Evde bu hatayı yapan dizlerini dövecek! Sıcaklardan kaçarken sağlığınızdan tehlikede... ölümcül olabilir

Evde bu hatayı yapan dizlerini dövecek! Sıcaklardan kaçarken sağlığınızdan tehlikede... ölümcül olabilir

Türkiye'de yoğun bir şekilde hissedilen bunaltıcı sıcak hava dalgaları karşısında serinlemenin yolları araştırılıyor. Evinde kliması olanlar 7/24 klima çalıştırırken uzman isimlerden uyarlar gelmeye başladı. Yüksek sıcaklıklara ulaşan illerimizde yoğun bir şekilde kullanılan klimalarda bu hatayı yapan bedelini sağlığıyla ödüyor. Peki, klima kullanırken ne yapmak gerekir? İşte tüm detaylar...

Türkiye'ye giriş yapan Arabistan sıcak hava dalgaları, sıcaklığın mevsim normallerinin üzerine çıkmasında etkili oldu. Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkisiyle birlikte artan sıcaklıklar tarihi rekorlara imza atıyor.

KAVURUCU SICAKLIKLAR GELİYOR

2023 yaz sezonu başında El Nino ile başlayan sıcaklıkların sonrasında Eyyam-ı Bahur ve hemen ardına Basra sıcaklıklarıyla termometreler mevsim normallerinin üzerine çıktı. Meteoroloji uzmanları tarafından sık sık paylaşılan gelişmeler ile birlikte balkan soğuklukları ülkemize girse de pek etkisini gösteremedi.

Son olarak 1958 yılında görülen sıcaklıklar Adana'da yükselen sıcaklıklar ile birlikte rekor kırdı. Uzman isimler ise yükselen sıcaklıkların ardından, Osmaniye, Adana, Mersin, Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa ve Mardin'e uyarılar yaptı.

klima-7-ywn1.webp

KLİMA KULLANIMINDAKİ TEHLİKE

Yüksek sıcaklıkların etkisiyle birlikte çareyi klimalarda bulan vatandaşlar için uzmanlardan uyarılar gelmeye başladı. Sağlık sorunlarını da beraberinde getiren klimalara fazla maruz kalan kişilerde üst solunum yolu ve akciğer hastalıkları görülüyor.

Dr. Öğr. Üyesi Aygün Gür tarafından gelen açıklamalara göre klimadan gelen soğuk havanın çevreye yaydığı tozlar öksürük ve astım krizlerini tetikleme ihtimali barındırıyor. Aşırı klima kullanımlarında en sık görülen solunum yolu hastalığı ise sinüzit ile bronşit olarak paylaşıldı.

klima-3-kjwu.webp

KLİMA HASTALIĞI "LEJYONER"

Klima içerisinde bulunan çeşit çeşit mikroorganizmalar ve mantarlar sağlığınızı tehlikeye atabilir. Açıklamalara göre KOAH ve astım gibi akciğer hastalığı bulunan kişilerde enfeksiyonlara ve hastalıklara neden olabilir. Klima hastalığı olarak da adlandırılan Lejyoner hastalığı, akciğerin enfeksiyon kapması ile yüksek ateş, öksürük ve nefes darlığı gibi belirtiler ortaya çıkarır.

Klima kullanırken aşırı düşük dereceler yerine uygun oda sıcaklığı olan 24-25 derecede çalıştırmanız tavsiye ediliyor. Klima kullanırken bir diğer dikkat etmeniz gereken konu ise nem oranı olarak belirtildi. Nem oranı yüzde 40 ile 50 arasında olması ve hızlı modda çalıştırılmaması gerektiği doktor tarafından tavsiye edildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN