Türkiye'deki bankaların iklim karnesi açıklandı: Dokuzu kömüre hayır diyor

Türkiye'deki bankaların iklim karnesi açıklandı: Dokuzu kömüre hayır diyor

İklim için 350 Türkiye Derneği, 17 bankanın iklim performansını değerlendirdiği 'Türkiye'deki Büyük Bankaların İklim Değişikliğine Yaklaşımı' raporunu yayımladı. Rapora göre, 9 banka 'kömüre hayır' derken bankalardan üçü 2030-2040 arasında mevcut kömür portföylerini terk edeceklerini açıkladı. Dernek yaptığı açıklamada "Halen devam eden “Dumansız Para Sahası” kampanyamızın öncelikli hedefi, bankaların fosil yakıtlara yönelik yatırımların finansmanında yer almayacaklarını duyurmalarıdır" dedi.

İklim krizi kendisini bu yıl iyiden iyiye gösterirken iklim aktivisti dernek ve kuruluşlar da kurum ve bireyler üzerinde konuya ilişkin farkındalık yaratma adına çalışmalarını sürdürüyor.

O derneklerden birisi olan 350 Türkiye Derneği de "Dumansız Para Sahası" kampanyası ışığında çalışmalar yapıyor.

Dernek, çalışmaları kapsamında Türkiye'deki büyük ölçekli 17 bankanın iklim performansını değerlendirdiği "Türkiye'deki Büyük Bankaların İklim Değişikliğine Yaklaşımı" raporunu yayımladı.

Raporda, bankaların fosil yakıtlara yönelik tutumları, net sıfır hedefleri, karbon ayak izi, temiz enerji yatırımları ve ESG (Environmental, Social, Governance) derecelendirmeleri ele alınırken şu istatistiki veriler elde edildi.

Rapora göre 17 bankadan;

9’u (Akbank, Garanti BBVA, HSBC, ING, İş Bankası, QNB Finansbank, YKB, TEB, TSKB) kömüre “hayır” derken,
10’u (Akbank, Garanti BBVA, HSBC, ING, Halk Bankası, İş Bankası, YKB, TEB, Vakıfbank, TSKB) net sıfır hedefine uygun olarak adımlarını atma taahhüdünde bulunmuş,
3’ü (Garanti BBVA, QNB Finansbank ve TEB), 2030-2040 arasında mevcut kömür portföylerini terk edeceklerini açıklamışlardır.

KAMPANYANIN HEDEFİ

Rapora ilişkin değerlendirmelerini paylaşan dernek şu ifadeleri kaydetti:

Diğer yandan, bankaların fosil yakıt yatırımlarından rüzgar, güneş, hidroelektrik ve enerji verimliliği projeleri gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yönlendiklerini gözlemledik.

Bununla birlikte, Dünya artan iklim riskleriyle karşı karşıyayken, Türk bankacılık sektörü genelinde kapsamlı ve tekil hareket etmek yerine birlikte hareket edilerek oluşturulacak sürdürülebilirlik stratejilerine ihtiyaç duyulmaktadır.

Halen devam eden “Dumansız Para Sahası” kampanyamızın ilk ve öncelikli hedefi, bankaların başta kömür olmak üzere fosil yakıtlara yönelik yatırımların finansmanında yer almayacaklarını duyurmalarıdır. Var olan fosil yakıt yatırımlarının sonlandırılması ve yenilebilir enerji kaynakları için aktarılan finansmanın artırılması da; iklim krizinin temel nedenlerinden olan fosil yakıtlardan çıkış için kaçınılmaz bir gerekliliktir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN