Ensar ne demek?

Ensar ne demek?

İslam dininde tarihi bir öneme sahip olan ve Arapça köklerden gelen "Ensar" kelimesi, hem sıfat olarak kullanılmakta hem de siyasi ve toplumsal bir kimlik ifade etmektedir. Bu kelimenin anlamı ve tarihsel kökeni, İslam dininin ilk yıllarına dayanmaktadır.

Ensar ne demek? İslamiyet'in başlangıç dönemlerinde, Mekke'deki ilk Müslümanlar, sistematik bir zulme maruz kalmışlardı. Bu duruma tanık olan Medine halkı, zulme uğrayan bu insanlara kucak açmaya karar vermiştir. Hicret olarak adlandırılan bu tarihi olay, Medine halkına "Ensar" adının verilmesine sebep olmuştur. Kuran-ı Kerim'de de Ensar'ın bu fedakarlığına atıflar bulunmaktadır.

ENSAR KELİMESİNİN DERİN ANLAMI

Arapça kökenli olan Ensar kelimesi, "yardım etmeyi seven" ve "herkese yardımcı olan kişi" anlamına gelmektedir. Günümüzde hâlâ bu anlamı taşıyan Ensar, yeni doğan erkek bebeklere isim olarak da verilen saygın bir isimdir.

TDK'NIN ENSAR TANIMI

Türk Dil Kurumu (TDK), Ensar kelimesinin anlamını İslam tarihi kaynaklarına dayandırarak açıklamaktadır. TDK'ya göre Ensar, hicret döneminde Hz. Muhammed'e ve Müslümanlara yardımcı olan Medinelilere verilen bir sıfattır.

Ensar, İslamiyet'in erken dönemlerinde gösterilen kardeşlik, yardımseverlik ve misafirperverlik ruhunun sembolü olarak tarihte yerini korumaktadır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN