Kulağınızın Şekli Etnik Kökeninizi Söyler Mi? İşte Kulak Memelerinin Söyledikleri...

Kulağınızın Şekli Etnik Kökeninizi Söyler Mi? İşte Kulak Memelerinin Söyledikleri...

İnsan gözü, burnu ve dudaklarına benzer şekilde kulak memelerinin de kendine has özellikleri vardır. İnsan kulağı benzer görünse de, küçük yapısal farklılıklar her bir kulağı diğerinden farklı kılar. Peki Kulağınızın Şekli Etnik Kökeninizi Söyler Mi? İşte Kulak Memelerinin Söyledikleri...

Kulak memesinin şeklini belirleyen genin birincil formu alel olarak bilinir. Alel, bir kromozom üzerinde belirli bir konumda bulunan bir gendir. Vücudumuzdaki tüm genlerin her bir ebeveynden birer tane olmak üzere iki kopyası olduğu tespit edilmiştir.

Bir kulak memesi, areola dokuları ve yağ hücrelerinin bir karışımı ile birleştirilmiş bağ dokularından oluşur. Kulak memelerinin iyi bir kan akışı vardır, bu da onları sıcak tutmaya ve dengeyi korumaya yardımcı olur. İnsanlarda bulunan, serbest kulak memeleri ve bağlı kulak memelerini içeren iki temel kulak memesi türü vardır.

kulak-memesi-1.jpg

SERBEST KULAK MEMESİ

Serbest kulak memesi, insanlarda en yaygın kulak memesi şeklidir. Bu tür kulak memesi genellikle büyüktür ve başa bağlanma noktasının altında asılı kalır. Bu, baskın bir alelin etkisi nedeniyle olur. Ebeveynlerin genleri baskın aleli ifade ederse, çocuk serbest kulak memeleriyle doğar.

Çoğu durumda, alel, bağlı loblara kıyasla serbest loblara hakimdir. Serbest kulak memeli ebeveynler, alel geninin tepkisine bağlı olarak, kulak memesine bağlı bir çocuk da doğurabilir. Serbest kulak memesine sahip ebeveynler, kulak memesine bağlı bir bebek doğurursa, her ikisinde de hem baskın hem de çekinik alelin bir kopyası vardı.

kulak-memesi-2.jpg

ETLİ KULAK MEMELERİ

Ekli kulak memeleri nadir değildir ancak aynı zamanda yaygın olarak bulunmaz. Bu tür kulak memeleri küçüktür ve doğrudan başın yanına tutturulur. Bu tür lobun yapısal oluşumu, kromozomlarda baskın alel bulunmamasından kaynaklanmaktadır. Resesif alel, bağlı bir kulak memesi oluşturmak için ifade edilir. Kulak memeleri takılı olan ebeveynler mutlaka sadece kulak memeleri takılı olan çocukları doğurmaz.

Özellikler, kişinin genel fiziksel görünümünü belirleyen kromozom çiftlerinden kaynaklanan ana faktörlerdir. Aleller birleştiğinde, bazıları diğerlerine kıyasla 'daha güçlü' bir etki gösterir. Daha güçlü alel, baskın özelliklerden sorumludur.

Baskın alel varlığını gösteremezse, çekinik alel ifade edilecektir. Bunlar çekinik özellikler olarak bilinir.

Özellikler değişse de, her iki özellik için kulak memelerinin boyutu aynı kalır. Ortalama bir erkeğin kulağı yaklaşık 6 santimetre (cm) iken bir kadın için yaklaşık 5 cm'dir ve kulak memesi boyutu yaklaşık 2 cm'dir.

kulak-memesi-etnik-koken.jpg

GENETİK HASTALIKLAR VE KULAK MEMELERİ

Genetik koşullar, bir insanın doğumunda önemli bir rol oynar. Anormal organ büyümesi ile doğan kişilerin doğumdan önceki özelliklerden etkilendiği kabul edilir.

Doğum bozuklukları küçük veya şiddetli olabilir ve hamileliğin herhangi bir aşamasında ortaya çıkabilir. Çoğu rahatsızlık bebeği anne karnındayken, organların oluşumundan önce etkiler; ancak, tüm genetik kusurlar, ebeveynlerin gen transferinden kaynaklanmaz. Çoğu durumda bebek, ebeveynin geninin içermediği genetik bozukluklarla doğabilir. Bazı kusurlar zararsız olarak kabul edilirken, bazıları uzun süreli tıbbi tedavi gerektirebilir.

Düzensiz veya anormal büyümeye neden olan ve daha sonra kulak memelerinin görünümünü etkileyebilen başlıca durumlar Down sendromu, Turner sendromu ve Beckwith-Wiedemann sendromunu (BWS) içerir.

DOWN SENDROMU

Down sendromu, fazladan bir kromozomun varlığından kaynaklanan bir durumdur. Genellikle bir kişinin 46 kromozomu vardır; ancak Down sendromlu kişilerde 47 kromozom bulunur. Ekstra kromozom, vücudun büyümesini ve gelişimini etkileyebilir.

Bu sendroma sahip kişiler büyük kulaklara, küçük bir boyuna ve düz bir yüze sahip olma eğilimindedir. Down sendromu tedavi edilemez, ancak etkilenen kişi herhangi bir sorun yaşamadan sağlıklı bir şekilde büyüyebilir.

TURNER SENDROMU

İkinci X kromozomunun bir veya bir kısmının eksikliğinin olduğu nadir bir durum olan Turner sendromundan yalnızca dişiler etkilenir. Bu kromozom anomalisinin ebeveynin üreme hücresindeki bir hatadan kaynaklandığı varsayılmaktadır. Bu sendroma sahip bir kişi anormal kulaklara, gözlere, iskelet yapısına ve hatta böbrek anormalliklerine sahip olacaktır.

BWS

BWS, kromozom 11'in genlerinde meydana gelen modifikasyon olarak tanımlanır. BWS, büyük vücut parçaları, genişlemiş dil, kulak memesi kırışıklıkları vb. ile belirtilen aşırı büyüme bozukluğudur.

Kulak memesi kırışıklığı, aile tarafından genetik olarak aktarılan özellik nedeniyle kulak memesinde oluşan bir kırışıklıktır. Kırışıklık, kulakta kan akışı azaldığında oluşur. Şu anda, kulak kırışıklarını gidermek için tanımlanmış bir tedavi yöntemi yoktur.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN