Pastırma sıcakları ne zaman 2022? Pastırma yazı hangi ay başlar ve biter?

Pastırma sıcakları ne zaman 2022? Pastırma yazı hangi ay başlar ve biter?

Pastırma sıcakları her yıl ekim ayının sonunda başlar ve kasım ayının ortasında sona erer. Bazı yıllar birkaç kez yaşanabilirken, bazen de hiç görülmeyebilir. Bu dönemde, gündüzler güneşli, hafif rüzgarlı ve puslu, geceler serin geçer; yağış olmamakla birlikte geceleri don bile görülebilir. İşte, pastırma yazı tarihleri 2022...

Eylül ayıyla beraber yaşanan sonbahar mevsiminde hava sıcaklıkları düşmeye başlar, yağmur yağışları kendini gösterir. Fakat sonbaharın ortasında 'pastırma sıcağı' denen kısa bir dönem hava sıcaklığı yeniden yükselir ve adeta yaz mevsimi yaşanır. 'Pastırma yazı' olarak da adlandırılan bu dönem birkaç gün veya bir hafta kadar sürebilir.

PASTIRMA YAZI NE ZAMAN 2022?

'Pastırma sıcakları' adı verilen sıcak hava dalgası genellikle ekim ayının sonunda başlar, kasım ayının ortasına kadar devam eder.

Pastırma yazı tabiri, hava sıcaklığının mevsime göre yüksek olduğu günler için kullanılır. Bazı yıllar birkaç kez yaşanır, bazen de hiç görülmez.

Pastırma sıcaklığının olduğu günlerde gündüzler güneşli, hafif rüzgarlı ve puslu, geceler serin geçer, yağış görülmez fakat geceleri don olayı yaşanabilir.

PASTIRMA SICAĞI NE DEMEK?

Pastırma yazı, kutuplardan gelen alçak bir soğuk hava kütlesinin hareketsizleşerek sıcak bir yüksek basınç merkezi oluşturması sonucu ortaya çıkar.

Bu merkezin özelliği, istikrarlı bir katmanlaşma yaratan önemli sıcaklık değişimleridir. Havanın dikey hareketi engellenir ve alçaklarda yoğunlaşan duman, toz vb. havanın puslu olmasına neden olur.

NEDEN PASTIRMA SICAKLARI DENİYOR?

Gece ve gündüz arası sıcaklıkların birbirine yakın ve sıcak olması dolayısıyla pastırmanın en ideal şekilde kuruması bu dönemde olur. Bu nedenle bu dönem 'pastırma sıcakları' olarak anılıyor.

Dünyanın pek çok yerinde yaşanan bu döneme; Almanya'da 'kocakarı yazı', İsveç'te 'Azize Birgitta yazı', ABD'de 'yerli yazı' (Indian summer) gibi adlar verilir.

İL İL HAVA DURUMU TAHMİNLERİ

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN