Türkler Almanya'ya ilticada lider: Kaçışın temel nedenleri seçimler ve geçim sıkıntısı

Türkler Almanya'ya ilticada lider: Kaçışın temel nedenleri seçimler ve geçim sıkıntısı

Almanya, ülkeye iltica edenlerin listesini açıkladı. Suriyeli ve Afganları geride bırakarak listede başı çeken ise Türkler oldu. Türklerin kaçak girdiği eyaletlerin yönetimlerinin hazırladığı rapora göre kaçışın iki temel nedeninden ilki mayıs ayında yapılan seçimler ikincisi ise yüksek enflasyon ve geçim sıkıntısı olarak yer aldı. Raporda, geçen yıl 40 bini aşkın Türk'ün iltica talebinde bulunduğu belirtilirken bu yıl sayının 90 bini aşarak 100 bine dayanacağı hesaplandı.

Türk gençleri başta olmak üzere birçok vatandaşımız daha iyi hayat koşulları için yurt dışına gitmek istiyor. Son yıllarda yurtdışına çıkmak isteyen vatandaşlarımızın sayısı rekor seviyeye ulaştı. Vatandaşlar başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerini sıklıkla tercih ediyor.

Sadece ekim ayında 9 bin Türk vatandaşı Doğu Avrupa sınırlarından Almanya'ya kaçak yollardan girerek iltica talebinde bulundu. Böylece Türkler, savaştan kaçan Suriyeli ve Afganları geçerek ilticada liderliğe oturdu.

Hiç yakalanmadan ülkeye giren ve kaydolmayanların sayısının ise belli olmadığı belirtildi.

KAÇIŞIN NEDENİ SEÇİMLER VE GEÇİM SIKINTISI

Sözcü'den Ali Gülen'in haberine göre, Alman Die Welt Gazetesi, konu hakkında “Türkler, birdenbire birinciliğe yükseldi” manşetini atarken, Türklerin kaçak girdiği eyaletlerin yönetimleri bir rapor hazırladı.

Rapora göre Türklerin kaçışının iki temel nedeni bulunuyor. Birincisi mayıs ayında yapılan seçimler, ikincisi ise ülkedeki yüksek enflasyon ve geçim sıkıntısı.

İLTİCA TALEBİ 100 BİNE DAYANACAK

Raporda geçen yıl 40 bini aşkın Türk’ün iltica talebinde bulunduğu belirtilirken, bu sayının bu yıl 90 bini aşarak 100 bine dayanacağı hesaplandı.

Şu anda yaklaşık 50 bin Türk’ün de Almanya’ya girmek için Doğu Avrupa yollarında olduğu tahmin ediliyor.

ORMANLAR VE TREN RAYLARINDAN ALMANYA'YA GİRMEYE ÇALIŞIYORLAR

Almanya, Polonya, Çekya, Avusturya ve İsviçre sınırlarında kontrolleri başlatınca, insan tacirlerinin kaçakları sınırlara yakın bölgelere bıraktığı belirtiliyor. Kaçaklar ise sınır bölgelerindeki ormanlardan, yan yollardan veya tren raylarının yanından yürüyerek Almanya’ya girmeye çalışıyor.

Henüz resmen açıklanmayan Alman Göç ve İltica Müsteşarlığı ilk verilerine göre de, bu yıl Doğu Avrupa üzerinden kaçak gelenlerin sayısı 300 bine dayandı. En çok artış Türklerde yaşandı.

İLTİCA BAŞVURULARI KABUL EDİLMİYOR

Türklerin iltica başvurularının kabul oranı yüzde 14 olarak hesaplandı. Avrupa Birliği, Türkiye’yi “savaş ve kriz olmayan ülke” statüsüne aldığı için, Türk vatandaşlarının iltica başvuruları kabul edilmiyor. Ancak ilticası kabul edilmeyen Türkler bir şekilde yolunu bulup Almanya’da kalmaya devam ediyor. Şu ana kadar, ağır suç işleyenler dışında kitlesel olarak geri göndermeler yaşanmadı.

TEMMUZ AYINDA ÜÇÜNCÜ SIRADAYDIK

Temmuz ayında Almanya'ya iltica edenler arasında Türkler üçüncü sıradaydı. Almanya Federal Göç ve Mülteci Dairesi (BAMF) Temmuz ayı verilerini açıklamıştı. 2023 yılının ilk 7 ayında yapılan iltica başvurusu 188 bin 967 olarak duyurulmuştu.

İlk 5 ülke ise sırasıyla Suriye, Afganistan, Türkiye, İran ve Irak yer almıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN