Haset ne demek?

Haset ne demek?

Gündelik yaşamda sıklıkla karşılaştığımız ve özellikle son dönemlerde popülerliği artan kelimelerden biri olan "haset", köken olarak Arapça bir sözcüktür. Türkçede uzun yıllardır kullanılan bu kelime, hem gündelik hayatta hem de edebi eserlerde sıkça yer alıyor.

Haset ne demek? Haset, kelime anlamı olarak kıskançlık ve çekememezliği ifade eder. Halk dilinde bu anlamlar üzerinden yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Genellikle bir kişinin başkasına duyduğu kıskançlık veya onun başarılarını, sahip olduklarına karşı gösterdiği olumsuz tavırlar olarak tanımlanabilir.

EDEBİYATTA HASETİN YERİ

Edebi metinlerde de sıkça rastlanan haset, duygusal bir yoğunluğu ve insanlar arası ilişkilerin karmaşıklığını yansıtır. R. N. Güntekin'in "Gözlerinde bir fena haset kıvılcımı, bir bayağılık yakalıyor." cümlesi, bu kelimenin edebi kullanımına güzel bir örnektir.

TÜRK DİL KURUMU'NA GÖRE HASET

Türk Dil Kurumu, haset kelimesini kıskançlık ve çekememezlik olarak tanımlar. Bu, özellikle insanlar arasındaki duygusal etkileşimleri ve ilişkileri anlamlandırmak için kullanılan bir sözcüktür. Türkçede Arapça kökenli kelimeler arasında yer alan haset, dilimizde anlamını koruyarak kullanılmaya devam ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN