Öğretmenler Günü ne zaman kutlanacak? Atatürk'ün öğretmenlere verdiği önem

Öğretmenler Günü ne zaman kutlanacak? Atatürk'ün öğretmenlere verdiği önem

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün büyük önem verdiği öğretmenlerimizi hatırladığımız Öğretmenler Günü, Türkiye'de her yıl 24 Kasım tarihinde kutlanıyor. Öğretmenlere, "Yeni nesil sizlerin eseri olacaktır" diyen Atatürk, Öğretmenler Günü'nü onlara armağan etmiştir. İşte, Öğretmenler Günü tarihçesi...

Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet'in kurulmasının ardından Meclis'te vekil maaşlarının görüşüldüğü esnada, "Öğretmenlerin maaşını geçmesin" diyerek öğretmenliğin ne kadar saygın bir meslek olduğunu vurgulamıştır. Türkiye'de her yıl aynı tarihte kutlanan Öğretmenler Günü resmi tatil takvimi içerisinde ise yer almıyor.

12370583-728xauto.jpg

ÖĞRETMENLER GÜNÜ NE ZAMAN 2021?

Öğretmenler Günü, Türkiye'de her yıl 24 Kasım tarihinde kutlanıyor. Bu yıl ise Öğretmenler Günü 24 Kasım 2021 Çarşamba gününe denk geliyor.

24 Kasım'da kutlanan Öğretmenler Günü resmi tatil değildir.

ÖĞRETMENLER GÜNÜ NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Öğretmenler Günü, 24 Kasım 1928 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu lideri Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Millet Mektepleri'nin Başöğretmenliği'ni kabul ettiği gündür.

Birçok ülkede 1994 yılından beri her yıl 5 Ekim günü UNESCO'nun tavsiyesiyle Öğretmenler Günü olarak kutlanıyor. 5 Ekim günü, 1966 yılında Fransa'nın başkenti Paris'te yapılan 'Öğretmenlerin Statüsü Hükümetlerarası Özel Konferansı'nın tamamlanıp UNESCO temsilcileriyle ILO tarafından 'Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi'ni oybirliği ile kabul edilişinin yıl dönümüdür.

basogretmen.jpg

ATATÜRK'ÜN ÖĞRETMENLER GÜNÜNE VERDİĞİ ÖNEM

Mustafa Kemal Atatürk bir ulusun yaşamında eğitimin ve öğretmenin önemini belki de en iyi anlamış, anlatmış devlet kurucusu ve Cumhurbaşkanıydı.

Kurtuluş Savaşı'nın devam ettiği dönemlerde Öğretmenler Kongresi'ni düzenleyerek asıl savaşın cehaletle yapılacağına dikkati çeken Atatürk, "Yeni nesil sizlerin eseri olacaktır" diyerek seslendiği öğretmenlere bu nedenle çok önem vermişti.

Eğitimin, öğretimin yayılmasından, yaygınlaşmasından yana olan Atatürk, 1928'de Arap harflerinin kaldırılıp yerine bugün kullandığımız Türk alfabesini getirdi ve bunun kabulü de tüm yurtta sevinç yarattı. Halkın yeni harfleri kısa sürede öğrenip daha çok vatandaşın okur-yazar olmasını sağlamak için yoğun bir çalışma başladı. Okuma-yazmayı yaygınlaştırmak adına okul çağı dışındaki vatandaşlara okuma-yazma öğreten okullar açıldı. Bunlara Millet Mektepleri adı verildi.

Atatürk, Ulus Okulları denilen Millet Mektepleri'nde yazı tahtasının başına geçerek dersler verdi. Bakanlar kurulu 11 Kasım 1928'de yaptığı toplantıda Ata'ya Ulus Okullar Başöğretmenliği verdi. 24 Kasım Atatürk'ün Millet Mektepleri Başöğretmenliğini kabul ettiği gündür.

Başöğretmen Atatürk, öğretmenlerin Ulusal Kurtuluş Savaşı'nda gösterdikleri etkinliği hep övmüştür.

ogretmenler-gunu-13.jpg

Milli mücadelenin kazanılmasıyla birlikte Türkiye için yeni bir dönem başladı. Savaş alanlarında kazanılan zaferlerin eğitim alanında da kazanılması için çalışmalar başlatıldı. İlk hedef, cumhuriyeti öneminin farkına varmış, özümsemiş, vatansever, eğitimli bir yeni nesil yetiştirmekti. 1924 yılında Ankara'da toplanan öğretmenler kurultayında öğretmenlere seslenen Mustafa Kemal, "Öğretmenler, yeni nesil sizin eseriniz olacaktır" sözüyle öğretmenlere ve eğitime ne kadar önem verildiğini göstermiştir.

Meclis'te vekil maaşları konuşuluyor. Devrin Maliye vekili Gümüşhane vekili Hasan Fehmi Bey (Ataç), Atatürk'e soruyor, diyor ki, "Paşam vekil maaşlarını düzenleyeceğiz; ne kadar verelim?"

Atatürk de düşünüyor ve şu cevabı veriyor: "Öğretmen maaşlarını geçmesin"

Öğrencileri, öğretmenleri ve okulu çok seven Gazi Mustafa Kemal Atatürk yurt gezilerinde okullara uğrardı. Sınıflara girer, ders dinler, sıralara otururdu. Öğrencilere sorular sorardı. Öğretmenlerle konuşur, her yerde öğretmenliğin üstün bir meslek olduğunu vurgulardı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN