'Sınır dışı edeceğiz' tehdidi sonrası Soylu'dan özür

'Sınır dışı edeceğiz' tehdidi sonrası Soylu'dan özür

Türkiye'de yaşayan Uygur Türklerinin, Çin'in Doğu Türkistan'daki baskılara yönelik olarak İstanbul'daki Çin Konsolosluğu önünde yapmak istediği basın açıklamasına polis izin vermedi. Kameralara yansıyan görüntülerde polis amirinin "Birazdan zorla süpüreceğiz sizi. Gözaltına alıp sınır dışı edeceğiz” dedi. Tepki çeken sözler sonrası İçişleri Bakanı Soylu açıklama yaptı. Soylu “Kullanılan bazı ifadeler, kastı aşmıştır. Özrümüzü belirtiyor tahkikatın başladığını ifade etmek istiyoruz" dedi.

İstanbul'da bulunan Çin Konsolosluğu önünde bir araya gelen Uygur Türkleri, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde, Uygur Türklerine karşı yapılan baskılara dikkat çekmek istedi. Çin'de yaşayan ailelerinden haber alamadıklarını ifade eden kalabalık, ellerindeki döviz ve pankartlar ile konsolosluk önünde bir araya geldi. Burada açıklama yapmak isteyen kalabalığa polis izin vermedi.

Uygur Haber isimli Twitter hesabından paylaşılan görüntülerde, kalabalığın dağılmasını isteyen polis amirinin, Uygur Türklerini sınır dışı etmekle tehdit etmesi dikkat çekti. Polis amiri ''Birazdan zorla süpüreceğiz sizi. Gözaltına alıp sınır dışı edeceğiz" dedi. İfadeler büyük tepki çekti.

BAKAN SOYLU'DAN 'ÖZÜR' AÇIKLAMASI

Tepkiler sonrası İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sosyal medya hesabından bakanlığın konuyla ilgili yaptığı açıklamayı "Bu sabah İstanbul’da, Çin Konsolosluğu önüne protesto için giden Uygur Türkü kardeşlerimizin yolu kapatması üzerine sorumlu arkadaşımızla vuku bulan tartışma bizleri üzmüştür... Bu vesileyle üzüntümüzü ve özrümüzü belirtiyor tahkikatın başladığını ifade etmek istiyoruz" ifadeleriyle paylaştı.

Bakan Soylu'nun paylaştığı, İçişleri Bakanlığı açıklaması şöyle:

"Bugün sabah saatlerinde İstanbul’da Çin Konsolosluğu önüne protesto için giden Uygur Türkü kardeşlerimizin yolu kapatması üzerine bölgenin güvenliğini sağlamakla sorumlu arkadaşımızla vuku bulan tartışma bizleri üzmüştür. Elbette ki her ülkenin büyükelçiliğinin güvenliğini sağlamak göreviniz ve sorumluluğumuzdur. Arkadaşlarımızın titizliği bu yüzdendir. Ancak güvenliği sağlarken kullanılan bazı ifadeler, kastı aşmıştır. Böylesi hassas bir görevde bu şekilde ifadeler kullanmamalıyız.

Türk Soylu kardeşlerimize, uzun dönemli ikametten vatandaşlığa kadar nüfus ve vatandaşlık birimlerimizde kurulan özel ofislerde hassasiyet gösteriyoruz, göstermek durumundayız.

Bu vesileyle üzüntümüzü ve özrümüzü tekrar belirtiyor, konuyla ilgili tahkikatın başladığını ifade etmek istiyoruz."

EMNİYET: İFADELER ÜZÜNTÜYE SEBEBİYET VERMİŞTİR

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklama ise şu şekilde:

"Bugün saat 05.00 sıralarında Sarıyer İlçemizde bulunan Çin Konsolosluğu önünde toplanan bir grup şahıs tarafından, izinsiz gösteri yapmak amacıyla yol kapatılmak istenmiştir. İzinsiz gösteri yapmak amacıyla toplanan grubun yol kapatma girişimi güvenlik güçlerimizce önlenmiştir. Gruba yapılan ikazlar sırasında kullanılan bazı ifadeler yanlış anlaşılmalara sebebiyet vermiş ve kastı aşmıştır. Kardeşlerimizi incitmek için değil, gösteri yasağını hatırlatmak için ikaz yapılmıştır. Gösteri yasağı hatırlatması ve tedbir her ne kadar vazifemiz ise de kullanılan ifadeler üzüntüye sebebiyet vermiştir. Konu ile ilgili çalışmalar hassasiyetle takip edilmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

"YOL KAPATMA SÖZ KONUSU DEĞİL"

Çin Konsolosluğu önünde protestoya katılan vatandaşlardan biri yaşananları sosyal medya hesabından şöyle anlattı: "Orda bulunan biri olarak söylüyorum: Yol kapatma kesinlikle söz konusu değil, ve hiçbir zaman olmamıştır, o sözler Çin konsolosluğu kapısında beklediğimizden olmuştur, yere oturmamızın sebebi polisin sert müdahalesi sonrası, polisle çekişmeye girmemek içindir."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN