Teoman Duralı kimdir? Neden öldü, hastalığı neydi? İşte biyografisi

Teoman Duralı kimdir? Neden öldü, hastalığı neydi? İşte biyografisi

Felsefe ve biyoloji üzerine eğitim aldıktan sonra İstanbul Üniversitesi'nde uzun yıllar akademisyenlik yapan Teoman Duralı, çalışmalarıyla Türk bilim dünyasına önemli katkılar sağladı. 2021 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü'ne layık görüldü. İşte, Teoman Duralı'nın hayatı...

Akademi dünyasının önemli isimlerinden Teoman Duralı, kanser hastalığı nedeniyle akademi dünyasına bir süre ara vermişti. Kasım 2021 tarihinde iki kez ameliyat olan deneyimli bilim insanı, 6 Kasım 2021 Pazartesi günü kanser hastalığına bağlı olarak 74 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Teoman Duralı'nın vefatını Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu, "Değerli dostlar ustamızı kaybettik. Allah rahmet eylesin. Başımız sağ olsun. Makamı ali olsun. Tüm sevenlerine sabır niyaz ediyorum" sözleriyle duyurdu.

Yazar Nuriye Çakmak Çelik de sosyal medya hesabından, "Benim güzel hocam. Şaban Teoman Duralı hocamız vefat etti. Oğlu ve asistanı Ayşe hanımdan teyit alındı. Başımız sağ olsun" paylaşımında bulundu.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise, "Muhterem hocam Teoman Duralı bey ebediyete yürüdü. Aklıyla, kalbiyle, duygusu ve duruşuyla nasıl da güzel bir insandı. Üniversite yıllarımın en güzel derslerini onunla yaptık. İlminden, irfanından her zaman feyiz aldım. Allah gani rahmet eylesin. Mekanı cennet, makamı âli olsun" mesajını yayımladı.

Teoman Duralı'nın naaşı, bugün (7 Kasım 2021 Salı günü) İstanbul'da Fatih Camii'nde ikindi vaktinde kılınacak cenaze namazının ardından Aşiyan Mezarlığı'ndaki aile kabristanına defnedilecek.

3275201-810x458.jpg

TEOMAN DURALI'NIN HAYAT HİKAYESİ

7 Şubat 1947 tarihinde Zonguldak'ın Kozlu ilçesinde dünyaya geldi. Teoman Duralı, baba tarafından aslen Türkmen, anne tarafından Almandır.

İlk öğrenimini Zonguldak'ta, orta öğrenimini TED Ankara Koleji'nde okudu. Lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Felsefe bölümünde tamamladı. İkinci üniversite olarak biyoloji bölümünü bitirdi.

Öğrencilik yıllarında Nermi Uygur'un kendisine asistanlık teklif etmesiyle 1975 yılında asistan olarak göreve başladı. 1977 yılında biyoloji felsefesine dair teziyle doktora çalışmasını bitirdi. 1978 yılında NATO bursu ile Paris'te biyoteknoloji seminerlerine katıldı.

Mayıs 1982'de yardımcı doçent, Ekim 1982'de biyoloji felsefesi üzerine yazdığı tezle doçent ve 1985'te ABD Penn State University'de tamamladığı 'Kant'ın A Priori Bilgi İstidâdı' adlı çalışmasının ardından 1988'de mezun olduğu bölümde profesör oldu.

1992-1993 yıllarında Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi'nde, 1994 ve 2003 yıllarında Viyana Üniversitesi Bilim Felsefesi Bölümünde, 1995-1997 ve 1999 yıllarında Kuala Lumpur'da (ISTAT) misafir öğretim üyesi olarak bulundu. 1996 yılında İstanbul Üniversitesi Araştırma Fonu'nun mali desteğiyle Türki Cumhuriyetlerde araştırma gezisinde bulundu.

Bir dönem Kırklareli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi'nde dekanlık yaptı. Fakültenin felsefe bölümünü kurdu. Bülent Ecevit Üniversitesi Senatosunun 2016 yılında aldığı karar uyarınca Teoman Duralı'ya verilen Fahri Doktora Payesinin takdim töreni, Sezai Karakoç Kültür Merkezi'nde yapıldı.

İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Medeniyet Üniversitesinde felsefe bölümlerinde dersler verdi. Ayrıca Kutadgubilig Felsefe-Bilim Araştırmaları Dergisinin yayın yönetmenliğini yaptı.

2021 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü'ne layık görülen Teoman Duralı; İngilizce, Fransızca, Almanca, Latince, Yunanca, İtalyanca, Felemenkçe, İspanyolca, Rusça, Malayca dillerini konuşabiliyor.

Son olarak TRT 2 ekranlarında 'Felsefe Söyleşileri' programını hazırlayıp sundu.

Verdiği bir röportajda, futbolu çok sevdiğini ve hayatta militanca duygularla bağlandığı tek şey Galatasaray olduğunu söyledi.

Teoman Duralı, 6 Kasım 2021 tarihinde 74 yaşında hayatını kaybetti. Evli ve iki çocuk babasıydı.

TEOMAN DURALI KİTAPLARI

* Omurgasızlaştırılmış Türklük
* Sorun Çağının Anatomisi - Çağımızın Felsefece Teşrihi
* Çağdaş Küresel Medeniyet
* Aristoteles'te Bilim ve Canlılar Sorunu
* A New System of Philosophy-Science from the Biological Standpoint
* Çağdaş Küresel Medeniyet
* Sorun Nedir?
* Canlılar Sorununa Giriş
* Biyoloji Felsefesi
* Felsefe-Bilim Nedir?
* Aklın Anatomisi Salt Aklın Eleştirisinin Teşrihi
* Felsefe-Bilimin Doğuşu
* Kutadgubilig Türkçenin Felsefe Sözlüğü
* Canlılar Sorununa Giriş / Biyoloji Felsefesiyle İlgili Çalışmalar
* Biyoloji Felsefesi / Canlı ve Kültür Sorunlarını Araştırma Alanı
* Yeniçağ Avrupa Medeniyetinden Çağdaş İngiliz-Yahudi Medeniyetine
* Gılgamış Destanı (Giriş ile Tercüme)
* Felsefe-Bilime Giriş
* Çağdaş Küresel Medeniyet / Anlamı-Gelişimi-Konumu
* Çağdaş Küresel Medeniyet
* Teoman Duralı'yla Üç Konuşma / Bilim - Felsefe - Evrim Teorisi
* Sorun Çağının Anatomisi
* Deniz ve Kaşiflik (Şiir)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN