Solak insanlar hakkında şaşırtıcı 8 gerçek! Hiç birini daha önce duymadınız...

Solak insanlar hakkında şaşırtıcı 8 gerçek! Hiç birini daha önce duymadınız...

Yaşamda her şey genel olarak sağ elini kullanan insanlar için inşa edilmiştir. Solak insanların bu duruma zaman zaman uyum sağlamakta zorlandığını görürüz. Bunun yanında solaklarla ilgili birçok bilimsel araştırma yapılmıştır. İşte Solaklarla ilgili 10 şaşırtıcı gerçek!

1- DÜNYA NÜFUSUNUN YÜZDE 12'SİNİ OLUŞTURURLAR

Ortalama olarak, dünyanın %12'si solak, %87'si sağlak ve %1'i çok yönlüdür. Bununla birlikte, solak olmak sosyal olarak daha fazla kabul görmeye başladıkça, dünya çapındaki solakların yüzdesi yavaş yavaş artıyor.

2- ALERJİ OLMA OLASILIKLARI DAHA YÜKSEK

Yapılan araştırmalara göre solak insanların alerjiden muzdarip olma olasılığının sağ elini kullananlara göre 11 kat daha fazla olduğu bulundu.

Araştırma ayrıca, sol elini kullananların, örneğin ülseratif kolit veya romatoid artrit gibi oto-bağışıklık bozukluklarından muzdarip olma olasılığının iki buçuk kat daha fazla olduğunu buldu.

sol.jpg

3- MİGRENE DAHA YATKINDIRLAR

Yukarıda açıklanan aynı bilimsel çalışmada, sol elini kullananların sağ elini kullananlara kıyasla migren yaşama olasılığının kabaca iki katı olduğu da keşfedildi.

4-UYKU BOZUKLUKLARI DAHA ÇOK GÖRÜLÜR

Solakların uyku bozukluğu çekme ihtimalleri sağ elini kullananlara göre çok daha fazla olduğu ortaya çıktı. Periyodik uzuv hareket bozukluğu ( PLMD ), uzuvlarınızın uyku sırasında istemsiz olarak hareket ettiği bir durumdur. 2011 yılında ' Sağ elini kullanan ve sol elini kullanan hastalarda Periyodik Uzuv Hareketlerinin Değerlendirilmesi ' adlı bir çalışmada , sağ elini kullanan katılımcıların %69'unun iki taraflı uzuv hareketlerine sahip olduğu, sol elini kullanan hastaların ise %94'ünün çok büyük bir oranda olduğu bulundu!

solaklar.jpg

5- ALKOLİK OLMA OLASILIKLARI DAHA FAZLADIR

Psikolog Paul Bakan'ın 1973 tarihli bir makalesi ' Solaklık ve alkolizm ', bir alkolizm koğuşunda beklenenden daha fazla sayıda hastanın solak olduğunu kaydetti. Ancak 2011'de Dr. Kevin Denny tarafından 12 farklı ülkeden 25.000 kişiye bakan ' El kullanımı ve içme davranışı ' adlı bir araştırma, solak olmanın ileriki yaşamlarında aşırı içmeyle sonuçlanmadığını buldu. Önerdiği şey, solak insanların sağ elini kullananlara göre orta düzeyde içmeye daha yatkın olduğuydu.

6- SOLAKLAR DAHA MI ZEKİ OLUYOR?

2007'de yapılan bir araştırma ' El Kullanımının Öğrencilerin Zeka Düzeyine Etkisi ', solakların daha yüksek IQ'ya sahip olma olasılığının daha yüksek olduğunu gösterirken, 2010'da yapılan bir başka çalışma ' El tercihi, el performansı ve genel bilişsel yetenek arasındaki ilişki ' tam tersini öne sürüyor.

solak-insan.jpg

PEKİ HANGİSİ?

Tartışmayı sona erdirmek için Yunanistan'daki Atina Üniversitesi'nden iki araştırmacı, çok daha büyük bir örneklem büyüklüğünden veri toplamak için birkaç bireysel çalışmadan elde edilen verileri derledi. Bu araştırmanın sonuçları, sağ elini kullananların ortalama olarak daha akıllı olduğunu, ancak bunun yalnızca marjinal olarak olduğunu gösterdi. Ortalama sol elini kullanan kişinin IQ'sunun 100 olduğunu varsayarsak, ortalama sağ elini kullanan kişi 101,5 olacaktır.
Dolayısıyla şu anki inanç, solcular ve sağcılar arasındaki zeka farkının ihmal edilebilecek kadar küçük olduğudur!

7-DİL SORUNU ÇEKME OLASILIKLARI DAHA FAZLA

Finlandiya'da 2009 yılında yapılan ve çocuklarda dil ile ilgili sorunları inceleyen ' Karışık Ellilik Çocuklarda ve Ergenlerde Ruh Sağlığı Sorunlarıyla Bağlantılıdır ' başlıklı bir araştırma , elleri karışık çocukların dil ve yetişkinliğe kadar devam eden skolastik sorunları yaşama olasılığının daha yüksek olduğunu gösterdi.

solak.jpg

Benzer şekilde, Norveç'te yapılan ve 734 çocuğa bakan " Disleksi, Ellilik ve Bağışıklık Bozuklukları " adlı 1993 tarihli bir araştırma, disleksi ile solaklık arasında önemli bir ilişki buldu.

8- ERKEK OLMA OLASILIKLARI DAHA YÜKSEK

2008'de yapılan ' Solaklıkta cinsiyet farklılıkları: 144 çalışmanın meta-analizi ' çalışmasına göre, erkeklerin %23 daha fazla solak. Bu çalışma, yaklaşık 2 milyon katılımcıdan oluşan bir örneklem büyüklüğünü içeren 144 bireysel çalışmanın verilerini derlemiştir, bu nedenle genel olarak istatistiksel olarak ilgili olduğu kabul edilmektedir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN