Gerçek mi diye öğrenmek istiyorsanız hemen deneyin! Sahte bal bu yöntemle şıp diye meydana çıkıyor

Gerçek mi diye öğrenmek istiyorsanız hemen deneyin! Sahte bal bu yöntemle şıp diye meydana çıkıyor

Balın gerçek mi yoksa sahte mi olduğunu bu yöntemle şıp diye anlayacaksınız! Bu yöntem sayesinde sahte balın foyası ortaya çıkıyor! Gerçek balı anlamak için ne yapmalı? İşte o yöntem...

Farmakognozi Uzmanı Doç. Dr. Etil Güzelmeriç, balın sağlığa olan faydalarını ve doğallığını tespit etmenin önemini vurgulayarak, sahte ve gerçek bal arasındaki farkları anlattı.

BALIN FAYDALARI

Balın antimikrobiyal, antioksidan, antienflamatuvar ve yara iyileştirici etkileri bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Dünya Sağlık Örgütü, balın öksürük ve soğuk algınlığı tedavisinde kullanılabileceğini belirtmiştir. Balın düşük su içeriği, asidik pH değeri ve içerdiği fenolik bileşenler, antimikrobiyal özelliklerini ortaya çıkarır. Ancak, balın doğru şekilde tüketilmesi önemlidir.

gercek-bal-nasil-anlasilir1.jpg

1 YAŞ ALTINDA BAL TÜKETİMİNE DİKKAT

Güzelmeriç, 1 yaş altı çocuklara bal verilmemesi gerektiğini belirterek balda bulunan Clostridium botulinum bakterisi, bebeklerin bağırsak florasına kolayca yerleşebileceğini ve "infant botulizmi" adı verilen ciddi bir gıda zehirlenmesine neden olabileceğini söyledi.

gercek-bal-nasil-anlasilir2.webp​​​​​​​

DELİ BAL NEDİR?

Arıların ormangüllerinden aldığı nektarla ürettikleri balda bulunan grayanotoksinler, "deli bal" olarak adlandırılır. Bu tür balın tüketilmesi, tansiyon düşüklüğü ve kalp ritminin yavaşlaması gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Özellikle Karadeniz ve Marmara bölgelerinde rastlanabilen deli bal, dikkatli bir şekilde tüketilmelidir.

Bal, doğal bir şifa kaynağı olarak bilinirken, alışveriş yaparken dikkat etmeniz gereken önemli hususlar bulunmaktadır. Sahte ve katkılı ballar, içerdikleri maddelerle sağlığınıza zarar verebilirler. Örneğin, mısır veya pirinç şurubu eklenerek balın miktarının artırılması, şeker şuruplarıyla taklit bal yapılması gibi durumlar sıkça karşılaşılan sorunlardır.

gercek-bal-nasil-anlasilir3.webp

KRİSTALLEŞEN BAL SAHTE Mİ?

Bazı insanlar kristallenmiş balın sahte olduğuna dair bir önyargıya sahiptir. Ancak, bal doğal olarak kristalleşebilir. Bu, normal bir süreçtir ve balın kalitesiz olduğu anlamına gelmez. Balın kalitesini değerlendirmek için sadece bu özelliğine odaklanmak doğru değildir.

gercek-bal-nasil-anlasilir4.webp​​​​​​​

SAHTE BAL NASIL AYIRT EDİLİR?

'Balın sahte olup olmadığını nasıl anlarız?' sorusuna uzman isim Farmakognozi Uzmanı Doç. Dr. Etil Güzelmeriç şöyle yanıt verdi: Yine ihtiyaçların karşılanması uğruna bal üretiminin artırılması hedeflenip, arı larva ve pupalarına bulaşan hastalıklar veteriner ilaçlarıyla yasak olmasına rağmen giderilmeye çalışılmaktadır. Üzülerek belirtmek isterim ki bu durum karşımıza balda pestisit, antibiyotik ve diğer veteriner ilaçlarının kalıntıları olarak ortaya çıkmaktadır. Peki bahsettiğimiz sağlığımızı olumsuz yönde etkileyebilecek tüm bu parametrelerin balda olup olmadığını nasıl mı anlayacağız? Balın tadına, rengine ve kıvamına bakarak kalitesini ya da doğal olup olmadığını anlayamayız. Doğal olup olmadığını tespit etmenin tek bir yolu vardır o da detaylı “analiz”dir. Bal üzerinde yapılacak tüm testler de akredite analiz laboratuvarlarında yapılmalıdır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN