER VERİLDİ

Haberde İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun "Bu kabusu ben hissediyorum. Çünkü onlarca brifing aldım. Marmara’yı yok eder demeyen gerçek bir bilim insanına rastlamadım” sözlerine de yer verildi.

İstanbul Politakalar Merkezi'nden Dr. Akgün İlhan da, "Kanalın yapılmasının sadece İstanbul'un değil, tüm Marmara bölgesinin ekosistemi ve toplumunda çok büyük ve geri çevirilemez ters etkileri olur" dedi.

Akgün ayrıca projenin yapılmasının İstanbul'u depremlere ve kuraklık gibi aşırı hava olaylarına daha açık hale getireceğini dile getirdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (18)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
18 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN