Analjezik nedir?

Analjezik nedir?

Analjezikler, genellikle ağrıyı azaltmak için kullanılan ilaçlardır. Bu ilaçlar, toplumda antibiyotiklerin yanında en sık kullanılan ilaçlar arasında yer alır. Tıpta bu ilaçların önemi ve kullanım şekilleri ile ilgili detaylara bakalım.

Analjezik nedir? İnsanlık tarihinde analjezik kullanımı oldukça eskiye dayanır. Örneğin, morfin ve opium türevleri 5000 yıldan uzun bir süredir kullanılıyor. Salisilik asit, nonsteroid antienflamatuarların babası olarak kabul edilir ve 100 yıldır kullanımı devam ediyor. Son yarım yüzyılda bu ilaç gruplarından pek çok yeni ilaç geliştirildi.

ANALJEZİKLERİN KULLANIM ALANLARI

Analjezikler, çeşitli durumlar için tercih edilen ilaçlardır. Bunlar arasında kanser, apandisit, omurganın eğriliği, gastrointestinal bozukluklar, fibromiyalji, migren, baş ağrıları, adet sancıları, sinir hasarı ve romatoid artrit gibi pek çok rahatsızlık yer alır.

ANALJEZİKLER ARASINDAKİ FARKLAR

Bu ilaçlar, potansiyellerine, çalışma şekillerine ve vücuttaki dağılımlarına göre farklı gruplara ayrılır. Aynı sınıf içerisinde dahi, yan etkiler, potens ve kullanım yöntemleri bakımından önemli farklar bulunmaktadır.

YAN ETKİLER

Analjeziklerin yan etkileri, kullanılan ilaç türüne ve kullanım süresine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. En yaygın yan etkiler arasında uyuşukluk, kabızlık, mide ekşimesi, mide bulantısı, ağız kuruluğu, ciltte kaşıntı veya döküntü, mide ve bağırsaklarda tahriş ve kulaklarda çınlama yer alır.

SONUÇ

Analjezikler, ağrının kontrolü ve hafifletilmesi için önemli bir role sahiptir. Ancak kullanım ilkelerinin doğru bilinmesi ve hastalara doğru bir şekilde öğretilmesi gerekmektedir. Bu süreçte hekimlerin ve eczacıların rolü büyüktür.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN