Okula başlayan çocuklara dikkat! Uzmanlar süper enfeksiyona karşı uyardı: Korona kadar etkili

Okula başlayan çocuklara dikkat! Uzmanlar süper enfeksiyona karşı uyardı: Korona kadar etkili

Okulların açılmasına sayılı günler kala uzman isimde velilere kritik uyarı geldi. Yalova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Çocuk Sağlığı e Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Vefik Arıca, okullarda süper enfeksiyon riskinin artacağını söyleyerek, tedbirli olun uyarısında bulundu. İşte, Dr. Arıca'nın o uyarısı...

Süper enfeksiyon, özellikle kış mevsimlerinde çocuklarda sık sık rastlanan nezle ve grip hastalıklarının başka virüslerle birleşerek salgın seviyesine ulaşmasına neden oluyor.

2023-2024 eğitim öğretim döneminin başlamasıyla birlikte, öğrencilerin her yıl yakalandığı süper enfeksiyonun salgın seviyesine ulaşması tedirginlik yaratıyor.

Süper enfeksiyonun, virüse yakalanan çocuklar henüz iyileşmeden yeni bir enfeksiyon başladığı için okul içinde hızla yayıldığı anlamı taşıdığını söyleyen Arıca, “Süper enfeksiyon, okulda çok sıklıkla ve hızlı bir şekilde yayılarak oradan ailelere, çocuklara, öğretmenlere ve tüm topluma yayılmasıdır. Eğer bir çocukta enfeksiyon var ise en az 5 gün okula gitmemesi gerekiyor. 5 gün boyunca dinlenmeli, ilaçlarını kullanmalı, tamamen enfeksiyon taşıyıcılığı geçtikten sonra doktor kontrolünde okula gidebilir. Yoksa süper enfeksiyonlar bu dönemlerde çoğalabilir” dedi.

ct-h-7-ic.jpg

AİLELER VE ÖĞRETMENLERE BÜYÜK SORUMLULUK DÜŞÜYOR

Ailelerin, hasta olan çocuklarını okula yollamamaları gerektiğini belirten Arıca, çocuklara bol sıvı takviyesi verilmesini ve yüksek proteinli düşük karbonhidrat içeren besinler tüketilmesini önerdi.

Okulda öğretmenlerin de sınıfları sık sık havalandırması gerektiği uyarısını yapan Arıca, şu ifadeleri kullandı:

"Öğretmenlerimiz, öksüren, hapşıran veya enfeksiyonu olan öğrenciyi aileye bilgi vererek en az 5 gün okula gönderilmemesini sağlamalı. Süper enfeksiyon, iki veya daha fazla virüsün bir araya gelmesiyle vücuttaki bağışıklık sisteminin de düşmesiyle çocukta oluşabilecek olan viral enfeksiyonlardır.

Tabi virüs enfeksiyonlarının üzerine bir de bakteri eklenebilir. Dikkat edilmesi gereken konu viral enfeksiyonlarda antibiyotikler kullanılmaz. Hekim kontrolü olmadan antibiyotik alıp çocuklarımızı zehirlemeyelim.

Genelde süper enfeksiyonlar solunum yoluyla, hapşırma ya da temas yoluyla ve elin iyi yıkanmamasıyla geçer. Ailelere önerimiz çocukların ellerini sık sık sabunla yıkamalarını sağlamaları ve o dönemde çocuklarını okula göndermemeleri gerekiyor. Hijyen çok önemli. Öksüren bir çocuk tüm sınıfı aynı anda enfekte edebilir."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN