Yoğurdu Yunanlılar ve Türkler paylaşamıyordu ama... Yoğurdu bakın kim bulmuş? Celal Şengör'den ezber bozan açıklama

Yoğurdu Yunanlılar ve Türkler paylaşamıyordu ama... Yoğurdu bakın kim bulmuş? Celal Şengör'den ezber bozan açıklama

Yunanlar ve Türkler arasında uzun zamandır süregelen yoğurt tartışmasına son noktayı Prof. Dr. Celal Şengör koydu. Katıldığı programda yoğurdun kökenine inen Celal Şengör'den ezber bozan açıklama. Yoğurdu bakın kim bulmuş?

ESMAGÜL KOÇAK

Yunanlılar ile baklavadan sonra en çok tartışılan ve ulusal arenada da 'Yunan Yoğurdu' olarak bilinen yoğurdun kökeni tartışmasına son noktayı Prof. Dr. Celal Şengör koydu. Katıldığı programda söz konusu tartışmaya değinen Şengör, bakın yoğurdun kökeniyle ilgili ne açıklamalarda bulundu...

Ünlü Jeolog Prof. Dr. Celal Şengör, yoğurdun kökenine dair devam eden tartışmalara yeni bir boyut getirdi. Türkiye ve Yunanistan arasında süregelen ve uluslararası arenada 'Yunan Yoğurdu' ismiyle bilinen yoğurdun aslında kime ait olduğu konusu yıllardır gündemdeki yerini koruyor. Ancak Şengör, bu uzun süredir devam eden meseleye farklı bir perspektif getirerek, yoğurdun Türk icadı olduğuna dair genel kanının doğru olmadığını belirtti.

yeni-proje-7.jpg

YOĞURDUN KÖKENİ TÜRKLERE DAYANMIYOR

"Teke Tek Bilim" programında İlber Ortaylı ve Fatih Altaylı'nın sorularını yanıtlayan Şengör, yoğurdun kökeninin aslında Sibirya'da yaşayan ve Türk olmayan bir kavim ile Sakalar'a dayandığını ifade etti. Şengör'ün bu açıklamaları, yoğurt üzerine kurulu ulusal gururlar arasında yeni bir tartışma başlatırken, tarihin tozlu sayfalarında yolculuğa çıkarak yoğurdun gerçek hikayesini ortaya koyuyor.

Şengör'ün belirttiği gibi, yoğurdun kökeni konusunda yapılan yanlış atıflar, onun tarih boyunca birçok farklı kültürde yer almasından kaynaklanıyor. Yoğurdun sadece bir kültüre mal edilmesi yerine, onun geniş bir coğrafyada yayılmış ve birçok toplum tarafından benimsenmiş bir besin maddesi olduğu anlaşılıyor.

Yoğurdun kökeniyle ilgili bu yeni bakış açısı, kültürler arası etkileşimin ve paylaşımın, yemek tarihinde de ne denli önemli olduğunu gözler önüne seriyor. Celal Şengör'ün açıklamaları, geleneksel yemeklerin ve tariflerin, sınırları aşan bir mirasın parçası olarak görülmesi gerektiğini hatırlatıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN