'Çin'e git' diyen polise Uygur'dan yanıt: Yıllardır görmediğin annenin cesedini görseydin sen ne yapardın abi?

Çin'in İstanbul Başkonsolosluğu önünde basın açıklaması için toplanan Uygur Türkleri'ne polisin sert müdahalesine tepkiler sürüyor. Yaşanan olaylar için İçişleri Bakanı Süleyman Soylu özür dilerken, Sarıyer İlçe Emniyet Müdürü Murat Çaykara'nın, "O zaman Çin'e git" dediği Uygur Türkü eylemci gözyaşlarını tutamayarak, "Sen bizim yerimizde olsaydın, 7 senedir görüşemediğin annenin cesedini görseydin ne yapardın abi? İyi ki Müslümanmışız yoksa kendimi öldürürdüm" dedi.

Türkiye'de yaşayan Uygur Türkleri, Çin'de yaşadıkları baskı ve zulme dikkat çekmek için dün (30 Kasım 2022 Çarşamba günü) İstanbul'un Sarıyer ilçesinde yer alan Çin Konsolosluğu önünde eylem düzenledi.

uygur-turku-polis-mudahalesi-1.jpg

Çin'de yaşayan ailelerinden haber alamadıklarını belirten Uygur Türkleri, zulme dikkat çekmek için basın açıklaması okumak istedi. Gruba engel olan emniyet güçleri, Uygur Türklerinin dağılmaması halinde zor kullanacağını söyledi.

Polis ekiplerinin başında bulunan Sarıyer İlçe Emniyet Müdürü Murat Çaykara gruba, "Birazdan zorla süpüreceğiz sizi. Gözaltına alıp sınır dışı edeceğiz" dedi.

Çaykara'nın, "Bizim muhatabımız Çin" diyen bir eylemciye, "O zaman Çin'e git" sözleriyle karşılık vermesi kamuoyunda tepki topladı.

uygur-turku-polis-mudahalesi-2.jpg

"YILLARDIR GÖRMEDİĞİN ANNENİN CESEDİNİ GÖRSEN NE YAPARDIN?"

Çin'e bağlı Uygur Özerk Bölgesi'nin başkenti Urumçi'de 24 Kasım 2022 gecesi bir apartman binasında çıkan yangında annesi ve dört kardeşini kaybeden Muhammed Mehmedali de, dün Sarıyer'deki Çin Konsolosluğu'nun önündeki eylemde yer alıyordu.

uygur-turku-polis-mudahalesi-4.jpg

Polisin, "O zaman Çin'e git" sözleri karşısında göz yaşlarını tutamayan Muhammed Mehmedali, şunları söyledi:

"3 yaşında kardeşim yanarak öldü hala bunlara seslenemiyorsam ne yapayım. Böyle susarak mı kalacağız? Mayıs ayında sosyal medyadan paylaştıklarında hepsi sapasağlamdı. 7 senedir görüşmediğin annenin direkt cesedini görsen ne yapardın? İyi ki Müslümanmışız yoksa kendimi öldürürdüm."

uygur-turku-polis-mudahalesi-3.jpg

SOYLU, POLİSİN SERT TAVRINDAN DOLAYI ÖZÜR DİLEDİ

Konuya ilişkin dün yazılı açıklama paylaşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, şunları söyledi:

"Bugün sabah saatlerinde İstanbul'da, Çin Konsolosluğu önüne protesto için giden Uygur Türkü kardeşlerimizin yolu kapatması üzerine, bölgenin güvenliğini sağlamakla sorumlu arkadaşımızla vuku bulan tartışma bizleri üzmüştür.

Türk soylu kardeşlerimize, uzun dönemli ikametten vatandaşlığa kadar nüfus ve vatandaşlık birimlerimizde kurulan özel ofislerle hassasiyet gösteriyoruz, göstermek durumundayız. Bu vesileyle üzüntümüzü ve özrümüzü tekrar belirtiyor, konuyla ilgili tahkikatın başladığını ifade etmek istiyoruz."

uygur-turku-polis-mudahalesi-5.jpeg

İlgili Haberler
YORUMLAR (17)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
17 Yorum
Bunlar da İlginizi Çekebilir