Çocukları başarılı olan ebeveynlerin 7 sırrı: Siz de yapın başarıyı yakalayın...

Çocukları başarılı olan ebeveynlerin 7 sırrı: Siz de yapın başarıyı yakalayın...

Çocuklarının başarısını etkileyen ebeveynler bu 7 şeyi yaparlar. "Başarı" kelimesini tanımlamak zordur çünkü farklı insanlar için farklı şeyler ifade eder. Başarıyı biz şu şekilde tanımlayacağız kişinin potansiyelinin farkına varması ve sonuçta mutluluğu yakalayabilmesidir.

Bu alandaki araştırmaların çoğu akademik başarı ve finansal başarı etrafında dönse de , çocuklukta öğrenilen ile yetişkinlikteki mutluluk arasında açık bir ilişki olduğunu biliyoruz.
Görünüşe göre, araştırmacılar çocukluktan gelen çeşitli faktörlerin bir kişinin yetişkin olarak başarısını tahmin edebileceğini buldular. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, bu faktörlerin çoğu ebeveyn-çocuk ilişkisi ile ilgilidir.

1. ÇOCUKLARININ "TAKLİTÇİLERİ" OLMALARINA İZİN VERİR

Çocuğunuz yaptığınız her şeyi kopyalıyor gibi görünüyorsa, bilim onun özgür düşünme olasılığının daha yüksek olduğunu söylüyor. Araştırmacılar tarafından yapılan bir araştırmaya göre, anne veya babalarının davranışlarını taklit eden çocuklar, insanların eylemlerini daha iyi anlayabilir ve diğer kültürlere ve yollara saygı duyabilir.

basarili-cocuklar.jpg

2. ÇOCUKLARIN SALDIRGAN VE YA ŞİDDET İÇEREN TV PROGRAMLARI İZLEMELERİNE İZİN VERMEZLER

Developmental Psychology dergisinde yayınlanan 2021 tarihli bir çalışmada, araştırmacılar şunları buldular: “…Arşiv verileri (779 yetişkin), çocuklukta medya şiddetine maruz kalmanın hem erkekler hem de kadınlar için genç yetişkinlerde şiddet davranışını öngördüğünü gösteriyor.”
Çalışma, kendilerini agresif TV veya film karakterleriyle tanımlayan çocukların kendilerinin aşırı agresif olma olasılığının daha yüksek olduğunu not etmeye devam ediyor.

3. ÖZ KONTROL GÖSTERİRLER

Florida Üniversitesi profesörü Roy Baumeister'e göre, ebeveynler çocuklarına özsaygı ve özdenetim öğretmeye daha fazla dikkat etmelidir.

Baumeister, Proceedings of the National Academy of Sciences tarafından yayınlanan ve erken özdenetim becerileri öğretilen çocukların fiziksel olarak daha sağlıklı, finansal olarak daha güvenli ve yetişkin olduklarında daha az belaya yatkın olduklarını ortaya koyan 32 yıllık bir araştırmaya atıfta bulunuyor.

basarili-cocuklar-1.jpg

4. ÇOCUKLUK ÇAĞI TRAVMASININ OLUMSUZ ETKİLERİNİ ASLA UNUTMAZLAR

Nörobilim çalışmaları, çocuklukta istismardan kurtulanların hafızalarının daha zayıf olduğunu ve duyguları üzerinde daha az kontrole sahip olduğunu gösteriyor. “Çocukken yaşadığınız herhangi bir işlev bozukluğu, yaralanma veya istismar, bir yetişkin olarak sizi etkiler.

Bundan kimse kurtarılamaz. Şiddetli yağmurda şemsiye taşımak gibi. Şemsiyenizin boyutu ne olursa olsun, bir parçanız ıslanabilir.”

Harvard Üniversitesi tarafından yapılan ve Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, çocukluk çağı duygusal ve/veya cinsel istismarı, duygu ve hafıza düzenlemesini kontrol eden hipokampus alanlarının azgelişmiş olmasına yol açabilir.

basarili-cocuklar-3.jpg

5. DAHA FAZLASINI BEKLERLER

UCLA'da profesör olan Neil Halfon, “Üniversiteyi çocuklarının geleceği olarak gören ebeveynler, gelirleri veya diğer varlıkları ne olursa olsun çocuklarını bu hedefe yönlendirdi” diyor.
Profesör Halfon, 20021 yılında doğan 6.600 çocuğun katıldığı bir anketin sonuçlarını aktarıyor.

6. DAHA FAZLA İLGİLENİLEN ÇOCUKLAR DAHA BAŞARILI

Child Development dergisinde yayınlanan 2015 tarihli bir araştırmaya göre, daha fazla ebeveyn ilgisi alan çocuklar daha yüksek başarı seviyelerine ulaşıyor.

Minnesota Üniversitesi'nden psikolog Lee Rabi, "Bu (araştırma), erken ebeveyn-çocuk ilişkilerine yatırım yapmanın insanların yaşamları üzerinde uzun vadeli faydalara yol açabileceğini öne sürüyor."

basarili-cocuklar-2.jpg

7. ERKEN VE GÜÇLÜ ANNE BAĞLANMASI

Çok sayıda araştırma, ücretli doğum izninin, yüksek eğitim seviyeleri, IQ puanları ve daha sonra çocuğunuzun gelir düzeyi dahil olmak üzere birkaç faydadan fazlasını sunduğunu göstermeye devam ediyor.

Bunlar, ebeveynlerin çocuklarının başarısını etkileyen 7 şeydi.


Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN