Ekonomist Alaattin Aktaş'tan, Kur Korumalı Mevduat Sahiplerini Sevindirecek Haber

Ekonomist Alaattin Aktaş'tan,  Kur Korumalı Mevduat Sahiplerini Sevindirecek Haber

Ekonomist Alaattin Aktaş, "Tasarrufu döviz olana ödül, TL olana ceza!" . Bankada dövizi olanları ilgilendiren çok önemli bir tespitte bulundu.

Ekonomist Alaattin Aktaş, Merkez Bankası'nın kur korumalı mevduat hesaplarını yeniden cazip hale getirmek için, en fazla 3 puan faiz tavan uygulamasının sona ermesi hakkında bir yazı yazdı. Aktaş, faiz tavanının kaldırılmasının amacının, döviz tevdiat hesaplarının bozdurulması yoluyla açılan hesapları çözmemesini ve yeni hesaplar açılmasını sağlamak olduğunu yazdı. Ekonomist, TL cinsinden açılan KKM hesaplarının, faiz tavanının kaldırılmadığını belirtti.

 

Merkez Bankası, DTH dönüşümlü hesaplardaki faiz tavanını yükseltti. Nedeni ise son iki haftada kaydedilen 93 milyar liralık azalma. Bu azalma ise, döviz dönüşümlü KKM'nin sonucu. Bankaların, döviz hesaplarını azaltmak için hesap sahiplerine çeşitli avantajlar sunması, daha fazla hesap açma durumunu ortaya çıkardı. Artık hesap sahipleri DTH'nin tümünü KKM'ye dönüştürebilir ve yüksek faiz alabilir. Yahut sadece bir kısmı ile KKM hesabı açar ve kalanı için ise faiz pazarlığı yapabilir.

 

Turkiye'de tasarruf yapanlar cezalandirilir ve TL ile tasarruf yapanlar daha fazla cezalandirilir. Kur korumali mevduat hesaplari için, ne TL ne de DTH dönüşümlü olsun, vade süresi içindeki faiz getirisi kur artisindan düşükse, aradaki fark hesap sahibine ödenir. Ancak, faiz tavanı yalnizca TL ile açilan hesaplarda sınırlı kalacak. DTH dönüşümlü ve altin hesaplarindan açilan hesaplarda faiz tavanı yok. Bu bankalarda, aynı tutarda, aynı vadede KKM hesabina farkli faiz uygulanacak. Merkez Bankası verilerine göre, üç aya kadar vadeli mevduatın bankalar ortalamasındaki faiz 20 Ocak'ta yüzde 24.57'yi buldu, bu oran daha yüksek olan bankalar da vardir.

 

Bankların amacı KKM'nin çözülmemesi değil, aksine yeni KKM için DTH toplamaya çalışacaklar. TL ile açılan hesaplar ise DTH dönüşümlü hesaplara dönüştürülecektir. Bunun sonucu olarak, kur farkı Merkez Bankası tarafından ödenecektir. TL ile KKM hesabı olanlar ise iki seçeneği vardır: faizi kabul etmek veya vadelerini bozup önce DTH hesabı açtırmak ve ardından "DTH dönüşümlü KKM" ile devam etmek. İkinci seçenek tercih edilirse, döviz talebi oluşacak ama döviz KKM'ye dönüşürken bozdurulacağı için etki nötr olacak.

 

Resmi banka Merkez Bankası, DTH dönüşümlü hesaplarda belirlenen tavan faizi kaldırma zorunluluğunun altındaki nedenleri açıklar. Bu hesaplar önceki döviz tasarruf edenlerden oluşuyordu ve Merkez Bankası'na da böyle kaydedildi. Bu nedenle, döviz yatırımlarına yönelen bu kesim, kolay bir hedefti ve yaklaşık 93 milyar dolarlık azalmanın çoğu bu hesaplardan kaynaklandı. Merkez Bankası, dövize yüksek faiz vermek suretiyle bu çözülmeyi önlemek istemiştir. Ancak, bankalar dövize yüksek faiz vermeye başladığı için, DTH sahipleri yıllık yüzde 12 faizten daha düşük faiz alacakları bir KKM hesabı açmayı tercih edeceklerdir. Bu nedenle, DTH dönüşümlü hesaplardaki faiz tavanının kaldırılması ile birlikte KKM bakiyelerindeki artış beklenmelidir.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN