Halil İnalcık kimdir? Ölüm yıl dönümünde anılıyor

Halil İnalcık kimdir? Ölüm yıl dönümünde anılıyor

4 yıl önce kaybettiğimiz ünlü tarihçi Halik İnalcık, ölümünün 4. yıl dönümünde anılıyor. Bir dönem İlber Ortaylı'nın da hocası olan İnalcık, hayat hikayesi boyunca birçok insana dokunmuş önemli bir değerimizdir… ‘Hocaların Hocası’ olarak adlandırılan Halil İnalcık, 25 Temmuz 2016 tarihinde hayatını kaybetmişti.

Tarihçilerin Kutbu olarak bilinen dünyaca ünlü tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık, ölüm yıl dönümünde saygıyla ve hasretle anılıyor. Sosyo-ekonomik yazıcılığın ilk örneklerinden olan Tazminat ve Bulgar adındaki teziyle doktor unvanını alan 'Halil İnalcık kimdir, neden öldü?' gibi sorular, sosyal medyada gündem oldu...

PROF. DR. HALİL İNALCIK KİMDİR?

Dünyaca ünlü Halil İnalcık, 26 Mayıs 1916 tarihinde İstanbul'da doğdu. Çocukluğu hep savaş yıllarında geçen Halil İnalcık, ailesiyle birlikte 1924 tarihinde Ankara'ya yerleşti. İlkokulu Ankara'da Gazi İlkokulu'nda bitirdi. Halil İnalcık'ın babası Seyit bey ailesini bırakıp Mısır'a yerleşince İnalcık'ı annesi büyütmek zorunda kalmıştır. Ortaokulda ise Sivas Öğretmen Okulu'nda yatılı kalan İnalcık bir süre sonra Balıkesir Necatibey Öğretmen Okulu'na nakledildi.

Babası Kırım Gökmeni Seyit Osman Nuri Bey, annesi ise Ayşe Bahriye Hanım'dır. İlk eğitimini 1923 - 1930 arasında Ankara Gazi Mektebi'nde tamamlayan İnalcık, orta öğretimine bir yıl Sivas Öğretmen Mektebi'nde devam etti. Daha sonra Lise eğitimini o zamanın en iyi okullarından olan Balıkesir Öğretmen Mektebi'nde tamamladı. Yüksek tahsilini ise Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi'nde başlamıştır. M. Göker, B. S. Baykal ve F. Köprülü’nün derslerini ise Yeni Çağ Kürsüsü'nde takip etmiştir. 1940 tarihinde mezun olan İnalcık, Timur konusunu işlediği seminerinde Fuad Köprülü'nün gözüne takıldı. Fuad Köprülünün yardımları ile 30 Nisan 1940 tarihinde Yeni Çağ Kürsüsü'ne ilmi yardımcı olarak tayin edildi.,

Türkiye'de 1942'de AÜDTCF sosyo-ekonomik yazıcılığının ilk örneği olan Tanzimat ve Bulgar isimli teziyle doktor ünvanını almaya hak kazandı. 28 Nisan 1942 de Yeni Çağ Kürsüsü'ne asistan olarak atandı. 15 Aralık 1943 tarihinde Viyana'dan Büyük Ricet'e Osmanlı İmparatorluğu ve Kırım Hanlığı teziyle Doçentlik ünvanını yükseldi. 1945 yılında AÜDTCF Arap Dili ve Edebiyatı bölümünde okuyan Şevkiye Işıl Hanım ile evlendi. Araştırma tezinde Osmanlı İmparatorluğu'nun sosyal ve ekonomik meselelerinde yoğunlaşmıştır.Halil İnalcık İstanbul’da Osmanlı arşivlerinde ve Bursa şer’iyye sicilleri üzerinde çalışmalara başladı. 1947’de Türk Tarih Kurumu (TTK) üyeliğine kabul edildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN