Müzeler kapandı sergiler iptal

Müzeler kapandı sergiler iptal

Dünyayı alarma geçiren korona virüsü Çin’deki sanat kurumlarını da vurdu. Ülkedeki devlet müzeleri süresiz kapatıldı. Pekin’de CAFA Sanat Müzesi’nde açılması planlanan ‘CAFAM Techne Triennial’ sergisi tarih belirtilmeksizin ertelendi. Hong Kong’da Mart ayında 31 ülkeden 241 galerinin katılacağı Asya’nın en prestijli fuarı Art Basel Hong Kong 2020 fuarı ise galerilerden iptal baskısı görüyor.

SALİHA SULTAN

Çin’in sanat kurumları, 213 kişinin ölümüne neden olan korona virüsü ülke çapında yayılmaya devam ettiği için bu hafta sanat dünyasında da beklenmedik tepkilerle karşı karşıya kaldı. Ülkedeki müzeler süresiz olarak kapılarını kapatırken ülkede uluslararası çapta düzenlenen sergiler ve fuarlar da bir bir iptal oluyor. Pekin’in CAFA Sanat Müzesi’nde 20 Şubat’ta dünyanın çeşitli ülkelerinden 130 sanatçının katılımıyla açılması planlanan ‘CAFAM Techne Triennial’ üçlü sergisi yeni bir tarih belirtilmeden ileri bir tarihe ertelendi. Müzenin müdürü Zhang Zikang yaptığı açıklamada, “Koronavirüsün patlak vermesiyle kitle toplanmasını azaltmak için CAFA Sanat Müzesi (CAFAM) CAFAM Techne Triennial 2020’yi erteledik ve sergi hazırlıklarını askıya aldık. Bu değişikliğin yol açtığı rahatsızlıktan dolayı özür diler, karşılaştığımız beklenmedik ve karmaşık durumu anladığınızı umarız” dedi. Korana virüsünün etkilediği bir diğer önemli sanat fuarı da Pekin’de 17-21 Mart tarihlerinde gerçekleştirilmesi planlanan ‘Art Basel Hong Kong 2020’ sanat fuarı oldu. Dünya Sağlık Örgütü’nün virüsünü uluslararası acil durum ilan etmesinin ardından fuar yönetimi katılımcılara en kısa sürede çözüm vaad eden bir mektup yayınladı. Yönetim mektupta “Bu hepimiz için zor bir dönem, ekibimiz bütün olası seçenekleri gözden geçirmek için çok çalışıyor. Böyle büyük bir organizasyonun ertelenmesi ya da iptal edilmesi bir yılı alacak karmaşık bir süreç” ifadelerine yer verdi. Fuara İngiltere, ABD gibi ülkelerden katılacak kurumların birçoğu iptal edilmesi ve fuar için yapılan masrafların geri ödenmesini savunurken, bir kısmı da virüsler nedeniyle morallerin bozuk olduğu şehirde olumlu bir etki için fuarın yapılması gerektiğini belirtiyor. Büyük galeriler fuarın iptaline örnek olarak 11 Eylül terör saldırısı sonrası iptal edilen Miami Basel’i gösteriyor.  

Çin hükümeti 1 Şubat’ta (bugün) sona erecek yeni yıl tatilinin ardından korona virüsü bulaşma riski nedeniyle devlet müzelerini resmi olarak kapatma kararı alırken, Hong Kong’da da sanat kurumları süresiz olarak kapatıldı. Pekin’deki Çin Ulusal Sanat Müzesi, Guangzhou’daki Guangdong Sanat Müzesi ve Wuhan’daki Birlik Sanat Müzesi kapanmış sanat kurumları arasında. Çin Seddi ve Disneyland’ın Şangay ve Hong Kong yerleri gibi diğer turistik mekanları da virüs tehdidi nedeniyle ziyarete kapatılmış durumda. Pekin’deki bağımsız UCCA Çağdaş Sanat Merkezi ise süre belirtilmeksizin kapılarını ziyaretçilere kapattı. Sanat dünyasında heyecanla beklenen ve 17 Mart’ta Pekin’de 33 genç sanatçının katılımıyla açılması planlanan yeni bağımsız müze X Müzesi’nin açılışı ise süresiz olarak ertelendi. Çin’in batısında yer alan Guangdong’daki He Sanat Müzesi ise Mart ayında planlandığı gibi açılıp açılmayacağına dair henüz bir açıklamada bulunmadı. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN