Türkiye'de ilk kez yaşanacak! Yeni cumhurbaşkanı ikinci turda belli olacak, işte adım adım iki haftalık süreç

Türkiye'de ilk kez yaşanacak! Yeni cumhurbaşkanı ikinci turda belli olacak, işte adım adım iki haftalık süreç

YSK, milletvekili seçimlerinin tamamlandığını fakat cumhurbaşkanı seçimlerinin ikinci turda bir kez daha oylanmasına karar verdi. Türk siyasi tarihinde ilk kez yaşanacak ikinci tur oylamanın nasıl yapılacağı ve yol haritası belli oldu. İşte, cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tur ile ilgili bilgiler...

Türkiye, cumhurbaşkanlığı ve milletvekilleri seçimleri için 14 Mayıs 2023 Pazar günü sandık başına gitti. Kesin olmayan sonuçları işaret eden Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, yurt içinde yüzde 100'ü açılan sandıklardan Cumhur İttifakı'nın adayı Recep Tayyip Erdoğan'ın yüzde 49.51 alırken, Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ise yüzde 44.88 oy aldığını duyurdu.

Son verilere göre, 6271 sayılı yasanın 4. maddesinde öngörülen 'seçilme yeterliliğini' hiçbir adayın sağlayamadığı kararlaştırıldı.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ İKİNCİ TUR NE ZAMAN?

YSK tarafından yayımlanan 2023 cumhurbaşkanlığı ve 28. dönem milletvekilliği seçimleri takvimine göre seçimin ikinci tura kalması durumunda sandığa gidilecek olan yeni tarih açıklanmıştı.

YSK seçim takvimine göre, 2023 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ikinci tur 28 Mayıs 2023 Pazar günü 08.00-17.00 saatleri arasında yapılacak.

İlk turda oy kullanmayanlar ikinci turda oy kullanabilecek.

İKİNCİ TURDA PUSULALAR NASIL OLACAK, SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Türkiye'de ilk defa gerçekleştirilecek ikinci tur seçimlerinde YSK'nın aldığı karara göre, son ikiye kalan adaylardan herhangi birisinin adaylıktan çekilmesi halinde yerine, bir sonra gelen adayın müracaat etmesi için daha önce ilan edilen seçim takvimindeki sürenin saat 17.00'den 20.00'ye çekilmesine karar verildi.

Ayrıca oy pusulalarında sıralamada herhangi bir değişiklik olmayıp, sıralamalarındaki adayların bir önceki adayın yarıştan devam etmemesi halinde yerine geçeceği kararlaştırıldığı duyuruldu.

Buna göre ikinci tur seçimlerinde pusulada Erdoğan birinci, Kılıçdaroğlu ise ikinci sırada yer alacak. Öte yandan YSK tarafından, ikinci tur seçimleri için propaganda sürecinin de başladığı bilgisi paylaşıldı.

SEÇİMDE İKİNCİ TUR NE DEMEK? İKİNCİ TUR NASIL YAPILACAK?

İki turlu sistemde seçimler, aralarında belli bir süre olmak şartıyla iki turda yapılır. Bu sistemde seçimlerde genellikle tek turlu sisteme benzer şekilde oylama yapılır Fakat bir adayın seçimleri ilk turda kazanabilmesi için oyların belirli bir oranından fazlasını (nitelikli çoğunluk) (genellikle yüzde 50) alması gerekir. Herhangi bir adayın ya da partinin gerekli çoğunluğu sağlayamaması halinde ikinci tur seçimler yapılır.

İkinci turda, genellikle yalnızca ilk turda en çok oyu alan iki aday veya belirlenen oy oranının üzerinde alan adaylar ikinci turda aday olur. İkinci turda yüzde 50 oy alma şartı bulunmuyor, en çok oyu alan cumhurbaşkanı seçilir.

2023 CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİM SONUÇLARI

YSK sistemine girilen sandık sonuçları belli oldu. İlk tur seçim sonuçlarına göre; Recep Tayyip Erdoğan 27.088.360 oy ile yüzde 49.50, Kemal Kılıçdaroğlu 24.568.196 oy ile yüzde 44.89, Sinan Oğan 2.829.643 oy ile yüzde 5.17 adaylıktan çekilen Muharrem İnce ise 238.690 oy ile yüzde 0.44 oy aldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN