Evi arsası işyeri olanlar! Zam onu da vurdu, alıp satmak cep kavuracak! İşte ödeyeceğiniz rakam!

Evi arsası işyeri olanlar! Zam onu da vurdu, alıp satmak cep kavuracak! İşte ödeyeceğiniz rakam!

Yeni yıla gelinmesiyle beraber zam haberleri gündeme gelirken tapu masrafları gerek emlak vergisi değerlerindeki artış yaşanırken döner sermaye işletmesi tarifesinde ki farklılıklar ise dikkatleri çekti. Bazı işlemlerde 2 bazılarında ise 4 kat fazla ücret ödenecek hale gelindi. Bu fiyatlar aynı zamanda illere göre de farklılık gösteriyor.

2022 yılı değerlendirme oranı yüzde 122,93 olarak belirlenirken döner sermaye ücretleri ele alınarak her yıl yeniden değerleme oranlarında artış yapılırken 233 TL'den 519 TL'ye çıkarıldı. Bu ücretler ise 2023 yılında emlak vergisi yüzde 61,465 oranın yükselerek hesaplamalar yapılıyor.

ŞEHİRLERE GÖRE FİYAT FARKI

İTO Meclis üyesi Mustafa Hakan Özelmacıklı, gelen zamlar sonrasında ki tapu masraflarına ilişkin açıklamalarda bulunuldu. İl ve ilçelerin yöresel katsayıların farklı olduğuna ve bu durumda ise tapu işlemleri arasında tahsil edilen döner sermaye bedelleri hakkında dikkat çeken bilgiler verildi.

İl ve ilçelerin ekonomik durumu, nüfusu, gelişmişlik seviyesi, işlem hacmi ve taşınmazların değeri ele alınarak bakanlık tarafından 0,50-2,50 arasında farklılık gösterir.

Tapu masraflarına zam

2022 yılında 582,50 TL olan satıştaki döner sermaye ücreti 2023 yılında ise 1.298,5 TL olarak kabul görüldü. Burdur Kemer'de ise 259,5 TL olarak uygulamaya koyuldu.

TOPLAM HARÇ GELİRLERİNDE ARTIŞ

Tüm gayrimenkullerde satış rekoru 2022 yılında kırıldığı bilgisini veren Özelmacıklı, konut satışlarında 2022 yılında azalma yaşanırken tüm gayrimenkul satışlarında yükselmeler görüldü. Yapılan son incelemelere bakılarak yüzde 6 oranında artış üzerine 3 milyon 203 bin gayrimenkul satışı yapıldı. Satışlardan ise elde edilen tapu harcı 41 milyon lira seviyesine ulaşıldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN